pernille-groenkjaer_taatoe_sommerhus_primær
Sommerhus

Den 100 år gamle feriekoloni blev til et stemningsfuldt sommerhus

af Karen Greve, Storybuiness. Redigeret til web. Styling: Nordisk Rum Foto: Maria Kirstine Vous 12.07.2021
Med rå bjælker, gråmalede gulve og genbrugsfund har Pernille og Søren Grønkjær Taatø forvandlet et gammelt bjælkehus, der oprindeligt blev brugt til feriekoloni, til et stemningsfyldt sommerhus for hele familien. Kom med indenfor.

Lige fra Pernille Grønkjær Taatø for første gang trådte ind i det sortmalede bjælkehus i Asserbo Plantage tæt ved Tisvilde Hegn, kunne hun mærke, at her var et projekt, hun gerne ville kastes ud i. Huset, der oprindelig har tjent som feriekoloni for børn fra det katolske samfund i København, havde på det tidspunkt ligget til salg i tre år, og Pernille Grønkjær Taatø og hendes mand, Søren Grønkjær Taatø, kunne med det samme se mulighederne for at sætte deres helt eget præg på bjælkehuset.

– Det første jeg så, da vi drejede om hjørnet på grusvejen mod huset, var det fine anneks, som feriekolonien i sin tid har brugt som kirkerum med de ikoniske vinduer over porten i gavlen, siger Pernille Grønkjær Taatø og fortsætter:

– Jeg faldt med det samme for tanken om at sætte det hele i stand med respekt for det originale og for at få huset til at leve igen.

Rå bjælker og lyse nuancer

Det har været vigtigt for Pernille og Søren Grønkjær Taatø at bevare så meget af husets sjæl som muligt, og derfor besluttede de at lade de rå bjælker være i centrum. Samtidig var det nødvendigt at åbne rummene op, så lyset frit kan passere fra flere sider, og parret valgte derfor at sætte en ny dobbelt terrassedør i stuens gavl og åbne op mod køkkenet. For at understøtte lysindfaldet har Pernille Grønkjær Taatø valgt at male alle gulve, fodpaneler, gerigter, trappen og alkover i en lysegrå nuance, mens dørene er malet i en støvet blå farve.

– Jeg gjorde mig meget umage med at finde en farveskala, der passer til huset, siger Pernille Grønkjær Taatø, der fandt inspiration til de grå-blå farvevalg under et besøg til Gotland i Sverige, hvor hun især blev inspireret af naturens farver og den rå arkitektur på øen.

Alligevel ønskede hun at beholde den mørke, hyggelige stemning, som bjælkerne giver, og malede derfor i smug væggene i køkkenet en dyb mørkeblå i en weekend, hvor hun var alene i huset.

– Vi havde jo planlagt, at huset skulle lysnes, og jeg vidste, at Søren ville være skeptisk og ikke ville kunne forstå mit valg, før han kunne se det endelige resultat. Men jeg troede på det, og det er blevet så smukt, og Søren elsker det, fortæller Pernille Grønkjær Taatø.

LÆS OGSÅ: Du vil uden tvivl bliver overrasket, når du ser det lyserøde sommerhus indvendigt

Simple living

Parret har ønsket at indrette huset enkelt, funktionelt og gerne med genbrug, så Pernille Grønkjær Taatø har været flittig på de lokale loppemarkeder og diverse genbrugssites, hvor hun blandet andet har fundet tekstiler, keramik og lamper.

– Selve huset er i sig selv en dekoration, der skal fremhæves og ikke overdynges med pynt. Det er oprindeligt bygget i 1925, og det skal man kunne se, samtidig med at vi gerne vil skabe ægte nordisk sommerhusstemning, der passer til en moderne børnefamilie, fortæller Pernille Grønkjær Taatø og fortsætter:

– Livet heroppe er simple living, og vi elsker at kunne aflæse livets gang i huset gennem de sidste 100 år i bjælkerne.

