Haveindretning

Gør din baggård mere grøn

af Hanne Damm og Jørgen Dahl Madsen. 10.10.2018
Gid vi kunne gøre noget ved den baggård! Sådan tænker mange i de danske karrégårde, hvis udsigten er begrænset til asfalt og beton, men med simple midler og lidt indsats, kan du gøre din baggård smukkere og grønnere på ganske kort tid.

At forvandle sin gård til en gårdhave er efterhånden blevet en drøm for mange i de danske storbyer. Og heldigvis er der mange ting, man umiddelbart kan sætte i værk: Plante træer og buske, brække et stykke af asfalten op, plante roser, flikke nogle plantekasser sammen eller måske anlægge en lille krydderurtehave eller et såbed, så også børnene kan være med. Og nu man er i gang, hvorfor ikke også gøre gaden lidt grønnere?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Se også: 8 nyttige krukketips

Byens landskab er domineret af asfalt, musten, fliser og beton. Det gør luften tør og støvet, det skaber blæst og træk rundt om hjørnerne, og regnvandet siver direkte med i kloakken i stedet for at sive ned i jorden og blive til nyt grundvand. Et frodigt gårdmiljø har den modsatte effekt. Det dominerende indtryk i gårdhaven er grønne planter og smukke blomster. Bladene køler, renser og fugter luften. Græs, buske og træer danner bløde overflader, som regnen kan sive ned igennem.

Prøv også: Byhaver - sådan anlægger du en byhave

Desuden danner en frodig gårdhave rum for kompostering, genbrug af grenaffald, dannelse af fugtig skovmuld og andre vigtige kredsløbprocesser. Og så er det jo heller ikke uvæsentligt, at frodige planter optager CO2 og dermed bidrager til at mindske den globale opvarmning. Et enkelt frodigt træ kan snildt optage et ton CO2 i sin levetid. Der er mange fordele ved at forskønne gården - og måske også gaden efter samme koncept. Det er ikke spor svært, så kom bare i gang!

Få vores tips til hvordan du gør din baggård grønnere i galleriet nedenfor!