Påskeliljer og andre narcisser
Blomster & Planter

Påskeliljer og andre narcisser: Guide til pasning og plantning

af Max Martinussen & Arild Sandgren 16.02.2022
Foto: Jytte Boch, Marian Haugaard Steffensen.
Påskeliljer og pinseliljer er selvsagt højtidsmarkører, og sammen med de andre narcisser er de fælles om at gøre foråret til en gul og gylden tid! Læs alt om pasning og plantning af narcisser her.

Det latinske slægtsnavn Narcissus har givet rækken af pinse- og påskeliljer, dværgnarcisser og tazetter fællesbetegnelsen narcisser.

Et blomsterløg der i foråret er stærkt repræsenteret overalt i både bybilledet, langs veje og i haver. Deres popularitet skyldes i særdeleshed deres skønne blomster, men også det brede udvalg af arter og sorter og tilmed deres gift gør dem attraktive. Læs med, for at lære mere om denne hyperpopulære forårsbebuder.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Pasning og pleje af påskeliljer, pinseliljer og andre narcisser.

Der findes et væld af forskellige narcisser. Slægten har været dyrket kommercielt i Holland helt tilbage i 1500-tallet og omfatter omkring 50 forskellige arter. Dertil kommer tusindvis af hybrider frembragt af mennesker gennem mange generationer.

Påskeliljer og narcisser

Hvor trives påskeliljer?

Narcisser trives generelt bedst i halvskygge og i en veldrænet, ikke alt for tør jord. Dog findes arter, som foretrækker at vokse i tør, sandet jord i fuld sol, og andre, der helst vil have skygge og ret fugtig jord. Se derfor altid efter anvisningerne på pakken, hvis du har købt en speciel art, så du får den plantet et sted, hvor den trives og kommer igen år efter år.

Narcisser er normalt hårdføre og kan dyrkes overalt. Nogle steder har de bredt sig fra haverne ud i naturen – det gælder især påskeliljearten Narcissus pseudonarcissus. Narcisser har lettere ved at forvilde sig end andre løgvækster, fordi de indeholder giftstoffet lycorin. Stoffet findes i både løg, blomster og blade, og derfor gider hverken harer, mosegrise eller rådyr æde dem.

Hvordan plantes påskeliljer?

Sæt narcisløg i det tidlige efterår, da de har brug for tid til at slå rødder, før jorden fryser til. Sætter du dine narcisløg for sent, kan du regne med, at der ikke dukker blomster op det følgende forår. Rent praktisk gøres det bedst med et løgjern, eller en løglægger, som det også hedder. Følg anvisningerne på posen for at vide præcist hvor dybt og tæt dine løg kan lægges.

Som med andre blomsterløg kan du justere blomstringstidspunktet ved at vende løget på siden, eller med spidsen nedad, når du planter. Holder du tilmed flere sorters blomstringstidspunkt for øje, kan du med lidt planlægning anlægge et konstant blomstrende tæppe af forårsglade narcisser.

Farverne rangerer fra den lyseste fløde til den dybeste orange, og du kan plante i både i klynger og i overdådige bælter, og i plænen, i bede og krukker ─ sammentsætninger kan være både ensfarvede men også mix af forskellige nuancer og blomstringstidspunkter for at skabe et spændende og foranderligt udtryk. De fleste narcisløg kan sættes med op til 60 løg pr m2. Dværgnarcisserne er særligt populære til drivning.

Tre af de typiske påskeliljer:

Påskelilje, Narcissus pseudonarcissus

Den klassiske! Bikronen er en trompetformet trutmund, hele blomsten oftest helt gul. Påskeliljen er typisk 30-40 cm høj.

Populære sorter: 'Golden harvest', knaldgul. 'Mount hood', hvid. 'Spellbinder', grøngul blomst med fløde trompet. 'Carlton' er klassikeren!

Pinselilje, Narcissus poëticus

En højere narcis, typisk 40-50 cm, ofte med en noget mere afstumpet trompet end påskeliljer, og så dufter de!

Populære sorter: 'Cantabile', hvid blomst, med bleggrøn og rød bikrone. 'Plenus', helt hvid, og 'pheasant's eye' er mindre men dufter kraftigt.

Dværgnarcis, Narcissus asturiensis

Ofte blot 10-20 cm høj. Den mest almindelige er 'tete a tete' og ligner en mindre udgave af den klassiske påskelilje. Den kendes bedst fremdrevet i mange af landes butikker i foråret.

Populære sorter: Særligt 'tete a tete', en gul miniature påskelilje. 'Thalia' har flere blomster, helt hvide. 'February gold' er som navnet antyder, gylden og blomstrer tidligt.

Påskeliljer i vase

Du kan selv prøve, hvordan giften virker, hvis du sætter narcisser i en vase sammen med andre snitblomster. I løbet af få dage vil de andre blomster visne og dø, mens narcisserne fortsat står fint. De afgiver giftstoffet for at holde konkurrenterne væk.

Vil du gerne blande narcisser med andre afskårne blomster i en vase, bør du lade narcisserne stå alene i vand et par timer, så giften kan trække ud. Så kan du sammensætte din forårsbuket, men husk at skifte vandet først.