Boligreportage - sommerhus
Boligreportage

Nyt sommerhus med gammel sjæl

Tekst og 15.07.2016
foto: Jytte Boch
Tæt på Ajstrup Strand ved Aarhus ligger det skønneste, sortmalede sommerhus med hvide vinduer og solrige terrasser. Huset er kun 10 år gammelt, men emmer af gammel, nordisk countrystil. Her er nemlig kælet for detaljerne med et smukt miks af nye og antikke møbler.
Rigtig mange danskere drømmer om et hyggeligt sommerhus ved vandet, hvor man kan nyde årets smukke, men sparsomme, varme sommerdage. Det gjaldt også for Anders Baggesen og Erik Boje, da de i 2005 ledte efter et passende sommerhus. Da de første gang så det faldefærdige sommerhus, faldt de begge for stemningen på grunden og beliggenheden ved Ajstrup Strand, kun 20 minutter fra Aarhus og helt tæt på vandet. Huset var annonceret til nedrivning, og haven var helt tilgroet med store, væltede træer. Alligevel kunne de begge se mulighederne på den kuperede grund. De kunne forestille sig, hvor skønt det kunne blive, når der blev ryddet ud i træerne, så solen fik frit løb fra tidlig morgen til solnedgang. Og selvom huset var lille og misligholdt, måtte de bare eje stedet. Læs også: Bevar sjælen, når du renoverer sommerhuset

Grundig renovering og flere udvidelser

I stedet for bare at rive det gamle sommerhus ned besluttede Anders og Erik at renovere det og beholdt kun skelettet og det oprindelige tag. Alt andet blev udskiftet. Indvendigt blev cigarkassevæggene hevet ned og erstattet med svenskinspirerede træpaneler. Og udvendigt kom der ny beklædning, der blev malet sort ligesom Anders’ sommerhus i barndommen. − Mine forældre havde et lillebitte, sortmalet sommerhus ved Løkken, hvor vi børn legede i klitterne, fortæller Anders, der har mange gode minder fra sommerdagene ved Vesterhavet.− Det var en helt eventyrlig følelse af frihed, og der var altid masser af mennesker, selvom der ikke var ret meget plads. Så det er nok lidt af den stemning, vi gerne vil skabe her. Resten af huset er udbygget efterhånden med et lille gæsteværelse i den ene ende og soveværelse og overdækket terrasse i den anden. Parret arbejder som regel sammen som team om projekterne, hvor Erik er håndværkeren, der tegner, designer og bygger, og Anders er håndlangeren og primært den, der står for indretningen af sommerhuset. Læs også: Fra togvogn til sommerhus

Have med dufte og fuglekvidder

Haven var et totalt vildnis, da Anders og Erik overtog grunden, og helt tillukket af krat og høje træer. De har fået fældet en del af de store træer for at få lys og luft og har i stedet plantet frugttræer. Da de fik ryddet mod vejen, dukkede en lille hæk op, som blev gravet fri og bevaret. Der er anlagt mange siddepladser i haven, så man kan altid finde et sted, hvor der er sol eller skygge. Her kan man sidde og nyde duften fra blomsterne og havet eller lytte til alle fuglene, der bliver fodret hver dag året rundt. Selv flagspætten har fundet vej til foderbrættet og kan høres, når den hakker i stammerne. Stranden ligger kun to minutters gang fra sommerhuset. Her bliver hunden Mille luftet hver dag, også om vinteren, selvom Anders og Erik mest bor i huset i Højbjerg i de koldeste måneder.

Loppefund og arvestykker

Omkring huset er der plantet roser og krukker med stauder og hortensiaer.− Vi går altid efter en stemning, og det gælder både, når vi indretter haven og finder møbler og ting til huset, fortæller Anders.− Vi har ikke fine designermøbler, for her i huset skal alt kunne bruges og leves i. Så de fleste af vores møbler er fundet på loppemarkeder eller er arvestykker, der bare har fået en gang maling. Og får Anders og Erik alligevel samlet for mange ting sammen, bliver der sat skilt op ved vejen og holdt loppemarked. De er meget bevidste om, at der ikke skal være for meget pynt, så det kommer til at ligne en teaterkulisse. Her skal livet være enkelt, og når man besøger parret, er det netop den afslappede atmosfære og muntre gæstfrihed, der er i fokus. SE DET SMUKKE SOMMERHUS I GALLERIET HERUNDER!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.