Anlæg højbede uden brædder

Du kan med fordel anlægge højbede i hele din køkkenhave, fordi de sørger for en løs og god jord til dine planter. På den måde har rødderne god plads til at vokse vildt, og det sikrer dine planter gode vækstbetingelser. Og du kan til en vis grad forhindre forskellige dyr i at hærge dine bede. 
 
 
Du kan enten lave dine højbede ved at grave gange imellem bedene og komme løsere jord oven på bedene, eller du kan nøjes med at arrangere store mængder jord oven på områder i din køkkenhave. Grav jorden mellem bedene op i bedet, og skab på den måde hævede områder i køkkenhaven. 
 
 

Højbede uden brædder

Du undrer dig måske over, om et højbed uden brædder er lige så godt som et med. Og selvom der ingen brædder er, er der stadig de samme fordele. Højbedene vil indeholde luftigere og bedre jord, som afgrøderne drager stor nytte af.
 
Derudover vil højbedene have varmere jord end den flade jord, og det giver selvfølgelig gode vækstbetingelser for afgrøderne. I april måned kom gennemsnitstemperaturen i jorden hurtigt over 10°. Der er generelt mange fordele ved at få afgrøderne op i højden.
 
Det kan anbefales at anlægge højbede uden brædder, sten el.lign. På den måde sparer du tid, men får stadig den samme effekt og det samme gode udbytte ud af afgrøderne.
 
 

Krydderurtebed med mursten

Hvis du alligevel gerne vil have en fysisk afgrænsning, er mursten et glimrende alternativ til de konstruerede højbede. Murstenene sættes som en om de mange krydderurter. På billedet ovenfor ses en kant af mursten der er sat i en vinkel og gravet lidt ned. 
 

Se galleriet nedenfor, hvor du kan se, hvordan man kan lave højbede.