LÆS OGSÅ: 15 tips til indretning af dit sommerhus

Boligreportage: Pernille og Søren Grønkjær Taatø har forvandlet en gammel feriekoloni til et stemningsfyldt sommerhus

pernille-groenkjaer_taatoe

Hvem?

Pernille Grønkjær Taatø, hendes mand Søren Grønkjær Taatø og parrets tre børn.

Hvad?

Bjælkehus på 92 m² fra 1925 + anneks på 42 m² fra 1942.

pernille-groenkjaer_taatoe_traesommerhus_bjaelkehus.

Indret dit sommerhus med fleksible møbler. En klapstol er nem at flytte rundt på og kan både bruges på terrassen, i hyggekrogen og om spisebordet, hvis der er brug for en ekstra siddeplads. Derudover kan den nemt gemmes væk, uden at den fylder særlig meget. Instruktørstolen er fundet brugt.

pernille-groenkjaer_taatoe_traesommerhus

Den ikoniske stol La Mariposa af Cuero Design er lavet med inspiration fra BKF-stolen. Lars Kjerstadius, ejeren af Cuero Design, fik på en rejse til Buenos Aires øje på den klassiske BKF-stol og blev draget af idéen om at modernisere den. Det tog ham 10 år, og fordi det nye design har finpudset de æstetiske detaljer og forbedret komforten, er stolen blevet navngivet La Mariposa, som betyder sommerfugl.

pernille-groenkjaer_taatoe_bjaelkehus_sommerhus_entre.

For at understøtte lysindfaldet i huset har Pernille Grønkjær Taatø valgt at male blandt andet alle gulve, fodpaneler og gerigter i en lysegrå nuance, mens dørene er malet i en støvet blå farve.

pernille-groenkjaer_taatoe_bjaelkehus_stue

Dobbeltdørene i stuen lukker masser af lys ind og giver på lune sommerdage mulighed for at lade ude og inde smelte sammen på hyggeligste vis. Lænestolen er fra Ikea, træskamlen er fra Christiansen & Co., puderne er fra Tine K Home, og vattæppet er fra Studio Feder.

LÆS OGSÅ: Nordisk bjælkehytte i Tisvilde

pernille-groenkjaer_taatoe_koekken_bjaelkehus.

Da Pernille Grønkjær Taatø og hendes familie overtog sommerhuset, valgte de at åbne køkkenet og inddrage det gamle fadebur og den gamle entré. Fordi bjælkerne var så medtagede, kunne de rå bjælker ikke bevares, og de er derfor blevet malet mørkeblå, så bjælkerne passer til resten af sommerhuset. Farven er Sophisticated Blue 4744 fra Jotun, køkkenmodulerne og lamperne er fra Ikea, og messingarmaturet er fra Toni Copenhagen fundet brugt.

pernille-groenkjaer_taatoe_bjaelkehus_spisebord

Foren udearealerne med indretningen indenfor, og understreg samtidig sommerhusstemningen ved at vælge et udendørs bord- og bænkesæt til stuen. Sættet er fra et byggemarked, lampen er fra Hay, og plakaten er fra Galerie Maeght.

pernille-groenkjaer_taatoe_bjaelkehus_sovevaerelse

Vil du have flere farver i indretningen? Så giv de lyse rum et farverigt tvist med kulørte og mønstrede kludetæpper.

LÆS OGSÅ: 14 sommerhuse, du kommer i feriestemning af

pernille-groenkjaer_taatoe_sommerhus_traeterrasse

Understreg sommerhusets nostalgiske atmosfære ved at sammensætte genbrugsfund med nyindkøbt interiør. Det lille bord og klapstole er fra Fermob, og instruktørstolene er fundet brugt.

pernille-groenkjaer_taatoe_anneks.

Det gamle anneks blev oprindeligt brugt på feriekolonien som kirkerum, og det kommer arkitektonisk tydeligt til udtryk med de ikoniske vinduer over porten i gavlen, som familien har valgt at bevare.

LÆS OGSÅ: Cecilie arvede sine bedsteforældres sommerhus: "Allerede som 15-årig lovede jeg at overtage huset"