Kompost & Gødning

Gødning - vælg den rette til haven

af Susie Helsing Nielsen 27.04.2020
Foto: colourbox og istock
Tang, kompost eller stald. Hvilken slags skal du vælge, hvis du vil give blomsterbede eller køkkenhave de bedste betingelser?

Når din have trænger til gødning, er der rig mulighed for at bruge organisk gødning. Du kan enten købe produkter i pilleform, som blot skal fordeles i bedene ligesom kunstgødning, og du kan bruge kompost, tang, staldgødning, champost og lignende, der kræver lidt mere arbejde, men som til gengæld også bidrager med masser af humus til jorden og holder jorden dækket.

Vælg den rette gødning til haven

Fælles for de organiske gødningsformer (undtagen hønsemøg) er, at de afgiver næringsstofferne langsommere, så planterne ikke bliver overgødede og dermed sarte over for sygdomme og skadedyr. Men hvilken form for gødning, du skal vælge, afhænger af, hvor den skal bruges.

  • Staldyrsgødning
    Frisk stalddyrs-gødning kan være meget stærk, alt efter hvilke dyr den kommer fra, men hestemøg har et stort indhold af uomsatte plantedele og kan bruges direkte i bedene.
  • Tang
    Tang holder jorden dækket og indeholder god næring.
  • Kompost
    ​Hjemmelavet kompost er gratis og kan laves helt økologisk.

Gødning til køkkenhaven

I køkkenhaven er det godt med kompost, staldgødning, champost eller tang, fordi det holder jorden dækket, så ukrudtet holdes væk, og fordampningen mindskes væsentligt. Desuden forbedres jorden år efter år, så den bliver løs og lækker både for planterne at vokse i og for dig at arbejde med.

Gødning til havens bede

I havens andre bede kan alle former for gødning bruges. Er der langt mellem planterne, er det en fordel at bruge kompost eller staldgødning for at opnå samme fordele som i køkkenhavens bede. Står planterne tæt, så der ikke er de store problemer med ukrudt, er det nemmest bare at fordele gødning i pilleform. Til roser, surbund og græsplæne kan du købe specifikke produkter, som passer til lige netop de steder. Det er godt at bruge disse produkter, fordi kompost og dyremøg fx kan hæmme blomstringen, hvis der er for meget kvælstof i.

Gødning - genbrugskompost

Kompost fra genbrugsstationen skal ikke bruges som almindelig havekompost. Denne kompost er nemlig omsat ved meget høje varmegrader, så der er ikke meget uomsat materiale tilbage. Det betyder dels, at komposten er meget stærk og kan overgøde planterne, dels at den hverken giver struktur, holder på fugten i jorden eller holder ukrudtet væk.

Gødning - dyremøg

Frisk stalddyrsgødning kan være meget stærk, alt efter hvilke dyr den kommer fra. Hønsemøg skal især bruges med forsigtighed, fordi det indeholder store mængder kvælstof, mens hestemøg har et stort indhold af uomsatte plantedele og derfor kan bruges direkte i bedene. Er dyregødningen for grov eller for stærk, kan den med fordel komposteres sammen med andet materiale, før den bruges.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.