Højbede uden brædder giver afgrødernes rødder god plads til at vokse. Se, hvordan du anlægger dem her.
Haveindretning

Anlæg højbede uden brædder

Tekst og 25.04.2020
foto: Kenn Römer-Bruhn
Oftest kræver det at lave højbede en eller anden form for håndværkermæssige kompetencer, men hvis du synes, at det virker helt uoverskueligt, kan du nemt lave højbede uden brædder. Du kan læse mere om det her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du kan med fordel anlægge højbede i hele din køkkenhave, fordi de sørger for en løs og god jord til dine planter. På den måde har rødderne god plads til at vokse vildt, og det sikrer dine planter gode vækstbetingelser. Og du kan til en vis grad forhindre forskellige dyr i at hærge dine bede. Læs også: Få det bedste ud af dine højbede uden brædder Du kan enten lave dine højbede ved at grave gange imellem bedene og komme løsere jord oven på bedene, eller du kan nøjes med at arrangere store mængder jord oven på områder i din køkkenhave. Grav jorden mellem bedene op i bedet, og skab på den måde hævede områder i køkkenhaven. Læs også: Gode afgrøder til køkkenhaven

Højbede uden brædder

Du undrer dig måske over, om et højbed uden brædder er lige så godt som et med. Og selvom der ingen brædder er, er der stadig de samme fordele. Højbedene vil indeholde luftigere og bedre jord, som afgrøderne drager stor nytte af. Derudover vil højbedene have varmere jord end den flade jord, og det giver selvfølgelig gode vækstbetingelser for afgrøderne. I april måned kom gennemsnitstemperaturen i jorden hurtigt over 10°. Der er generelt mange fordele ved at få afgrøderne op i højden. Det kan anbefales at anlægge højbede uden brædder, sten el.lign. På den måde sparer du tid, men får stadig den samme effekt og det samme gode udbytte ud af afgrøderne. Forslag: Dyrk skønne bladbeder.

Krydderurtebed med mursten

Hvis du alligevel gerne vil have en fysisk afgrænsning, er mursten et glimrende alternativ til de konstruerede højbede. Murstenene sættes som en om de mange krydderurter. På billedet ovenfor ses en kant af mursten der er sat i en vinkel og gravet lidt ned.

Se galleriet nedenfor, hvor du kan se, hvordan man kan lave højbede.