Terrasse og altan

Køkkenhave i krukker og kasser

af Nanna Larsen 24.06.2015
Foto: Jakob Valling
At plante i højbede er ikke nogen nyhed, men lige nu vinder de indrammede højbede for alvor frem alle vegne. Se med her, hvor vi giver tips og inspiration til at lave en køkkenhave i fine krukker og højbede!

I villahaven, hvor køkkenhaven skal være nem at overskue, i baggårde i byen, hvor der ellers ikke er meget plads til grønt, og i store landhaver, hvor det er sjovt at dyrke i flere niveauer. Og tendensen er til at forstå. Det er nemlig supernemt og overskueligt at dyrke i de indrammede højbede. Alt, man behøver, er en god ramme, der kan fyldes jord i – og så har man allerede sin egen lille minihave, der kan sås frø eller sættes planter i. Og bedene kan placeres overalt, selv med asfalt som underlag.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vild med at bruge tid i det grønne? Se her, hvordan du laver et fint udekøkken

Køkkenhave i højbede

Ønsker du at plante i højbede med asfalt som underlag, kræver det blot, at du hæver bedet lidt fra jorden med en lastepalle, der er dækket af ukrudtsdug. Dernæst skal du sørge for at bygge bedet tilpas højt, så du får en tilstrækkelig stor jorddybde at dyrke i. Fordelen ved at dyrke i højbede er især, at bedene kommer op i en højde, der giver en rarere arbejdsstilling, hvor man ikke behøver at bukke sig så langt ned, og derudover undgår du, at snegle og andre skadedyr ødelægger din høst, fordi bedet er hævet over jordhøjde. Samtidig er det muligt at skabe en fleksibel have, hvor du ikke kun har planter og blomster i jordhøjde, men kan skabe dynamik med bede i forskellige højder og størrelser. Du kan fx bygge dine egne højbede ud af gamle pallerammer, der ofte kan fås gratis eller billigt hos byggefirmaer eller andre, der håndterer varer på paller.

Læs også: Køkkenhave på den nemme måde - sådan gør du

Køkkenhave i krukker

Har du ingen stor have med plads til en flot køkkenhave eller frodige højbede, kan du dyrke dine grønne favoritter i fine krukker og potter. Vi har samlet 10 gode råd til en flot køkkenhave i krukker:

  1. Man kan dyrke planter i alle mulige beholdere: lerpotter, plastikkummer, metaldåser, murerspande osv.
  2. Sørg for, at beholderen har huller i bunden, så overskydende vand kan løbe ud.
  3. Læg altid drænmateriale, f.eks. lecakugler eller potteskår, i bunden af beholderen, så rødderne ikke står og sopper.
  4. Brug gerne pottejord med ler og en smule sand i. Leret holder på fugten og tilfører mineraler.
  5. Lidt kompost på toppen giver ekstra næring. Mange genbrugsstationer tilbyder gratis kompost om foråret.
  6. Køkkenhaver i krukker tørrer forholdsvis hurtigt ud, så vær vaks med vandingen.
  7. Vand ordentligt igennem i stedet for at sjatvande. På varme dage er det bedst at gennemvande jorden morgen eller aften.
  8. Husk at gøde jorden. Hver gang man vander, trækkes der lidt næring ud af jorden.

  9. Så og plant gerne forskudt, så du hele tiden tilfører minikøkkenhaven nye afgrøder. Purløg og radiser kan høstes allerede i det tidlige forår, og krydderurter kan man have glæde af langt ud på efteråret.

  10. Drop perfektionismen. Hav det sjovt, og gå efter glæden ved at se noget, som du kan spise, vokse frem.

FÅ FLERE GRØNNE TIPS OG IDÉER MED ISABELLAS!

I galleriet har vi samlet masser af fine stemningsbilleder fra smukke urtehaver i krukker og højbede:

Kilde: Politiken.dk