Frugter & Bær

Pasning og pleje af hybenrose

af Susie Helsing Nielsen, Pia Buusmann og Mette Jansen 20.10.2009
Foto: Jes Buusmann
Den vilde hybenrose er bedårende i blomst, men ikke mindre dejlig, når grenene hænger tunge af de søde hyben, der er skønne i madlavningen og kønne i dekorationer.

Hybenrosen, Rosa rugosa, kaldes også for rynket rose eller rynkebladet rose, og det forstår man, når man ser på bladene: Det ser nemlig ud, som om der er alt for meget blad mellem bladnerverne, så det er rynket sammen for at kunne være der.

Pasning og pleje af hybenrose

Stammer fra fjernøsten

Rosa rugosa stammer fra det russiske fjernøsten og det nordøstlige Asien. Her vokser den naturligt på den magreste sandbund nær kysterne i smuk harmoni med den hjemmehørende vegetation. I slutningen af 1700-tallet kom rosen til Europa, og i 1950'erne begyndte man at plante hybenroser langs de danske kyster.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Nem at dyrke

Hybenrosen trives i al slags jord og har intet imod salt i luft eller jord. Den skal ikke gødes, og det viser sig oven i købet, at mangel på kvælstof gør hybenrosen mere tørketolerant. Beskæring er unødvendig, men du kan skære den ned til 10-20 cm over jorden i marts/april med års mellemrum for at få nyvækst. Rosen er meget smuk at bruge som hæk, som bunddække under større træer, på skråninger eller som enkelte planter i staudebedet.

Sunde og helbredende

Siden oldtiden har man betragtet hyben som et lægemiddel. Vi ved i dag, at hyben er meget rig på fibre, C-vitamin, A-vitamin, B-vitamine, E-vitamin, betacaroten, forskellige mineraler og andre gavnlige stoffer. Hjemme i dit eget køkken kan du bruge friske hyben til for eksempel saft, suppe, marmelade og gelé, eller du kan tørre dem og bruge dem til te, i myslien eller som sundt slik.

Masser af skønne sorter

'Belle des Yebbles': Fyldte, lysende, røde blomster.
'Delicata': Dobbelte lilla-rosa blomster, der dufter og remonterer.
'Fru Dagmar Hastrup - gul': Dobbelte gule blomster med duft. Blomstringen er næsten konstant hele sommeren.
'Hansa': Dobbelte pink blomster med duft. Blomstringen er næsten konstant hele sommeren.
'Louis Bugnet': Røde knopper, som springer ud til dobbelte hvide remonterende blomster med duft. Tåler at stå i skygge.
'Martin Frobischer': Fyldte lyserøde blomster med duft. Blomstringen er konstant hele sommeren.
'Roseraie de l'Haÿ': Store fyldte karminrøde blomster. Blomstringen er næsten konstant hele sommeren.