Calocephalus: vindheks
Blomster & Planter

Calocephalus: Dyrk vindheks i haven

af Redaktionen 12.03.2021
Foto: Shutterstock.com og Claudi Thyrrestrup.
Vindheksen er en populær salturt, som ofte ses i krukker rundt i haverne. I haven virker den måske sød og undseelig, men USA har masser af vindhekse faktisk formået at spærre hele motorveje. Læs mere om vindheksen her.

Dyrk vindheks i haven

Vindheksen er fra slægten Sodaurt, som har ca. 20 arter. Planten er kendt fra westerns og tegnefilm, når den blæser med vinden hen over prærien. Når vindheksen takker af blæser den nemlig med vinden, hvorfor den også har fået det uhyggelige navn. I USA har den faktisk formået spærret motorveje, fordi der var så mange, der var blæst med vinden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vindheks lyder eksotisk, men kan ofte købes i de fleste supermarkeder, byggemarkeder, plantecentre og planteskoler.

Hvor kommer vindheksen fra?

Vindheksen kom til USA ved et uheld, da bønder importerede billige hørfrø i 1870’erne. Her kom vindheksen med i købet og har derefter spredt sig. Planten trives ellers flere steder i Nordafrika, Mellemøsten og Centralasien samt Europa.

Vindheksen formerer sig, når den blæser hen over prærien. Her smider den sine frø og formerer sig på den måde. Dette sker selvfølgelig kun, hvor den vokser vildt som f.eks. i USA. I USA dør planten, modsat i Danmark, af varme og udtørring; det er altså grunden til at den knækker af stammen.

Udsmyk din have med planter med middelhavslook

Pasning af vindheks i haven

Vindheksen dyrkes ofte som enårig plante og er derfor ikke vinterhårdfør. Den vil dø, når nattefrosten indtræder.

Nogle sorter kan overvintre indendørs, og med lidt held kan den vinterdækkes og overleve milde vintre.

Calocephalus, vindheks, ses ofte i krukker, da den alligevel ikke klarer vinteren herhjemme. Den er derfor god både på altaner, terrasser og rundt omkring i haven.

Vindheks nyder at stå fugtigt, men tåler ikke at soppe i vand.

LÆS OGSÅ: Hold liv i dine kaktus

Formering af vindheks

I USA spreder vindhekse sig som nævnt ved frø, når de triller afsted i vinden. Herhjemme kan vindhekse, (sølvtråd, Calocephalus), formeres med stiklinger. De kan tages i det tidligste forår og i det tidlige efterår, og stikkes i fin muld iblandet sand. Tager du stiklinger i efteråret skal de ind og overvintre et køligt og lyst sted som fx en havestue. Når stiklingerne har dannet gode rødder kan de plantes ud, når frosten med sikkerhed er væk.

Calocephalus: vindheks

Nogle gange vil vindheksen blomstre som her. Man skal helt tæt på, for at se de små blomster.

Brug vindheks i juledekorationer

De særprægede små grene ses ofte i juledekorationer, hvor de pynter så fint. Grenene kan klippes til mindre stykker og bruges i adventskranse, små buketter eller til borddækning. På den måde får planten et nyt liv, inden den når at dø.

Calocephalus: vindheks