Sådan bruger du ukrudtsbrænderen med omtanke
Ukrudt

6 tips til sikker brug af ukrudtsbrænderen

af Max Martinussen. 18.06.2019
Foto: Kosan Gas.
Kampen imod ukrudtet er evig, og for de fleste er det en udfordring at hamle op med de uønskede planters hurtige vækst. Flammebehandling er en af de letteste metoder til ukrudtsbekæmpelse, men det kræver en god portion omtanke og forsigtighed.
De fleste kender til ukrudtsbrænderen - den er det lette alternativ til gift, og så er det tilmed ganske tilfredsstillende at gå og spy ild ud over den uønskede bevoksning. Som med al anden åben ild er det dog vigtigt at tage sig nogle forholdsregler.

6 gode forholdsregler, når du håndterer ukrudtsbrænderen

  1. Brænder du ukrudt lige efter et regnvejr, er brandfaren minimal
  2. Vær ekstra opmærksom langs garager, udhuse og lignende steder
  3. Hav en vandslange eller en spand med vand i nærheden
  4. Brænd aldrig i tørre eller blæsende perioder
  5. Undlad at brænde ukrudt under hække, hegn og træterrasse
  6. Gå altid en runde, hvor du har brændt ukrudt, og se efter, om noget brænder.
Kilde: Kodan Gas

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Spræng cellerner med en kort blanchering

Det er ikke meningen, at du skal brænde planten helt væk - det har tværtimod den modsatte effekt, da planten straks vil skyde nedefra. Ukrudtet skal blot blancheres et enkelt sekund, så cellerne sprænges. Planten vil derefter tage livet af sig selv ved at pumpe vand op i de ødelagte plantedele. Sørg for at ramme vækstpunktet, så planten ikke får chance for at lave nye skud herfra. Flammebehandlingen er mest effektiv på helt unge planter. Lader du aldrig ukrudtet blive mere end et par cm, vil du med tiden se rigtigt gode resultater. Ukrudtsbrænderen er altså ikke helt uden knofedt, da den døde plante stadig skal fjernes. Det kan gøres med rive, eller med en god, stiv børste, hvis det er ukrudt imellem fliser. Tip: Hvis du blotlægger et bed, og undlader at så på ny, vil du efter få dage se spire fra alle de ukrudtsfrø, der er i jorden - brænd de spænde planter, og fjern dem, før du sår dine afgrøder, uden at rode for mange nye ukrudtsfrø frem. Så har dine egne planter et forspring, før ukrudtet igen dukker op.