Smukke hvide vinterblomster
Blomster & Planter

De smukkeste hvide vinterblomster

Af Lene Christensen 22.01.2021
Foto: Jeppe Bjørn.
Skab lys og hygge med vinterens hvide blomster. Selvom det er koldt udenfor, dukker de første juleroser og vintergækker op i haven. Få inspiration til, hvordan du kan pryde hjemmet med fine hvide vinterblomster indendørs.

Pynt væggen
Hængevaser er gode at bruge, hvis du vil give liv til en tom væg. Dette lille sylteglas er hjemsted for en fin buket bestående af hvide hyacinter, gæslingegrene, nyserod og en kvist fra vild kirsebær.

Vinter tableau
Ved at lave et fint tableau på en bakke kan du tage det med dig fra rum til rum, så du hele tiden har noget skønt at kigge på. På zinkbakken her står en glasvase med hvide juleroser, Helleborus niger (enkelt) og Helleborus x sahinii, ’Winterbells’ (hvid-grønne), og påskeklokken, Helleborus orientalis, ’SP Grace’ (hvid, dobbelt), samt hvide hyacinter. Ved siden af står en glasflaske med gæslingegrene, og i skålen forrest er plantet kridhvide perlehyacinter. Et smukt og nemt vintertableau.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tre gange juleroser
Juleroser, Helleborus, kommer i flere varianter, og i denne skønne buket er tre forskellige repræsenteret: Den kridhvide og klassiske Helleborus niger, den hvidgrønne Helleborus x sahinii ’Winterbells’ og den hvide, dobbelte påskeklokke Helleborus orientalis ’SP Grace’. Hvide hyacinter fuldender buketten.

Undgå slappe juleroser
Juleroser kan være lidt svære i buketter, fordi deres stængler er bløde, og da blomsterhovederne hænger nedad, bliver indtrykket hurtigt lidt klasket. Men hvis du binder buketten med andre, lidt stivere blomster eller grene, kan du vikle juleroserne ind imellem dem og få dem til at stå. Du kan også forsigtigt stikke en millimetertynd blomsterstiver op i stænglen som støtte.

Livlige perlehyacinter
Perlehyacinter får deres helt eget liv, når de kommer ind i varmen – lige så oprette de står ude i kulden, lige så bøjelige og sprælske bliver de indenfor. To potter hvide perlehyacinter fra blomsterhandleren er her blevet delt og plantet i groft sand i en porcelænsskål. Får de en lille smule vand hver dag, holder de fint en til to uger.
Tip! Når perlehyacinterne er afblomstret, kan du stille løgene tørt og køligt, indtil du kan lægge dem i jorden. Så kan du nyde blomsterne i haven mange år frem.

Hyacinter formerer sig kun langsomt med sideløg, men du kan tage løgene op, pille sideløgene af og sætte dem i jorden igen hver for sig. Du kan også vælge at plante dine afblomstrerede hyacinter ud i haven, hvor de vil blomstre til næste forår. Det første år er blomstringen dog ikke altid så rig. Lad først planterne vokse videre med bladene indenfor, og plant dem først ud, når bladene er visne.

Blomster i fine vaser
Årets første blomster er ikke så voldsomt store, så du kan med fordel finde de små vaser frem. De to små sølvpokaler, der står og luner sig ved siden af lanternen, indeholder juleroserne Helleborus niger og Helleborus x sahinii ’Winterbells’, samt hvide perlehyacinter.

Hvide krokus
I en gammel lerskål står en gruppe hvide krokus i sand og lyser op. Krokus springer hurtigt ud indenfor i varmen, men sætter du dem køligt om natten, lukker de sig sammen og springer ud igen næste dag. Klip de visne blomster af, og nye skyder frem.

Fine vintergækker
Vintergækker er et af årets første tegn på forår, og vi begejstres år efter år, når de titter frem. Store buketter bliver det aldrig til, men små glas med kridhvide, yndige blomster spreder helt sikkert også forårsstemning. I glasset står ca. 35 enkelte og dobbelte vintergækker samt dorotealiljer, der faktisk ikke er en vintergæk, selv om den ligner.
Tip! Vælger du at plante forskellige sorter af vintergækker, kan du strække blomstringen i haven i flere måneder. Spørg dig frem på planteskolen.

Enkelthed
Nænner du ikke at plyndre haven for blomster, har lidt heldigvis også ret. Vælg forskellige smalle vaser, og kom kun en enkelt blomst eller to i hver. Her er vintergækker i den mellemhøje vase, julerose, Helleborus x sahinii ’Winterbells’, i den høje vase samt den dobbelte påskeklokke Helleborus orientalis ’SP Grace’ i den lave, forreste vase.