Stort abetræ, også kaldet abernes skræk
Træer og buske

Abetræ: Pasning og pleje af abernes skræk

af Max Martinussen. 27.07.2020
Foto: Torkel Dyrting.
Abetræet er et særligt, og meget smukt nåletræ, som i mange år har været populær som anderledes indslag i haven. Læs alt om pasning og pleje af abernes skræk her.

Mange kender nok abetræ, Araucaria araucana, under navnet abernes skræk. Det er et skønt og sigende tilnavn, da man let kan forestille sig, hvor frygteligt det måtte være at være en almindelig abe i en skov af abetræer.

Guide: Pasning og pleje af abetræ i haven

Abetræer er stedsegrønne træer, der bliver op til 8 meter. Flere steder i landet kan de blive 10 og 12 meter, hvis de står beskyttet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Plant den solitært - den trives bedst, hvis der er god plads omkring den. Plant den et lyst sted, hvor den ikke er udsat for vind.

Abetræer foretrækker let jord, gerne humusrig og veldrænet. Det bedste udplantningstidspunk er i slutningen af maj, når al risiko for nattefrost er overstået.

De første år er det lille træ særligt sårbart over for frost, så her kan du med fordel vinterdække den.

Abetræ i krukke

Du kan godt have unge abetræer i krukker de første år, men i krukker er de særligt udsatte for frost, så sørg for at krukkerne bliver pakket godt ind over vinteren.

Abetræets blomstring

Velvoksne abetræer kan blomstre. Der er både han- og huntræer, og for at huntræerne kan danne frø, skal blomsterne befrugtes af pollen fra et hantræ. Det er et meget almindeligt rygte, at når abetræet har blomstret, så dør det — det er ikke sandt. Året efter blomstring vil du se, at abetræet vokser videre som sædvanligt.

Det er sjældent vi får abetræets kogler at se herhjemme.

Kan jeg klippe mit abetræ?

Du kan godt beskære et abetræ, hvis nogle af de nederste grene begynder at fylde for meget. Du kan klippe abetræet i juli-september. Vær opmærksom på, at det er et træ, der i høj grad er kønt i kraft af sin form, så tænk dig godt om, før du begynder at ændre på træets naturlige facon.