Hus

Boligreportage: Jagten på sommerhus endte med køb af gammelt lægehus

af Kristinna Andreasen. / Foto: Mia Mortensen 1.04.2021
Jagten på et sommerhus endte i stedet med køb af et gammelt lægehus for Line Jelsbech og Jesper Græm. Parret bor nu i deres drømmehjem, som de har indrettet med harmoniske farvevalg, designklassikere og personlige loppefund. Kom med indenfor her.

De mest fantastiske ting kommer til én når man mindst venter det, og så er det med at slå til. Dette erfarede Line Jelsbech og Jesper Græm, der helt uventet stødte på deres drømmehjem og forelskede sig ved første blik.

Parret var egentlig på jagt efter et sommerhus omkring Odder syd for Aarhus, men de endte i stedet med at falde for et gammelt lægehus. Villaens historie og mange fine detaljer fik parret til at holde vejret en ekstra gang.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Vi havde aldrig før set os selv boende i et hus, men da vi begge oplevede den samme gode mavefornemmelse, bestilte vi straks en fremvisning, fortæller Line Jelsbech.

Line Jelsbech og Jesper Græm besluttede sig for at flytte fra deres lejlighed i hjertet af Aarhus. Glæden var dog kort, for et par dage senere brast drømmen, da lægehuset blev solgt til anden side.

– Skæbnen ville, at vi allerede et halvt år senere fik muligheden for at købe villaen igen – og vi tøvede ikke et sekund, tilføjer Line Jelsbech.

Originale detajler og møbler med sjæl

Selv om parret har sat sit eget personlige præg på indretningen, har de samtidig valgt at være tro mod husets oprindelse, detaljer og sjæl. Panelvæggene, radiatorskjulerne og vinduerne, der er de originale fra 1926, har været med til at sætte rammerne for familiens indretning.

– Det har været en kæmpe gave at overtage et gammelt lægehus med alle dets muligheder, smukke, originale detaljer og spændende historier, fortæller Line Jelsbech.

De gamle detaljer og indretningen med loppefund og arvestykker gør, at huset på trods af de knap 400 m² er indrettet stemningsfyldt og hjemligt.

Boligreportage: Gammelt lægehus med herskabelige detajler og personlig indretning

Line Jelsbech i sin stue

Hvem: Line Jelsbech og Jesper Græm, indehavere af cateringvirksomheden Skammeritz & Græm, samt parrets tre børn.

Hvad: Et 400 m² lægehus fra 1926 i Odder.

Spisebord og -stole fra Bolia

Panelvæggen understreger det herskabelige udtryk, som fremhæves ved at male væggen over panelet i en varm kontrastfarve. Panelvæggene er de originale fra 1926, og lampen, der har fået en ny lampeskærm, er et vintagefund.

Bakker på bordet deler et langt spisebord op, så det visuelt synes mere harmonisk og giver samtidig mulighed for at skabe et stilleben af hverdagsting, der ellers vil rode på spisebordet. Bakkerne er fra Munk Collective, og vasen er et loppefund. Spisebordet og -stolene er fra Bolia.

Sofaen og sofabordet fra Bolia udnytter de store flader midt i rummet

For at skabe rummelighed og rolige overflader har Line Jelsbech valgt at indrette med voluminøse møbler placeret midt i rummene. Således udnyttes de store flader, og de originale radiatorskjulere kommer til sin ret. De mange puder binder farverne i rummet sammen. Sofa og sofabord fra Bolia, og puderne er fra Compliments, Eline Engel og Ferm Living. Både bordlampen og pendlen er fra Louis Poulsen, og det massive chatol er et arvestykke fra Line Jelsbechs bedsteforældre.

 Tørrede blomster fra Paustian i Aarhus og vase fra Ferm Living

Brug et lille barbord til at skabe små opstillinger med bøger og vaser, som du nemt kan udskifte alt efter sæson. Ved at vælge et bord i en varm træsort som eg kan du bløde udtrykket op. De tørrede blomster er fra Paustian i Aarhus, vasen er fra Ferm Living, og skålen er fra Vildersbøll.

Farver skaber smukt gik gennem stuerne

Brug komplementærfarver til at skabe et smukt og harmonisk kig. Sofastuen er malet med Green Marble, mens mellemstuen har fået farven Pale Linden. Kontoret er malet i Transparent Pink, og spisestuens farve er Muskatnøtt. Alle farver er fra Jotun.

– Jeg ønskede at skabe et smukt farvekig gennem stuerne og samtidig samle rummene, uden at det krævede for mange interiør- og møbelinvesteringer. Det har krævet en del farveprøver og tålmodighed, fortæller Line Jelsbech.

Kontoret med indbygget reol og bord fra Hübsch

I kontoret, der er indrettet i den bagerste stue, har Line Jelsbech taget det traditionelle skrivebord op til revurdering, både i forhold til form og placering. Hendes nyeste møbelkøb er det runde bord med referencer til 1920’ernes bløde former, som står centreret i rummet. Den indbyggede bogreol er både praktisk og dekorativt, og ved at bruge reolens fulde højde fremhæves rummets herskabelige fornemmelse. Bordet er fra Hübsch, mens stolene er fra Bolia. Plakaten er fra Skagen Vise Festival, og lampen er Flowerpot fra Verner Panton. Kopperne er fra Royal Copenhagen og Balsalen.

En flot billedevæg med værker fra By Mathilde Vesterskov, Lisa Grue, Atelier Tabló, Louise Johnsen og Bo Bendixen.

Skab sammenhæng i din billedvæg med farvespil inden for samme farvepalet, og bryd udtrykket med enkelte kontraster. Stolene er fra Bolia, og bordet er et vintagefund. Værkerne er blandt andet fra By Mathilde Vesterskov, Lisa Grue, Atelier Tabló, Louise Johnsen og Bo Bendixen.

Det lille, ældre køkken med patentglas til smart opbevaring

Har du et mindre køkken uden så meget skabsplads, kan du udnytte pladsen på køkkenbordet med patentglas til mysli, ris og lignende. Keramikken er fra Mette Duedahl, Trine Rytter og Vildersbøll.

Seng fra Jysk med tekstiler fra Ferm Living, Aiayu, Studio Feder og H&M Home.

I soveværelset skaber lyse og jordnære farver en rolig stemning, mens tekstiler i mørke jordfarver bryder det ensartede udtryk. Sengebordene er fra Trævarefabrikernes Udsalg, mens bordlamperne er fra Le Klint. Sengen med sengegavl er fra Jysk med tekstiler fra Ferm Living, Aiayu, Studio Feder og H&M Home.

Badeværelset i blåt med klinker

Mosaikker på badeværelset har fået en renæssance. Ved at vælge en farve, der står i kontrast til de øvrige farver i hjemmet, skabes et overraskelseselement, der gør indretningen levende. Håndklædet er fra Algan.