Hus

Boliggalleri: Et univers i retronuancer

af Mathilde Rude. Foto: Frederikke Heiberg 22.09.2016
I en nordsjællandsk villa a la 1960’erne og -70’erne bor et par, som sætter større pris på retro end nyere design. Tag et kig med ind, og bliv inspireret af den gennemførte retrobolig.

Blandt teak, farvet glas og originalt design i en autentisk villa i Nordsjælland bor operasanger og sociolog Sasse Flodgaard og musiker og højskolelærer Stig Kaufmanas med sønnen Thomas. Husets 212 m² blev oprindelig bygget af Stigs forældre, da han var et år, og parret har med deres overtagelse sat det nænsomt i stand med tanke for husets ånd. Selvom der blev flyttet en del vægge, står huset som et moderniseret tidsbillede, der gemmer på stedets fortællinger.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: De 4 hotteste trends til stuen

»Vi har opdaget, at kendere af det oprindelige hus føler sig hensat til den tid igen, fordi vi har holdt den originale stil. Det kan ses i mange detaljer og udtryk, som f.eks. i vores nye køkken, hvor vi endte med at opføre et køkken magen til det, vi havde fjernet. Det vil sige et traditionelt snedkerkøkken med hvide forrammer og originale mahognilåger samlet ind fra husets mange store originale garderobeskabe,« siger Sasse Flodgaard.

Ting med historie

Stemning er et vigtigt parameter i parrets indretning. Udover at sammensætningerne skal inspirere, og formerne skal føles rigtige, skal hjemmet også efterlade et indtryk og stimulere minder.

»Atmosfæren fra vores barndom i 60’erne og 70’erne og osen af bearbejdet formspændt træ, laminat og farverne brun og orange; ting, der har en historie, er vores favoritter. Jeg har et lille vægspejl, som jeg har arvet efter min mormor, som jeg til enhver tid hellere vil se mig i end et nyt spejl, fordi jeg forestiller mig, at min mormor som ung har spejlet sig i det.«

Læs også: Skab zen i soveværelset

Parret foretrækker at omgive sig med moderne klassikere, særligt Børge Mogensens design, fordi han kunne skabe funktionelle skønheder. Boligens ting og møbler er i høj grad fundet hos marskandisere eller er gaver fra venner.

»Mange ting får jeg foræret, fordi jeg gennem de sidste 10-15 år har sagt til mine venner, familie og bekendte, at hvis de havde noget, som de syntes var grimt og minder om barndommen i 60’erne og 70’erne, og vil smide det ud – så skulle de hellere give det til mig. Derudover kommer vi på mange loppemarkeder, ligesom der også er nogle gode retrobutikker i København. Berlin er også et helt uovertruffent sted at finde retroudstyr i,« fortæller Sasse Flodgaard.

Inspirationskilder

For inspiration kigger parret på billeder i fotoalbummet fra deres barndom og i bøger og blade fra 1960’erne og -70’erne. Og den inspiration sætter dagsordenen for, hvordan de indretter sig. F.eks. holder Sasse Flodgaard af bregner og fingerfilodendron, som vækker minder fra retroperioden.

»Udover at skue tilbage forsøger vi at være åbne for at kombinere med nyt og lade os inspirere af den verden, vi bevæger os i. Både musik og forestillinger på Det Kongelige Teater, hvor jeg arbejder til daglig, og det visuelle univers i jazzmusikken inspirerer os, men også nye tv-serier som Mad Men. Jeg kan godt få en intens idé om, at noget vil være flot, og så prøve det af. Når det så er indrettet, kan jeg godt se, at det slet ikke lever op til min fantasi. Så starter vi forfra. Og derfor har vi altid øjnene på stilke.«

Se billederne fra det gennemførte retrohjem i galleriet herunder.