Dyrkning af jordbærplanter i haven
Frugter & Bær

Sådan dyrker du de lækreste jordbær i haven

af Hilde Strandberg Mugaas, Max Martinussen, Kenn Römer-Bruhn og Karina Demuth 12.05.2020
Foto: Tine Edinger, Kenn Römer-Bruhn og Claudi Thyrrestrup.
Intet overgår smagen af et solmodent jordbær hentet direkte fra haven, og med bare en lille indsats kan du høste mange bær. Her får du vores bedste tips om jordbærdyrkning.

Jordbær er for mange smagen af sommer — måske er det faktisk det bær, der er knyttet allerflest barndomsminder til, hvis du spørger den brede befolkning. Det kræver lidt arbejde, at holde et produktivt jordbærbed, men det er alt arbejdet værd. Læs vores guide til de lækreste jordbær her.

Guide: Dyrk jordbær i haven

Et jordbærbed kræver lidt arbejde, men du får rigelig løn for din indsats, når bærrene er modne. Husk at luge jævnligt, så bedet ikke gror til i ukrudt. Udløbere fra jordbærplanterne skal klippes af, medmindre du skal bruge dem til nye planter. Vent med at give gødning, til sæsonen er slut. Ellers bruger planterne den ekstra energi på at sætte blade i stedet for blomster og bær.

Hvad er et jordbær?

Faktisk er jordbær det man kalder en falsk frugt, eller en flerfoldssamfrugt botanisk set. Det er en frugt, hvor kødet ikke er en egentlig frugtknude, men en opsvulmet blomsterbund. Kernerne sidder uden på kødet, og de små frø kaldes skalfrugter — og det er de små frø, der egentlig er nødder. Det røde er i den forstand ikke et bær, men frugtkød hvorpå nødderne er fæstnet. Det er en helt almindelig opfattelse, at jordbær er et bær. Andre falske frugter er fx figen, hyben og ananas.

Hvornår skal jordbær sås?

Jordbærfrø kan forkultiveres i perioden februar-april. Så dem tyndt på fugtig såjord. Frøene skal ikke dækkes med jord, men gerne med vermiculite. Hold jorden fugtig, og dæk den med plast, eller stil potten i et minidrivhus. Når planterne har fået fire-fem blade, potter du dem om i krukker med næringsrig jord. De plantes ud i bedet, når der ikke længere er risiko for frost.

Halm omkring jordbær

Juli og august er det bedste tidspunkt til at anlægge et jordbærbed, som vil give en god høst det følgende år. Jordbærplanter udvikler næste års blomsteranlæg allerede i august-september. Har du selv sået eller fået planterne, kan du også anlægge bedet i maj, men det første år vil høsten ikke være så stor. Sæt planterne med mellemrum på 30-40 cm og med 60 cm mellem rækkerne for at give plads til, at de kan vokse sig større det følgende år. Planterne har også brug for lys og luft for at forebygge sygdomme og skimmel.

Udplantning af jordbærstiklinger

Det bedste tidspunkt til udplantning af stiklinger er juli-august. Klip eller skær udløberen af med en ren saks eller kniv et par centimeter fra ”hjertet”, som er det punkt, stilkene og rødderne udspringer fra. Grav et hul, og stik rødderne i. Det må ikke være så dybt, at hjertet kommer under jorden. Læg jord rundt om planten, og vand grundigt.

10 lækre jordbærsorter, du kan vælge:

  1. Skovjordbær (Fragaria vesca) er en dekorativ plante med små hvide blomster og duftende, røde bær om sommeren.
  2. Dybdahl: Tidligt modnende, lys røde bær, mild smag. Skal spises friske i juni-juli.
  3. Korona: Middeltidlig sort med kraftig rød farve, saftige og aromatiske bær. Modtagelig for gråskimmel, men modstandsdygtig over for meldug.
  4. Senga sengana: Lidt senere modnende, lyserøde bær, egnet til nedfrysning.
  5. Elsanta: Stort udbytte, flotte og store bær med god holdbarhed. Bedst til friske desserter.
  6. Polka: Middeltidlig sort med dybrøde bær, egner sig til nedfrysning. Modtagelig for gråskimmel.
  7. Honeoye: Tidlig sort, syrlig og fast konsistens, egner sig til frysning. Modstandsdygtig over for gråskimmel.
  8. Sonata: Middeltidlig sort med store og skinnende bær. Velegnet til desserter og frysning. Modtagelig for gråskimmel.
  9. Zephyr: Tidlig sort med flotte, skarlagenrøde bær. Lille udbytte, sødlig smag. Modtagelig for meldug.
  10. Ostara: Remonterende sort med lyse røde, middelstore bær. Høstes om efteråret ved at fjerne de første blomster.

Læs mere her

Forlæng jordbærsæsonen

Du kan forlænge sæsonen ved at plante flere sorter, der modner på forskellige tidspunkter. Rejser du ofte væk om sommeren, er det måske bedst at vælge en ekstra tidlig eller sen sort, så du ikke går glip af de modne bær. Det vigtigste er dog at vælge en sort med god smag. De jordbær, du køber i butikkerne, er dyrket med mindst lige så meget fokus på holdbarhed som på smag, men til havebrug er det vigtigst at få gode og søde bær, man kan spise, mens de endnu har solens varme.

