Havetips

Hyggelige haveprojekter til vinter

af Nanna Louise Teckemeier 11.11.2016
Foto: Jytte Boch
Haveåret er ved at være lukket godt og grundigt ned for i år. Men der er mange hyggelige ting, du kan foretage dig udenfor. Få inspiration her!

Selvom haveåret næsten er slut, bortset fra eventuel vinterbeskæring og lidt vintersåning, kan du sagtens lave hyggelige haveprojekter. Lys fx haven stemningsfuldt op, lav lidt mad til fuglene eller hent simpelthen haven indendørs. Vi giver dig gode råd til din have i november og december!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Dekorativt fuglefoder

Havens bær og frø fra forskellige stauder er et vigtigt spisekammer for mange fugle om vinteren. Vil du gøre din have ekstra indbydende for fuglene, så kan du – udover at plante buske og træer, der får mange bær, som bærmispel, røn og ildtorn – lægge foder ud til fuglene.

Gamle æbler og brødskorper er populært blandt mange af de vingede gæster. Mejsekugler med en blanding af fuglefrø og fedt er et andet sikkert hit. De kan købes i supermarkedet, men du kan også lave dem selv i en dekorativ form, som også pynter i haven.

HUSK Når du først er gået i gang med at lægge mad ud på et fodersted, skal du blive ved hele vinteren. Fuglene bliver nemlig ved med at opsøge samme sted, hvis de har oplevet, at her er mad at finde.

Opskrift: Hjemmelavet fuglefoder

Hent haven indenfor

Er det for koldt til at opholde sig udenfor, så hent naturen ind i stedet. Finde dekorative ting i haven eller skoven og pynt op med dem indenfor.

Et stykke træstub kan fx blive til en lysestage, mens koglerne kan bruges til en dørkrans.

Sæt stjernen på træet

Lav din egen stjerne til juletræet af dekorative grene fra fx havens frugttræer, der ofte bliver besat med smukt, gråt lav i løbet af årene.

Guide: Lav din egen topstjerne

Lys op i mørket

Skab en hyggelig og eventyrlig stemning, når det bliver mørkt udenfor, ved at placere lyskæder og lanterner (vælg eventuelt LED-lys for nemhedens skyld) i buske, krukkeplanter eller som del af et fint, dekorativt tablau.

Inspiration: Lys i haven!

Udendørsbelysning på det rette sted kan også få dine indendørs rum til at virke større. Ligger din terrasse fx lige op til stuen med et par panoramavinduer imellem, så vil det på en vinteraften føles som om, at den oplyste terrasse er en del af stuen indenfor.

Pas på porrerne

Skal køkkenhavens møjsommeligt dyrkede afgrøder holde sig længst muligt, skal du sørge for rigtig opbevaring, inden frosten rigtig slår til. Rodfrugter skal graves op og opbevares køligt i en kasse med sand, eller du kan lade dem blive i jorden under et tykt dække af blade eller andet isolerende materiale (undtagen kartofler, som skal opbevares ved min. 5 plusgrader).

Hårdføre grøntsager som grønkål kan blive stående i køkkenhaven igennem hele vinteren. Det samme gælder porrerne, som dog kan være svære at gøre brug af, hvis de sidder fast i den frosne jord. Grav en portion op, inden det fryser, læg dem i et hul og dæk det til med blade og en fiberdug. Så kan du få dem op, selv hvis det fryser.

Du kan læse meget mere om opbevaring af køkkenhavens afgrøder i Alt om haven nr. 12, som er i butikkerne 17. november.