Så kæmpegræskar i din køkkenhave, og nyd det imponerende syn i sensommeren.
Køkkenhave

Dyrk kæmpegræskar i haven

Tekst og 13.09.2021
foto: Kenn Römer-Bruhn
Der er noget helt unikt over at se en afgrøde vokse fra et lille frø til en helt enormt stor frugt i løbet af en enkelt sæson. Under de rette forhold kan et kæmpegræskar komme op at veje over 200 kg.

For det er umådelig sjovt at se græskarrene vokse til enorme størrelser hen over sommeren. Selvom du måske kun sår en enkelt eller to planter, kommer de hurtigt til at fylde rigtig meget i bedet.

Sådan dyrker du kæmpegræskar

Et godt kæmpegræskar er af sorten ’Atlantic Giant’, og det er fremavlet sådan, at det giver kæmpestore græskar. Derfor kan du med fordel købe frø af netop den sort, hvis du er mere interesseret i at nyde synet af frugterne frem for at spise dem, for de er ikke særligt velsmagende. Køb frøene her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis du overvejer at plante kæmpegræskar i din have, skal du være opmærksom på, at de nok kommer til at fylde meget i bedet. Græskarrene kan nemt komme op på 100 kg, hvis de har de rigtige vækstbetingelser. Og de kan endda ende med at veje over 200 kg, hvis du bl.a. gøder dem godt.

Når du planter græskarrerne ud i din have, skal du sørge for at sætte dem et sted, hvor der langt det meste af tiden er fuld sol og læ. Og hvis du er interesseret i, at de bliver rigtigt store, skal du sørge for at give dem masser af vand gennem hele sommeren.

Forspiring af kæmpegræskar

I slutningen af april eller starten af maj kan du begynde at forspire græskarfrøene. Det gør du indendørs i potter. Husk at stikke frøene ned i jorden med den spidse ende først. Placér potterne i en varm og solrig vindueskarm, og lad dem stå der i lidt over en uge. Husk at holde jorden fugtig.

Når spirerne har vokset sig store nok, kan du plante dem ud i haven. Det er oftest, når spirerne har fået sine første bladpar, og du kan fornemme, at rødderne er blevet store. Du skal dog være forsigtig, når du tager spirerne op ad deres potter, for de er meget skrøbelige. Hvis du føler, at spirerne endnu er for skrøbelige til at stå ude i køkkenhaven, kan du enten plante dem i et minidrivhus eller i en mistbænk.

Når græskarrene har nået en god størrelse, skal du udvælge et til tre græskar, du vil satse på. De skal helst sidde på en god, kraftig stilk og se sunde og stærke ud. Herefter fjerner du alle de overskydende græskar, så planten kan fokusere al sin energi på få gode frugter.

I sensommeren kan du så høste de flotte store kæmpegræskar, som du kan bruge til pynt ved indgange eller stier. De holder deres form længe, og så kan du jo tage frø fra til næste år.