Sommerhus
Boligreportage

Ro og landlig idyl ved Esrum sø

Tekst og 8.07.2016
fotos: Jan Ove Kristensen
Stine Kittelsen flyver verden rundt som stewardesse. Derfor er et hjem med ro, landlig idyl og naturen omkring højt prioriteret. Hun og hendes mand har bosat sig i et historisk landsbyhus ved Esrum Sø i Nordsjælland.
Til daglig er Stine Kittelsen, 53, og hendes mand Michael omgivet af mennesker og larm i deres job som henholdsvis stewardesse og pilot. Det er derfor en lise for dem på 14. år at bo i den rolige landsbyidyl i Nordsjælland med naturen lige uden for døren. Da den sammenbragte familie ledte efter et fælles hjem med plads til to sønner, var drømmen en bolig med udsigt til Øresund. Men da parret ved et tilfælde fandt det stråtækte hus ved Esrum Sø, blev de straks forelskede i det. Læs også: Stråtækt idyl med antikviteter og historie

Renovering og gør det selv-projekter

– Vi faldt for egnen og navnligt det 100 år gamle hus. Det var i sin tid et husmandssted med stald i den ene ende med plads til et par husdyr. Her boede en vaskepige, der brugte loftet som tørreloft, for som flere andre, levede hun og familien af at vaske tøj i søens klare vand for københavnerne, fortæller Stine. Meget er renoveret og ændret, siden familien flyttede ind. Både Stine og Michael har flair for håndværk og gør det selv-projekter, så de nyder fortsat at sysle med huset, når der er tid til det.

Vigtigt med den gamle charme

Der er dog også en del, der er bevaret – fordi parret værner om stedets gamle charme. F.eks. benyttes det tidligere hønsehus i baghaven nu til haveredskaber. Udenfor er en hyggekrog med caféstole, hvorfra solnedgangen over søen kan nydes. Stine har indrettet huset a la svensk landstil, men her på det seneste har hun også forsøgt at få lidt mere maritim New England-stil ind. Derfor er køkken og stue møbleret med en skønsom blanding af arvestykker, loppefund, genbrug og nyt fra både ind- og udland: – Jeg renoverer og sliber møbler, mens Michael reparerer. Jeg vil helst undgå, at samtlige møbler er hvidmalede, så det bliver for ferskt. Jeg kan bedst lide kombinationen af hvidmalet fra bordhøjde og ned og så naturtræ eller afsyret øverst, forklarer hun. Se billeder fra det smukke hus i galleriet herunder!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.