Tips til at undgå rod i hjemmet
Indretning

8 tips til at få styr på rod i hjemmet

af Julie Illemann Mortensen. Redigeret til web. Foto: Mia Mortensen og Peter Kragballe. 1.04.2022
Overfyldte skabe og skuffer og alt for mange ting uden faste pladser stresser os og dræner os for energi. Det er blevet tid til den årlige forårsoprydning – og måske det denne gang er tid til at få styr på rodet én gang for alle med disse 8 tips.

Hvem elsker ikke et rent og ryddet hjem? Det giver sådan en dejlig ro og velbehag! Men vi ved også, at det mere er undtagelsen end reglen at hjemmet står snorlige. Skuffer, skabe og kasser bliver hurtigt fyldt med alverdens sager, og når tingene bruges til daglig, flyder de nemt over det hele. Oven i det er oprydning måske ikke den sjoveste aktivitet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Man skal dog ikke kimse af, hvor stor en forskel det gør at få styr på rodeskuffer og holde boligens overflader ryddede. Der er især nogle rum, såsom soveværelset, hvor det er ekstra godt at holde rent og ryddeligt. Ligeledes er der nogle rum såsom køkkenet og gangen, der lynhurtigt bliver rodede og overfyldte.

Men det behøver faktisk ikke være svært eller tidskrævende at holde boligen ren, rydelig og rolig, når blot du kender knudepunkterne for rodet, og hvordan du undgår dem. Derfor giver vi dig her 8 nemme tips til at få styr på rodet i hjemmet. Med smarte opbevaringsløsninger og tips til, hvor det er vigtigst at holde rent, kan du nemt holde rodet i skak!

Guide – 8 tips til at få styr på rod i hjemmet

Opbevaring med flotte kasser

Foto: P. Wessel.
1. Indret med flotte og praktiske kasser

Hvis du vil udnytte ekstra plads under f.eks. en bænk, så investér i nogle pæne kasser, som du rent faktisk kan holde ud at kigge på – gerne med låg, så støvet holdes ude.

Vitrineskab til opbevaring

Foto: Nellie Møberg.
2. Sæt de pæne ting frem og få mere plads i skabene

Vælg, hvilke køkkenting der er pæne at udstille, hvis du mangler plads i skabene. Stil f.eks. dine glas eller kop - per i et vitrineskab på væggen, hvis du mangler skabsplads. Et flot vitrineskab med glaslåger kræver nemlig, at der er orden på hylderne.

Simpelt natbord

Foto: Kira Brandt.
3. Hold orden ved sengen

Natbordet bliver hurtigt en støvsamler af småting, briller og bøger, som vi trods gode intentioner aldrig får læst. Gør det til en god vane at holde orden på natbordet, og vælg gerne et sengebord med en skuffe, så du kan gemme tingene væk.

Farverigt køkken med flotte overflader

Foto: Stine Christiansen.
4. Hav kun det mest nødvendige stående fremme

Køkkenet er et arbejdsrum. Sørg derfor for at holde bordpladen ryddet, så du kun har de mest nødvendige ting stående fremme. En rodet køkkenskuffe kan også være et irritationsmoment. Få overblik, og indret skufferne med indsatser, der hjælper dig med at holde styr på køkkengrejet.

Flot seng med indbygget opbevaring

Foto: Mia Mortensen.
5. Indbygget opbevaring er vejen frem

Styr uden om de klassiske fælder som rodede (og støvede) kasser under sengen, og vælg i stedet en seng med integreret opbevaring, så du har et sted at gøre af sengetøj og håndklæder.

Flot entre med smart opbevaring

Foto: Peter Kragballe.
6. Skift med sæsonen

Entréen er som regel et mindre eller et smalt rum, hvor sko og støvler kommer let til at flyde, og vi har for meget overtøj hængende, der ikke bliver brugt. Sørg for, at skoene har faste pladser, og sortér tøjet i sæsoner, og gem dét væk, som du ikke bruger lige nu.

Minimalistisk badeværelse

Foto: Another Studio.
7. Sortér i toiletsagerne

Fjern alle toiletartiklerne fra området omkring vasken, så du får mere plads. Saml f.eks. smykker, vatrondeller eller mindre badeværelsesting i en stor lågkrukke, og organiser de ting, du ofte bruger, på små bakker. Creme-prøver, make-up og ting, vi aldrig bruger, hober sig ofte op. Sortér og saml dem i grupper, og smid for gamle produkter ud. Sørg for, at alle dine ting har en fast plads i skuffer og skabe.

Blå skænk med god opbevaring

Foto: Mia Mortensen
8. God plads giver orden

En reol eller en skænk i stuen med både åbne og lukkede rum, giver dig mulighed for at opbevare bøger og andet, du gerne vil have stående fremme, samt at gemme ledninger og andet væk i skuffer. Vælg gerne et møbel med flere mindre skuffer eller skabe, så du ikke ender med at have ét stort fyldt med en masse forskellige ting.