Birgitte Wuth - boligreportage fra tidløs patriciervilla i Nordsjælland
Hus

Boligreportage: Birgitte Wuth har indrettet et hjem, der aldrig går af mode

af Klix Kommunikation. Redigeret til web. Foto: Ditte Capion 4.05.2021
Store, åbne rum, herskabelig stuk, høje paneler og klassiske designmøbler rammer stilen i Birgitte Wuths hjem ind. Her er alt helt ned til de mindste detaljer velovervejet og sat ind i en tidløs kontekst, hvor arvemøblerne aldrig går af mode.

Boligreportage: Birgitte Wuth har indrettet sin patriciervilla, så den aldrig går af mode

Kompromisløshed og tidløse designvalg kendetegner indretningen af den klassiske, hvidmalede patriciervilla med sorte sprossede vinduer fra 1923, som ligger et stenkast fra Strandvejen i Nordsjælland. Bag hoveddøren åbner der sig store rum med høje paneler og originale detaljer. Her bor tøjdesigner Birgitte Wuth.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Vi faldt i sin tid for husets mange originale detaljer, som stammer fra 1920’erne, men flere af dem trængte til en opdatering. Det har været vigtigt for os at bibeholde den originale stil, for ellers kunne vi lige så godt have købt et helt nyt hus. Derfor har vi blandt andet genskabt loftstukken og sildebensparketgulvet, som det tidligere så ud. Også pejsen har vi bevaret, selv om den aldrig er i brug, fordi den er en del af huset og hører til her, siger Birgitte Wuth.

Både arbejdsmæssigt, og når Birgitte Wuth indretter familiens hjem, har hun sans for detaljerne, og kvalitet og simplicitet er nøgleord. I hjemmet er alt af velvalgte materialer og et resultat af gedigent håndværk, og så skal det meste have en funktion.

– Det er vigtigt, at vores hjem er funktionelt. Det må selvfølgelig også gerne være pænt, men vi går aldrig på kompromis med funktionaliteten. Et hjem skal kunne bruges og fungere i dagligdagen. Det er køkken-alrummet et godt eksempel på. Her er der plads til os alle, og det er et åbent og lyst rum med kig til haven, fortæller Birgitte Wuth og fortsætter:

– I køkkenet og stuerne har vi lysindfald fra de store, sorte, sprossede vinduer, som står i kontrast til vores hvide vægge. Vinduerne er nærmest et kunstværk i sig selv, og samtidig giver de indretningen kant. De skaber en naturlig overgang mellem inde og ude.

Se også, hvordan indretningsarkitekten har indrettet sit 100 år-gamle hus med sans for de unikke detaljer

Fra generation til generation

Stilen i den 236 kvadratmeter store patriciervilla er stilren og nedtonet. Her er ingen atypiske møbler eller farverig kunst, der skiller sig ud. Alt er holdt i hvide, sorte og grå nuancer. I stedet er det de herskabelige detaljer, der får lov at stå frem og være blikfang, og det skaber ro for øjet.

Birgitte Wuth har indrettet sig med en blanding af nye ting og interiør af ældre dato, som hun har arvet fra sine forældre og bedsteforældre. For eksempel stammer barstolene i køkkenet fra hendes far, som investerede i dem, da han var ung. Nu har de en central placering i Birgitte Wuths hjem, og de er et eksempel på den tidløse tilgang, hun har til indretningen.

– Jeg har arvet en masse fra mine forældre og bedsteforældre. Alt fra glas, vaser og lysestager til tæpper og møbler. Ofte er de ting, man arver, måske ikke lige det, man selv ville have købt, men de er en del af en historie, som giver sjæl til indretningen. De fleste er en del af min historie, fordi de har stået i mit barndomshjem, og jeg sætter stor pris på de minder, der er forbundet med dem, siger

Hvem?

Birgitte Wuth, som er designer og stifter af tøjbrandet Wuth Cashmere, hendes mand, Søren, som er konsulent i egen virksomhed og deres tre børn, Alexander, Frederik og Caroline.

Hvad?

Patriciervilla på 286 m², som ligger nord for København.

Birgitte Wuth patriciervilla hvid med sort tag

Lad inde og ude smelte sammen ved at indrette et udendørs sofaområde lige foran døren.

Birgitte Wuth - hall med sildebensparket

Gangens farver og stringente linjer bliver gentaget i loftslampen fra Oi Soi Oi.

Birgitte Wuth - spisestue med PK58

Et midtpunkt i det åbne køkken-alrum er spisebordet PK58, som blev designet i 1959 af Poul Kjærholm. Det kom dog først i produktion i 2007. Bordet har et minimalistisk og tidløst udtryk, der kombinerer geometriske former. Understellet er kvadratisk, mens bordpladen er rund. Loftslampen er fra Wilhelm Lauritzen og den klassiske Bestlite-standerlampe i hjørnet er fra Gubi.

Birgitte Wuth Køkkenø i sort marmor

Du kan selv costumize et gammelt skab ved at male det og beklæde lågerne med fransk flet. Selv om pejsen fylder meget og aldrig bliver brugt, er det en af de originale detaljer, Birgitte Wuth har bevaret.

LÆS OGSÅ: 20 smukke køkkener, du kan blive inspireret af

Birgitte Wuth - Køkkenø i sort marmor

Indretter du med nedtonede nuancer, kan du give rummene kant med kontrastfarver. Her går vinduernes sorte farve igen på interiør og kunst, og tilsammen spiller det op mod de hvide paneler og grå vægge.

Birgitte Wuth - grå veloursofa i stue

Miks nyt og gammelt, så indretningen får sjæl, uden at det kammer over. Sofaen er fra Ilva, sofabordet har Birgitte selv lavet, og det klassiske tæppe er et arvestykke.

Birgitte Wuth - trappeopgang med sildebensparket og rundt vindue

Den enkle og sparsomme indretning i gangen lader de arkitektoniske linjer få frit råderum.

Birgitte Wuth - soveværelse med grå sengegavl

Skab et roligt udtryk i soveværelset med tekstiler i samme farveskala.

Birgitte Wuth - Badeværelse med messingdetaljer

Blød et sort-hvidt badeværelse op med armaturer af messing, som samtidig fungerer som en elegant tilføjelse.

MERE INSPIRATION? Så tag med på besøg i dette smukke lægehus i i Odder.

Patriciervilla - gammelt lægehus