Hus

Boliggalleri: Gammeldags jul i Kerteminde-villaen

Tekst og foto af Julie Vöge 24.11.2017
Som barn drømte Louise Andreasen om den hvide patriciervilla hun bor i i dag. Se, hvordan ejeren af Sika-Design pynter op til jul med romantiske og nostalgiske indslag.

Jeg har bagt småkager, og de er spist alle sammen, så nu bliver der holdt lidt igen med at skrue lågene af sukker- og melkrukkerne, siger Louise Andreasen med et smil og tilføjer, at da de tre sønner var små, følte hun, at hun skulle bage af pligt mere end af lyst, hvor det i dag er omvendt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Jeg kan godt lide traditionelle juletraditioner, men er samtidig bange for at blive skuffet, hvis ikke virkeligheden lever op til forventningerne. Derfor har jeg de sidste år fundet en frihed i at lave en del nye traditioner. Det betyder blandt andet, at i stedet for at jagte rundt efter gaver kan mine sønner få penge til selv at købe for, når vi er ude at rejse. For mig handler julen ikke om gaver, men om nærvær, siger Louise Andreasen.

SE OGSÅ: Sådan laver du den fineste adventskrans til stuen!

Et nærvær, som især opnås i juleferien, hvor familien pakker kufferterne og tager ud at rejse. Sidste år gik turen til Miami, og i år må rejsen også godt gå et varmt og eksotisk sted hen.

Tredje generation i Sika-Design

Louise er tredje generation i møbelfirmaet Sika-Design, som hendes bedstefar skabte i 1942. Udover at være ejer, administrerende direktør og produktudvikler, ejer Louise en del af interiørfirmaet Cane-line og overtog sidste år mærket Cozyroom.

– Jeg er iværksætter, elsker at have mange jern i ilden og se ting vokse. Jeg får simpelthen energi af udfordringer, og jo flere bolde i luften des mere energi. Når det er sagt, elsker jeg også at hygge herhjemme og lave god mad.

Fan af Peters Jul

Louise er omgivet af sin mand og tre voksne sønner, og for at skabe modvægt til den megen testosteron er den gamle patriciervilla indrettet med en del feminine farver og stilleben. I december bliver der skruet en tand mere op for de glimtende indslag i form af glaskugler, skinnende horn og stearinlys i guldholdere, farvede glas og lanterner.

– Jeg har altid været nostalgisk anlagt og går efter interiør, der holder i lang tid fremfor at bo supermoderne. Det er jo let nok for mig at gå en tur gennem lageret og pille ned fra hylderne, men det gør jeg ikke. I stedet har jeg mine møbler og nips i lang tid, fordi de betyder noget for mig.

Derfor pynter jeg heller ikke op ét år med fx grønne og pink effekter, fordi magasinerne nu dikterer det, men pynter altid op i en afdæmpet stil, hvor fokus er på dybe, varme farver kombineret med levende lys.

Stilmæssigt ender jeg altid med et udtryk a la Peters Jul, for det passer bedst til huset, forklarer Louise Andreasen.

SE OGSÅ: Smuk julevilla i Gentofte

Boliggalleri: Peters jul i Kerteminde

Her bor: Louise Andreasen, ejer Sika-Design, Cozyroom, medejer af Cane-line og siden sidste år også stifter og medejer af Lulu’s Cafe & Boutique i Kerteminde, gift med Jesper Egsvang Andreasen, selvstændig kølemontør, og tre hjemmeboende sønner på 17, 19 og 21 år.
Bolig: 310 m² villa fra 1928 på en 850 m² stor grund i Kerteminde.
Stil: Herskabelig og romantisk med strejf af kolonistil takket være mange rattanmøbler.

Køb et træ i en potte – så taber det ikke nålene i løbet af december, og du kan sætte det ud i naturen efter nytår. Potten er stillet i en stor flettet kurv, der er let af bære rundt på. Pynten er sparsom for ikke at tage fokus fra det grønne. Juletræstæppet er som stager, kurv, lanterner og spisebordsstole og spisebord fra Sika-Design.

Lyserøde vægge flere steder i boligen understreger den feminine og romantiske indretning, der giver god modvægt til kønsfordelingen i huset, hvor Louise er eneste kvinde blandt en mand og tre store sønner. I et hjørne i stuen er der indrettet en læsekrog med Charlottenborg-stolen, der er tegnet i 1936 af Arne Jacobsen. Maleriet er lavet af Louises søster Rikke Line Andreasen.

Skab julestemning med lys i den mørke tid. Bag ved juletræet er den gamle, hvidmalede skænk fyldt godt op med lysestager og lanterner, der gør det ud for lysene på træet

Indret en loungekrog i køkkenet, så gæster altid har et blødt sted at hænge ud, mens de underholder kokken. Fletsofaen er designet af Franco Albini i 1951 og er fra Sika-Designs Icons-kollektion. Det lave sofabord i vintagetræ er fra samme sted.

Der er dømt Peters Jul med trommeopsætningen på radiatoren i mellemgangen. Mere skal der ikke til for at skrue tiden tilbage til dengang, jul ikke var gaveræs, men fokus på nærvær og ekstra god mad. Trommerne er fra Sika-Design.

I den lange, smalle stue er der blevet plads til et par store, håndsyede lædersofaer fra italienske Dinger. Bordet har Louise malet hvidt, mens messingfadet er fra Tine K home. Puder og tæpper er fra Sika-Design, mens glaspendlen er vintage.

De hulmønstrede lanterner sørger for et smukt lysspil i hele spisestuen hver aften. Selv om der er mange ting på skænken, virker det ikke som for meget, da stager, lanterner, julekugler og vaser er i samme farveskala.

De mange møbler i rattan, bløde tæpper på gulvene og vintageglas-lamper i loftet giver en afslappet stil i den lange mellemgang, hvor det er let at føle sig hjemme. Stol og bord fra Sika-Design, glaspendler købt vintage på et loppemarked i Djakarta, mens tæpper er fra Tine K Home.

Mere inspiration?

Så kom med indenfor i denne skønne julevilla med hele seks forskellige grantræer og en masse kogler.