Der er noget for enhver smag. Velafprøvede klassikere og nye spændende sorter. Farverne er fulde af saft og kraft, både hos afgrøderne, men også blomsterne. I år ser det ud til, at der stadig er en forkærlighed for det mørke, og de dybe røde nuancer, men også det friskgrønne er godt repræsenteret.
8 økologiske frønyheder
En glædelig tendens er, at udvalget af økologiske frø bliver større år for år, og efterhånden har planteverdenens idealistiske ildsjæle fået selskab af de mere kommercielle frøfirmaer, der ikke bare har udviklet et seriøst sortiment af økofrø, men også vælger at rykke det bæredygtige budskab helt frem i billedet, når de præsenterer årets nyheder.
Her er 8 favoritter:
- Amarant Amaranthus ’Opopeo’
- Spansk peber, Capsicum annum ’Xaro’
- Almindelig pastinak, Pastinaca sativa ’White King’
- Buskbønne, Phaseolus vulgaris ’Speedy’
- Thaibasilikum, Ocimum basilicum ’Thai Sita’
- Bladbede, Beta vulgaris ’Groene Gewone’
- Rødbede, Beta vulgaris ’Chioggia’
- Bladbeden Beta vulgaris ’Rhubarb Chard’
Læs mere om vores 8 favoritter i galleriet:
Økologiske Frønyheder


Amarant Amaranthus ’Opopeo’ kan blive en enorm plante, op til 1½ m høj og bred. Planten kommer oprindeligt fra Sydamerika. Den får store, magentarøde blomsterstande og bronze-grønne blade, der holder farven i månedsvis. Bladene er spiselige og meget lækre som unge, og de næringsholdige frø har en nøddeagtig smag og er fine som drys. De lange blomsterduske ser skønne ud i køkkenhaven eller i baggrunden af et bed, og de er også flotte i buketter. Forspir frøene i marts-april og plant dem ud i maj. 28 kr. (Fuglebjerggaard).


Spansk peber, Capsicum annum ’Xaro’, får store, søde frugter med en dyb aromatisk smag helt uden chiliens bid. Planten udvikler sig bedst på et varmt og beskyttet sted, fx i drivhuset, op ad en lun sydmur eller i en krukke på terrassen. Så frøene indendørs fra januar til april. Jo tidligere du sår, jo mere kan planten nå at udvikle sig og sætte frugt. Dæk spirebakken med et plastlåg, og sæt den på en spiremåtte eller ved varmeapparatet, til frøene har spiret. Fjern så låget, og flyt planterne til et lyst og lidt mere køligt sted. 37 kr. (Weibulls).




Buskbønne, Phaseolus vulgaris ’Speedy’, er en lav og tidlig sort af haricots verts-typen, og bønnerne er allerbedst, når de høstes, mens de er helt spæde. Så frøene direkte på voksestedet i maj-juni, når jordtemperaturen er kommet op på mindst 15°. Læg frøene i blød før såningen for at fremme spiringen, så i riller i 2-3 cm’s dybde, og pas planterne med masser af vand. Pluk de små fine bønner, efterhånden som bælgene vokser til, så vil du få en jævn høst over en lang periode. 27 kr. (Weibulls).


Thaibasilikum, Ocimum basilicum ’Thai Sita’, har en kraftig smag med et strejf af anis, og det er en af de mest karakteristiske krydderurter i det thailandske køkken. Planterne har en mørklilla stamme og smukke rosa-lilla blomster. Så frøene indendørs i marts-april. Dæk ikke frøene, men brus forsigtigt vand over dem. Basilikum trives med sol og varme, fx i drivhuset eller i en krukke på terrassen. Vent med at sætte planterne udenfor til engang i juni. Høst af topskuddene, så planten forgrener sig, og fjern blomsterknopperne. Så kan du have masser af basilikum til langt ind i sensommeren. 17 kr. (Weibulls).




Rødbeden Beta vulgaris ’Chioggia’ er en mild rødbede med bolsjestribet kød og et pladsøkonomisk valg til køkkenhaven, da den har mange anvendelsesmuligheder. Knoldene kan spises rå i papirtynde skiver, så man rigtig kan se det fine mønster. De spæde blade spises som spinat, og rødbederne kan selvfølgelig også koges, smørdampes, bages eller syltes. Så frøene i næringsrig, fugtighedsbevarende muldjord, når risikoen for frost er ovre, og tynd ud mellem planterne, så snart de små spirer kommer op. Så vil de tilbageblevne planter hurtigt udvikle knolde. Hvis du kommer for tidligt i gang, og planterne bliver udsat for frost, kan de gå i blomst, og høsten udebliver. 27 kr. (Weibulls).


Bladbeden Beta vulgaris ’Rhubarb Chard’ får lysende rabarberrøde stilke, der er flotte både i køkkenhaven og i et blomsterbed. De nye blade spises rå, de større blade tilberedes som spinat, og stilkene dampes og spises som tilbehør. Så frøene direkte på voksestedet, når temperaturen når op på 8-10°, ikke før, da kulde får planten til at gå i stok. Tynd ud i rækkerne til 12 cm mellem planterne, og spis de udtyndede planter som babysalat. Høst herefter ved at skære stilkene af 5 cm over jordoverfladen, så dannes der hele tiden nye skud. Bladbede ’Rhubarb Chard’, 27 kr. (Weibulls).
Økologiske Frønyheder