Sommerhus

Mormors kolonihavehus

af Hanne Vind / Foto: Lisbeth Hjort 11.05.2009
En kolonihave med hus i mormorstil blev familiens bedste legeplads kun en cykeltur fra lejligheden på Østerbro. Mad på bål, duftende krydderhave, seje klatretræer, romantisk tebord og udendørs tv-hygge mødes i det vildtvoksende fristed for store og små legebørn.

Jane og Tom følte sig vildt heldige, da de for tre år siden fik tilbudt at købe et lille kolonihavehus. De havde i flere år haft drømmen om et fristed tæt på byen og tæt på hverdagens base på Østerbro. Kolonihaven indfrier alle deres drømme, synes de. Fra starten har visionen været at skabe et sted, hvor alle fire medlemmer af familien kan lide at være. Et sted med plads til at lege, og hvor man kan eksperimentere og kreere, hulahoppe og slå sig løs.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

En viking i familien

Familien består af Jane og Tom og deres to børn, Monte på fem år og lille Villum på tre år. Parret arbejder begge i kreative fag. Jane er tidligere rekvisitør, men arbejder nu mest med styling og dekoration. Tom har været teatermaler og drevet et eventbureau. Hans store passion er vikingetiden, og han er fascineret af de gamle, rustikke håndværk og ikke mindst lege og idræt.

Inspiration: Bolig med råt genbrugsdesign

For for tiden arbejder han med at integrere vikingeidræt og rollespil for både voksne og børn. »Rollespillene udvikler børnene socialt, og det er historieformidling gennem leg,« siger han om bestræbelserne.På vikingemarkeder og festivaler kan man opleve Toms vikingelege og dyrke idræt, som de gæve forfædre gjorde det.


Fra stuen er der et lille kig ud i køkkenet, der er en niche
i det lille opholdsrum. Pladsen er udnyttet med knager
og hylder til det nødvendige køkkengrej.

Indretning med glimt i øjet

Huset er et 30 m² stort Jeppesen-bjælkehus fra 1960'erne, der er to små sammenhængende stuer, et børneværelse og et køkken. Toilet og værksted ligger i to mindre annekser. Udestuen er en interimistisk tilbygning fra de forrige ejeres tid. Jane og Tom har planer om at vende hældningen på taget, så det flugter med det øvrige hus. Udestuen er kun lukket med vinduesglas på to sider, og på den sidste har Jane hængt rullegardiner op af siv. Det giver en fin gennemskinnelig væg, der holder fluer og direkte sollys ude.

Sådan får du det bedste ud af din altan

Jane har rekvisitørens næse for at finde de gode loppefund. Det er lykkedes hende at støve ikke mindre end to af de klassiske haveborde i teaktræ fra 50'erne op, og efter en god omgang olie kan de kan holde mange år endnu.
Indretningen af huset er bevidst meget uhøjtidelig. Den kan bedst beskrives som en skønsom blanding af loppefund og selvbyg af nyere materialer.

F.eks. har parret selv bygget køkkenet af billige bordplader og hylder. Køjesengene på børnenes værelse er også selvbyg. Den største investering har været den superfleksible sovesofa, men så er den til gengæld stor nok til, at hele familien kan bruge den både som sofa og seng.

Humle og træer med sjæl


Den lidt primitive udestue er der planer om at
bygge om, så taget hælder væk fra huset. Slyngplant-
erne camouflerer ad-hoc byggestilen om sommeren,
og om aftenen bliverpersiennerne rullet ned, og ude-
stuen forvandles til tv-stue, når det lille fjernsyn
rulles derud.

Faktisk havde hverken Jane eller Tom særlig meget forstand på haver, da de overtog huset, men de er vilde med at prøve sig frem. De har arvet planter fra naboer og familie, og nogle planter har de forelsket sig i bare ved at læse om dem. Bagefter er jagten gået ind på planteskolerne.

10 retropuder til din bolig

Tom har en lille krog, hvor han har eksperimenteret med krydderurter. Han har gjort meget ud af at finde de gamle danske krydderurter og har blandt andet hentet
specielle sorter fra en gammel klosterhave. De indgår i hans madlavning, og de dufter dejligt i haven.
Humle er en af de gamle kulturplanter, som han har forsøgt sig med for første gang sidste sommer. Det er en god plante, hvis man gerne vil dække en skillevæg eller et tag i en fart, for den vokser let omkring syv meter på en sommer. Og oven i al frodigheden kan man sidst på sommeren høste selve humlen, som kan bruges tørret eller frisk i mjød eller øl.

Træerne på grunden er meget elskede, fordi de er med til at skabe stemning og kontraster. De mange små rum i haven i form af siddekroge, liggekroge og legekroge skyldes også i høj grad de fine træer.


Køkkenet har Jane og Tom selv lavet, og det er det
eneste rum, der ikke er hvidmalet. Hvide bordplader
er sat op i en vinkel, og med et lille glidegardin neden-
under. Under hylden med glas og krus er der plads
til tre små skabe med galvaniserede låger.

Pære med procenter

Pæretræet er så gammelt, at det er et sejt klatretræ for Monte og Villum. Pærerne bruger Tom til sin fantastiske efterårs-snaps, som bliver til, ved at modne pærer skæres i stykker med skallen på og overhældes med snaps. Blandingen trækker i to til fire uger i en lufttæt beholder, og så er den klar til kaffen eller osten. Skal det være rigtig flot, kan man få pæren til at vokse inde i en flaske. Det kræver, at man er ude med flasken og binder den fast på træet, mens pæren stadig er lille nok til at komme gennem flaskehalsen. Når pæren er moden, plukker man flaske og pære samtidig, skyller pære og flaske grundigt og hælder snaps på. Det går fint at fylde efter et par gange med snaps og lade pæren give sin gode smag videre endnu en gang.