Tips og tricks

Gem dine krydderurter til vinter

af Bianca Anthony Sørensen 7.08.2018
Foto: Renate Rosenmeier.
Vokser dine krydderurter hurtigere, end du kan nå at bruge dem? Der findes masser af nemme løsninger, så du kan gemme dem og nyde den gode smag gennem hele vinteren. Vi har samlet 4 gode forslag!

Noget af det skønneste ved sommeren er havens (eller altanens) mange krydderurter. Der er noget helt specielt over lige at gå ud og klippe lidt frisk purløg til omeletten.

Men vi kan også godt skrive under på, at nogle krydderurter, som fx basilikum og persille, har en tendens til at gro os lidt over hovedet - og det er så ærgerligt at se dem visne væk i slutningen af sæsonen, fordi vi ikke når at plukke og spise dem alle.

Vi har samlet et par gode måder, du kan gemme dine krydderurter på, både så du mindsker spild og ikke mindst kan nyde den fantastiske smag af de skønne urter gennem hele vinteren!

Se også: Guide til krydderurter i sæson

Tør dine krydderurter

Den nemmeste måde at gemme urter til vinteren er at tørre dem. Det kan du gøre ved at klippe buketter af urterne, binde dem sammen i små bundter og hænge dem et mørkt, lunt sted i huset. De både dufter og pynter!

Det er vigtigt, at urterne ikke får direkte sollys eller tørres i ovnen, da alle de gode egenskaber går tabt, hvis temperaturen kommer over 40°. Efter et par dage er urterne så tørre, at de nemt kan smuldres mellem fingrene - og så kan du komme dem i glas og op på krydderihylden.

Tip: Citronmelisse er skønt både friskt og tørret.

Frys krydderurterne i olie

En mulighed er også at fryse dine friske krydderurter ned i isterningebakker. Så kan du nemt tage et par terninger op, som du kan putte i dine vinterretter eller stege kød i. På den måde får du glæde af den lækre smag af sommerens krydderurter hele vinteren.

Alt du skal gøre er at skylle urterne let, nippe bladene fra stilken og blende dem. Pres herefter urterne ned i isterningebakken, så de fylder ca. halvdelen, og fyld op med en god, mild olivenolie. Nemmere og bedre bliver det næsten ikke!

TIP: Økologisk smør smager allerbedst om sommeren, hvor køerne er på græs. Køb derfor gerne nogle ekstra pakker og frys ned - det tager smør nemlig ikke skade af. På den måde er du garanteret ekstra lækkert smør til vinter!

Inge Skovdal og Columbus Leth

Endnu flere krydderurter til overs? 10 retter du kan bruge dine krydderurter til

Lav en lækker urtesalt

Dine friske krydderurter kan også bruges til en lækker omgang urtesalt. Du kan frit blande alle dine yndlingsurter – og du kan også sagtens tilføje hvidløgspulver.

Til urtesaltet skal du bruge:

  • 2 dl. flagesalt
  • To håndfulde urter (bladene nippet fra stilken)

Blend, til urterne er meget fint hakket, men saltet ikke er helt pulveriseret. Spred urtesaltet jævnt på en bageplade, og tør det i ovnen på 60° i 30 minutter.

Når urtesaltet er taget ud af ovnen, skal du røre og vende det et par gange, til det er helt tørt, og så kan det nemt puttes i en bøtte. Du kan også sagtens lade urtesaltet tørre ude i solen, så du ikke behøves at tænde ovnen.

TIP: Du kan erstatte saltet med sukker (eller sukrin for en sukkerfri variant) og lave det lækreste myntesukker til desserter eller kanten af dine cocktailglas!

Eksperimentér med pesto

Hvis du har masser af krydderurter, der bare venter på at blive brugt, kan du altid kaste dig ud i at lave en lækker, frisk pesto. Pesto findes i utallige varianter, og smager fantastisk både på brød, i salaten eller smurt på en hel lakseside.

Pesto har en forholdsvis kort holdbarhed i køleskab, men din hjemmelavede variant kan nemt fryses ned i små portioner, uden at det går ud over smagen!

Se fx vores opskrift på ærtepesto med basilikum