Havetips

Farverige romantikere...

af Isabellas redaktion 9.09.2009
Foto: Garden Picture Library, Fotograf Jacob Valling
...der giver haven ynde og sjæl

Vil du indrette din have i tråd med ISABELLAS romantiske countrystil, så er der visse blomster, du ikke kan komme udenom.

Blåregn
Blåregn hører med sikkerhed til i ISABELLAS have og er perfekt til at dække mindre kønne elementer. Dufter skønt, har et vildt og utæmmet udtryk og er perfekt op ad en mur, en pergola eller et haveskur. Plant den op ad huset, havestuen, læhegnet eller stakittet. Giver huset et lidt vildt og overgroet udtryk. Dufter dejligt, men blomstrer først efter et par år. Plantes hele året, men bedste tidspunkt er forår eller efterår. Blomstringstid fra maj til juni. Elsker sol og læ.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Gode sorter:
Wisteria floribunda 'Alba', japansk blåregn med hvide blomsterklaser.
Wisteria sinensis 'Prolific', kinesisk blåregn med blåviolette blomsterklaser.
Wisteria sinensis 'Rosea', kinesisk blåregn med rosa blomsterklaser.

Snepryd, skilla og krokus
Læg løgene midt i plænen og omkring træerne og gerne i diverse krukker ved indgangen og på terrassen, og nyd foråret fra allerførste færd. Løgene skal lægges om efteråret, men du kan selvfølgelig købe spirende løg og plante dem ud senere. Lægges oktober-november. Blomstringstid fra januar til marts alt efter arten. Elsker let jord og fuld sol.

Klematis
Rigtig god op ad hegn, pergolaer og halvtage, for eksempel i forbindelse med en terrasse. Kan hurtigt dække et mindre kønt hegn eller husmur. Plant gerne flere sorter/ farver ved siden af hinanden, så de slynger sig og giver et smukt miks. Plantes hele året, men bedste tidspunkt er forår eller efterår. Blomstringstid fra april til oktober, alt afhængig af arten. Elsker halvskygge. Plant stauder omkring klematissen, så det nederste stykke står i skygge, for eksempel løvefod eller storkenæb. Hold dig dog fra de stedsegrønne sorter, som ikke tåler frost.

Lavendel
Lavendler er supernemme og smukke både i grupper og langs kanten af både bede, terrasser, stier og langs husets sokkel. Tåler stærk sol. Dufter skønt. Plantes forår og efterår. Blomstringstid fra juni til august alt afhængig af sorten. Elsker fuld sol og veldrænet jord.

Gode sorter:
'Hidcote Blue', mørke, blålilla blomster.
'Silver Blue', blåviolette blomster.
'Munstead', lysende blå blomster.

Pæoner
Pæoner er ikke til at komme uden om. Denne overdådige blomst, der giver haven farve, ynde og storhed og gør sig fantastisk i buketter inden døre. Køb dem i potter På planteskolen og plant dem ud eller som rødder i poser i foråret. Plantes forår og efterår. Blomstringstid fra maj til juli alt afhængig af sort. Elsker fuld sol og en veldrænet, almindelig havejord med lidt kompost ovenpå.

Gode sorter:
'Sarah Bernhardt', fyldte, rosa blomster.
'Festiva maxima', fyldte, hvide blomster med lidt rødt i midten.
'Raspberry Sundae', fyldte, lyserøde blomster med cremegul midte.

Klatreroser og historiske roser
Har du gamle træer i haven eller måske en rosenbue, så plant en klatrerose ved foden. Plant historiske roser omkring terrassen, hvor de kan give læ og dufte dejligt. Plantes sent på efteråret, hvis det er barrodede planter, du køber. Roser i potter kan plantes hele året, men bedste tidspunkt er nu stadig i efteråret. Blomstringstid fra sent forår til tidlig sommer, eventuelt med genblomstring i efteråret (kaldes også for remonterende roser). Skal stå i almindelig god muldjord. Vil gerne have et lag kompost oven på jorden. Sol eller halvskygge. Tåler ikke udtørring.

Slyngroser:
New Dawn', store lyserøde blomster.
'Penny Lane', store, cremefarvede blomster.
Rosa multiflora, japansk klatrerose, et væld af små, hvide, enkle blomster.

Historiske roser:
Der findes så mange smukke og meget forskellige sorter, så det må komme an på din smag, hvad du vælger.