Hvorfor kommer der ikke længere jordbær på mine jordbærplanter?

Årsagen er højst sandsynligvis ”bare”, at planterne med to-tre års mellemrum skal fornys. Er de blevet for gamle vil bærrene simpelthen blive få og små. En god metode, hvis man virkelig vil have lækre og saftige bær hvert eneste år, er at dyrke planterne som enårige og formerer dem fra udløberne hvert år. Sidst i august kan de nye stiklinger flyttes over i et bed med tilført velomsat kompost — så kvitterer planterne med masser af bær næste år.

Andre årsager kan være, at planterne simpelthen ikke trives på voksepladsen.

De jordbær, som typisk dyrkes i haverne, er havejordbær, Fragaria x ananassa. Det er krydsninger af amerikanske jordbærarter, der botanisk set trives bedst i halvskygge. Her giver de imidlertid ikke så mange bær, som hvis de står i fuld sol. Det kan være en af årsagerne.

Da jordbær trives bedst i humusrig og fugtighedsbevarende jord, er det en god idé at give lidt kompost i foråret og jorddække med fx halm i vækstsæsonen.

Sådan formeres jordbærplanter

Husk at flytte og forny dine jordbærplanter

Jordbærbedet bør fornyes hvert tredje eller fjerde år, når planterne begynder at give færre bær. De fleste sorter sætter flittigt udløbere, og hvis du lader dem sætte rødder, inden du forsigtigt graver dem op, kan du flytte dem til en ny placering. Du kan også grave en potte med kompostjord ned i bedet og hjælpe udløberen til at sætte rødder i den. Der vil som regel ikke være plads til at plante alle stiklingerne i bedet, men så kan du plante dem ud i potter og forære dem væk.

Bedet bør flyttes til et nyt sted hvert tredje eller fjerde år for at undgå sygdomme og jordtræthed. Har du plads til tre jordbærbede, kan du anlægge et nyt bed med egne stiklinger hvert år. Så vil du efter nogle år have planter, som er både et, to og tre år gamle. Er pladsen trang, kan du bare tage stiklinger hvert tredje eller fjerde år og plante dem et nyt sted. Det første år vil høsten blive lidt mindre, indtil planterne vokser til og giver større udbytte.

Se, hvordan du laver stiklinger af dine jordbær her:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Remonterende jordbær

Nogle jordbærsorter er remonterende og sætter bær over en længere periode. De er ofte mere hårdføre over for kulde og kan give bær helt frem til september-oktober, indtil frosten kommer. Prøv fx sorter som ’Everest’, ’Ostara’, ’Evie’ og ’Florin’.

De bedste jordbundsforhold til jordbær

Jorden i jordbærbedet skal holdes jævnt fugtig. Vand grundigt i tørre perioder, for planternes rodnet er overfladisk og sårbart over for tørke. Du kan lægge halm eller et andet jorddække under planterne til at holde på fugtigheden. Det er samtidig med til at holde ukrudtet nede og holde bærrene fri for jord. Jordbær kan vokse både i sol og halvskygge, men jo mere sol planterne får, desto bedre smager bærrene. Det gælder dog ikke skovjordbær, der trives fint i skygge.

Dyrk jordbær i højbede, altankasser og krukker

Du kan også dyrke jordbær i krukker, ampler, højbede og altankasser, blot du er opmærksom på at vande oftere, fordi jorden her hurtigere tørrer ud. Ampler, krukker og blomsterkasser er glimrende, hvis du ikke har en have med plads til et helt jordbærbed. Planten er dekorativ både i blomst og med bær og gør sig særlig godt, når den kommer op i øjenhøjde. Husk, at også disse planter skal skiftes ud hvert tredje eller fjerde år. Du kan hjælpe udløberne til at slå rod i en ny krukke ved siden af den gamle.

Findes der hvide jordbær?

Der findes nogle hvide jordbærsorter. En af de mest populære hvide jordbær er skovjordbærret Fragaria vesca ’White Soul’, der får creme-farvede jordbær, der kommer jævnt gennem hele sommeren og sensommeren. De hvide bær er ikke nær så attraktive for fuglene som de røde, så der er større chance for at have dem i fred. Jordbærplanten er særlig sød i krukker, hvor væksten får lov at falde ud over kanten, og den kan også dyrkes i rækker eller bruges som kantplante. Så frøene inde i februar-maj, og plant dem ud på voksestedet i maj-juni.

Tips til deling og formering af skovjordbær

Skovjordbær breder sig som regel helt af sig selv, når først de er plantet. Men vil du have skovjordbær i andre bede eller hjørner i haven, end du har i forvejen, kan du med lidt snilde også dele de planter, du har i forvejen - og lave dem til nye. Se, hvordan du gør, lige her.