Drivhus & Orangeri

Gør dit drivhus klar til sæsonen

af Susie Helsing Nielsen (redigeret af Redaktionen) 28.02.2013
Foto: Anita Lindberg
Det er nu, du skal i gang med klargøring af dit drivhus - og der er masser af projekter, så start endelig i god tid! Se alle gøremålene her.

Drivhuset er en sand oase i haven, og der er ikke noget skønnere end at høste friske, hjemmedyrkede grøntsager i drivhuset sommeren igennem.

Vil du have det optimale ud af drivhuset, kræver det dog lidt forberedende arbejde inden starten på den nye havesæson. Se vores guide til klargøring af drivhuset her!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Ryd op og gør rent

Hvis du vil forebygge angreb af især skadedyr og svampesygdomme, skal renligheden være førsteprioritet, når du starter dit drivhus op for sæsonen.

 1. Start med at tømme drivhuset og smide gamle opbindingssnore og visne planter væk.
 2. Gør hele huset vådt indvendigt bagefter, inden du går i gang med vand og sæbe - det gør afvaskningen nemmere.
 3. Brug evt. en højtryksrenser, hvor du fylder sæbe i, eller gå i gang med børsten.
 4. Luft godt ud i det rene drivhus bagefter, så fugten kan slippe væk ved at lukke døren op på vindstille og solrige dage og vent med automatikken på vinduerne.

Der er forskellige midler til at rengøre et drivhus med, men det billigste og bedste er ganske almindelig brun sæbe. Brun sæbe tager livet af svampe, alger og skadedyr, det er skånsomt for miljøet - og så dufter det dejligt inde i det færdigrengjorte drivhus.

Giv jorden et vitaminboost

Anden fase er klargøring af jorden i bedene. Den har godt af at få tilført kompost, hestemøg, champost eller andet organisk materiale hvert år, inden du dyrker den. Når du tilfører jorden groft materiale, sørger mikro- og makrolivet i jorden for at omdanne det til næringsstoffer for planterne, så de får en konstant tilførsel af næring hele sommeren. Desuden undgår du jordtræthed, som ofte kan være et problem i et drivhus.

Jordtræthed opstår, når du dyrker de samme planter år efter år i den samme jord. Ved at tilfør ekstra jorden ekstra næring undgår du det problem.

 1. Vand først jorden grundigt igennem.
 2. Læg herefter kompost i et lag på ca. 10 cm oven på jorden.
 3. Når du skal plante, skraber du det lidt væk der, hvor du vil plante, og livet i jorden sørger for resten.

Kompost fra din egen have skal være komposteret med varme. Det gør du ved at samle kompost på mindst 1 kvm og vande komposten til, så der sker en opvarmningsproces, der slår alle ukrudtsfrø ihjel. Sørg for at komposten er fri for kartoffeltoppe og planterester fra drivhuset, så de ikke transporterer evt. sygdomme tilbage dit drivhus

Læs også: Forspiringskalender - start haveåret med sunde afgrøder

Eksperimentér med sorter

Det er endnu for tidligt at så, men den tredje fase i klargøring af drivhuset er, at du skal bestille frø hjem, så du er sikker på at have frøene i hus, når tiden er inde. Prøv at så dine egne planter selv. Både tomater, agurker og melon er meget nemme at så selv. Peber, chili og auberginer er lidt sværere, men det kan sagtens lade sig gøre, hvis du har et lyst og lunt sted at starte dem op på. Prøv evt. nogle nye tomatsorter ud over dem, du plejer at plante. Agurk giver altid et godt udbytte uanset sort, og melon giver som regel én til to frugter per plante.

Plads til et pusterum

Når oprydning og rengøring af dit drivhus er overstået, og indtil du skal plante drivhuset til, så husk at nyde de tidlige forårsstråler. Andre forberedende sysler du kan foretage dig, er f.eks:

 • Grav nogle blomsterløg op ude i haven eller køb nogle potter med forårsløg og plant dem ind i bedene eller i krukker.
 • Vælg nogle af de blomster, som dufter, f.eks. hyacinter, narcisser eller perlehyacinter.
 • Køb også nogle primula, og sæt dem i krukker, så de er nemme at plante ud i haven, når de er afblomstret inde i drivhuset.
 • Har du forsytia i haven, kan du klippe nogle grene af, sætte dem i vand og drive dem til blomstring inde i drivhuset.
 • Placer et lille havebord og en behagelig stol midt mellem blomsterne, og brug dit lille fristed, når tiden tillader det.

Følg Alt om haven på Youtube

I forbindelse med klargøring af dit drivhus finder du måske på en ny og bedre indretning af drivhuset. Måske får du endelig set årets nye frøkataloger igennem og finder spændende planter, der skal afprøves. Måske kan du bare mærke, at det er perfekt, som det er, så du kan slappe helt af og bare nyde det dejlige rum.

God arbejdslyst og godt forår!