Ledvance
Annonce

3 tips: Sådan lyssætter du din altan eller terrasse – og forlænger udesæsonen

Annonce for Ledvance 20.07.2023
Ville du ønske, du fik brugt din have, altan eller terrasse mere – også om aftenen og i ydersæsonerne? Her får du lysdesignerens 3 tips til, hvordan du forlænger udesæsonen med den rette lyssætning.

I løbet af sommeren bruger vi mange dagtimer udendørs – i haven, på altanen eller på terrassen.

Men når mørket falder på, rykker vi ofte inden døre, selv om luften er lun, og stemningen er god. Forår og efterår får vi heller ikke altid brugt vores udeområder lige så meget, som vi gerne ville.

Sådan behøver det ikke at være. Du kan nemlig sagtens bruge dit udeareal om aftenen, i forårsmånederne og langt ind i efteråret, hvis du skaber en hyggelig stemning med den rette lyssætning og nogle fine planter.

Her giver lysdesigner hos Ledvance Mette Hvam Larsen sine bedste tips til at forvandle udeområdet til et stemningsfuldt rum, hvor du kan nyde de sene sommeraftener og de tidlige efterårsmorgener.

3 tips til udendørs belysning

Mange af os gør ikke lige så meget ud af vores udearealer, som vi gør ud af vores indendørsrum. Ofte kan et havemøbelsæt være det eneste, vi har på terrassen, og det skaber ikke ligefrem en særligt indbydende stemning i sig selv.

Overvej, hvad der skal til, for at dit udeområde bliver et sted, du har lyst til at være – også når solen ikke står højt på himlen. Her spiller den rette lyssætning en stor rolle.

Det er en god idé at indrette med flere lyskilder og forskellige lyssætninger, så du kan invitere på romantisk middag med afdæmpet lys – og skrue op for det hvide lys, når du skal arbejde eller hygge dig med en god bog. Skal du holde fest, kan farvet lys sætte gang i den gode stemning og lokke gæsterne udendørs.

Foto: Ledvance

Ledvance Smart+

Ledvance Smart+ er en serie af lys, som gør det let at skabe en hyggelig stemning på altanen, på terrassen og i haven. Lyskilderne kan tilkobles Wi-Fi og stemmestyres via Google Home Assistant – du behøver blot at sige: ”Google, tænd lyset på altanen”. Lyset kan indstilles til hygge, fest, læsning eller arbejde, og så kan du automatisere, så lyset tændes, slukkes eller ændrer farve på bestemte tidspunkter. Alle seriens lyskilder kan styres ved hjælp af Ledvances app, hvor du kan ændre på både farve og lysstyrke samt gruppere lyskilderne, så flere lamper skifter farve samtidigt eller følger musikken.

Du finder Ledvance Smart+ her.

Læs mere om udendørs belysning her.

1. Find den rette lyspunktshøjde

Lyset spiller en afgørende rolle, når det kommer til at skabe en hyggelig og indbydende atmosfære på altanen eller terrassen. Men det er ikke ligegyldigt, hvordan du placerer lyset. Sætter du lyskilden forkert, kan du eksponere øjet for direkte lys og risikere at blive blændet i mørket, fortæller lysdesigner Mette Hvam Larsen.

Blændende lys kan nemlig resultere det, der kaldes ”wall of darkness” – en form for mørk væg, der opstår, når kontrasten mellem lys og mørke er for stor, og øjet derfor ikke kan tilpasse sig mængden af lys. Det ødelægger udsigten fra altanen eller terrassen og skaber en ”væg” mellem terrassen eller altanen og verden udenfor. Det betyder også, at du kan vinke farvel til en smuk stjernehimmel – uanset hvor klart vejret skulle være.

Mette Hvam Larsen fortæller, at mange dekorerer deres altan med et LED-bånd i øjenhøjde langs gelænderet. Men det er en skam, fordi det ødelægger udsigten, da øjet ikke vil kunne se ud over lyset.

Det er heldigvis let at fikse. Monter lyset mere diskret, så det forstyrrer det visuelle felt mindst muligt. Det kan gøres ved at tilføje afskærmning eller placere lyskilden lavt eller højt. Er lyskilden retningsbestemt – for eksempel ved spotlys – kan du rette på lyset, så det ikke rammer dit øje.

Foto: Ledvance

TIP: Indret altanen eller terrassen med forskellige planter og blomster, så du er sikker på, at der er grønt fra forår til efterår. På den måde er det altid dejligt at sidde udendørs.

2. Hav styr på intensiteten

Det er ikke kun placeringen af lyset, der er vigtigt at overveje. Du skal også tænke over, hvor kraftigt lyset skal være.

Afhængig af hvor meget lys vores øjne er blottet for, kan det tage vores syn alt mellem ti minutter og en time at vænne sig til mørket – og først da kan du nyde synet af nattehimlen. Derfor er det en god idé at dæmpe lyset helt for at udnytte nattesynet.

Dæmper du lyset, slapper dine øjne mere af, du kan se længere, og du danner mere melatonin – også kaldet søvnhormon – som medvirker til at gøre os klar til at sove.

Foto: Ledvance

TIP: Hav en stak varme tæpper liggende, så både beboere og gæster kan holde varmen på altanen. Eller overvej at anskaffe dig et såkaldt ”sitting suit” – en slags stor dunjakke, der fungerer som et termotæppe på kolde dage.

3. Vælg hvilken farve, lyset skal have

Vil du gerne komplimentere dit nattesyn og undgå at anstrenge dine øjne, så er det en rigtig god idé at gå efter varme farver, når du vælger lyskilde. Ved hvidt og koldt lys er der nemlig større sandsynlighed for at blive blændet, end der er ved varmt lys.

Gå efter røde og varme toner i lyset i stedet for blåt lys. Mette Hvam Larsen forklarer, at du ikke bør overskride 3000k (kelvin) på sin altan, medmindre lyset er dæmpet meget.

Er du i tvivl om, hvordan du finder det rette lys til dit udeområde, kan du få vejledning i butikker, der forhandler Ledvance-produkter – blandt andet Bauhaus, Lampeguru, BilligVVS, LEDpaerer og Greenline.

Skab liv på dit udeområde

Du bruger højst sandsynligt masser af tid udendørs i den periode, hvor alt stråler af liv og farve. Men uden for sæsonen, når alt det grønne er væk, har du måske ikke så meget motivation til at opholde dig udendørs.

Skaber du små miljøer af krukker med planter, der tåler vinterkulden, kan du få glæde af det grønne meget længere. Du kan blandt andet plante skimmia, hornvioler og vintergækker, hvis du skal have blomster, der holder uden for sommersæsonen. Du kan også hænge en krans af for eksempel gran og eukalyptus op på væggen.

Endelig kan du skabe liv på altanen eller terrassen ved at pynte med nips og småting. Forkæl dine flyvende gæster med en foderkugle eller et foderhus, og nyd det liv, der pludselig er omkring dig. En udendørs reol eller bænk med få nips bidrager også til stemningen på udeområdet.

Sørger du for at skabe den rette lyssætning, vælge planter, der holder uden for højsæsonen, samt pynte med et par genstande, der skaber miljø, kan du sagtens nyde godt af altanen eller terrassen først på foråret og langt ind i efteråret.