Køkkenhave

Dyrk selv grønne asparges

af Susie Helsing Nielsen 6.05.2009
Foto: Jakob Valling/valling.com
Asparges er en delikat spise og oven i købet en af de første grøntsager, du kan høste i det sene forår. Se her, hvordan du dyrker grønne asparges i din egen have.

Det er fra starten af maj, der er højsæson for asparges her til lands. Asparges smager bedst frisk - dampet eller grillet - og heldigvis er den nem at dyrke.

Dyrk selv grønne asparges

Forbered et aspargesbed

Køb et bundt barrodede et- eller toårige planter sidst i april. De skal plantes, straks efter at de er købt, da rødderne ikke må være tørre eller tørre ud, inden de kommer i jorden. Du kan også købe asparges i potter - vær her opmærksom på, at potten ikke må være fuld af sammenfiltrede rødder.
Vælg en solrig, varm og vindbeskyttet plads uden træer i nærheden, og sørg for, at jorden er fri for flerårigt ukrudt. Grønne asparges kan dyrkes i al slags jord. Jorden skal helst være løs og ikke for leret.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Gør klar til at plante asparges

Grav en rende, der er 30 cm bred og 25 cm dyb, dog lidt højere i midten, så der dannes en jordvold. Løsn jorden godt med en greb nede i renden. Planterne sættes med 30 cm's mellemrum, og rødderne bredes forsigtigt ud oven på volden, så det nederste af stænglerne ligger i 10 cm's dybde. Herefter dækkes rødderne med jord. Efterhånden som planterne vokser, fyldes mere jord på, indtil grøften er fyldt op. Fyld ikke mere på, end at 8 -10 cm af stænglerne hele tiden er fri. Almindelig havejord er ofte for sur til asparges, så husk at tilføre kalk hvert år.

Kompost holder ukrudtet nede

Det første år, inden aspargesplanterne selv har udviklet et godt rodnet, skal du vande regelmæssigt. Herefter kan planterne klare sig selv. Hvis du holder jorden dækket med et lag kompost, som ikke er for stærkt, kan du slippe for meget ukrudt og samtidig give planterne næring. Læg hvert forår et nyt lag kompost over planterne, så der hele tiden tilføres nye næringsstoffer. Når bladene bliver gule om efteråret, skal du skære stænglerne af lige over jordoverfladen og brænde eller smide dem væk.

Høst fra maj til Sankt Hans

To til tre år efter den endelige plantning kan du begynde at høste. Den første høst må kun være ganske lille, men herefter kan du høste løs de næste 10-20 år. Høst skuddene cirka hver anden dag, når de er 15 cm høje. Hvis de bliver højere, bliver de træagtige og seje og skal hellere blive stående. Høst kun fra maj til sankthans. Herefter skal planterne have fred til at samle ny oplagsnæring i rødderne, så du også kan komme til at høste til næste år.