juletræ
Indretning

27 smukke juletræer, du kan lade dig inspirere af

af Karoline Mathilde Sohn Iversen / Foto: Birgitta Wolfgang 30.09.2012
Julen har mange traditioner, og juleaften er træet i centrum. Men hvordan skal det se ud i år, og hvilken gransort skal du vælge til jul? Vi har samlet 27 smukke juletræer, som du kan lade dig inspirere af.

Juletræet med sin pynt ... kan se ud på et væld af måder! Det kan være farvet, enkel, klassisk eller helt utraditionelt.

Hvad end du pynter juletræet med den samme pynt år efter år eller ændrer den løbende, er der inspiration at hente her, hvor du også kan læse om fordele og ulemper ved de forskellige sorter!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvilket juletræ skal jeg vælge?

De to mest traditionelle gransorter til jul er nordmannsgran og rødgran, og hvilket du vælger afhænger af, hvad der betyder mest for dig. Har udseendet førsteprioritet? Eller er det allervigtigste, at du træffer så bæredygtigt et valg som muligt?

Nordmanngran

Nordmannsgran er en populær juletræsart, der ofte bruges til juledekorationer og som juletræ i mange danske hjem. Den er kendt for sine smukt formede nåle, der er mørkegrønne og blanke på oversiden og har en sølvfarvet underside. Nordmannsgranen er populær på grund af dens jævne og fyldige grenstruktur samt dens evne til at holde nålene i lang tid. Den er også kendt for sin skønne duft, der bidrager til julestemningen.

 

Fordele

  • Træet har en lang holdbarhed, så vil du have glæde af det hele december, kan du gå efter nordmannsgran.
  • Nålene er blanke, mørkegrønne og bløde. Nordmannsgran er desuden den gransort, hvor grenene sidder mest tæt.

Ulemper

  • Nordmannsgran er en anelse dyrere end rødgran.

Rødgran

Rødgranens nåle er normalt mørkegrønne, men de har en skarpere spids end nordmannsgranens, og de er ikke så blanke. Men rødgranen dufter skønt og fylder stuen med julestemning!

Nordmannsgran vokser langsommere end rødgran, og det betyder, at man kan dyrke færre træer på et areal over tid, og dermed kunne man argumentere for, at produktionen af nordmannsgran optager mere plads end rødgran. Plads, der kunne bruges på at dyrke fødevarer i stedet.

Vil man vælge mest bæredygtigt, bør man vælge rødgran.

 

Fordele

  • Dufter kraftigt af gran, som spreder sig til hele hjemmet.
  • Rødgran er en del billiger end mange af de andre sorter.

Ulemper

  • Begynder hurtigt at drysse.
  • Nålene er stive og stikker.

Vælg et bæredygtigt juletræ

Økologiske og konventionelle juletræer belaster miljø og klima på forskellige måder:

Økologiske juletræer er bedre for grundvandet, da de ikke sprøjtes med pesticider og andre midler, hvor der er risiko for nedsivning til drikkevand. Omvendt kan man argumentere, at når økologerne skal fjerne ukrudtet manuelt, skal de gennem plantagerne flere gange. Det giver et større forbrug af diesel til traktorer og andre redskaber.

Konventionelle juletræer er sprøjtet flere gange med blandt andet ukrudtsmidler, og ofte smører avlerne også toppen for at sikre en pænere vækst. Til gengæld er der mindre arbejde med store maskiner. Flere konventionelle avlere bruger dog metoder, hvor der bruges mindre sprøjtemiddel, men mere manuelt arbejde.

Skal man summere op kort: Økologiske juletræer har en fordel, når det gælder naturen, mens man kan argumentere for, at konventionelle træer formentlig er lidt bedre, når det gælder klimaet. Den største klimabelastning er du dog selv herre over – mere om det senere i artiklen.

Du kan også leje et juletræ på juletræ.dk. Så bliver det leveret i potte, og du kan sørge for, at de henter det igen for at plante det ud i en af de danske skove.

Hvis du ikke ønsker at købe og smide dit juletræ væk hvert år, kan du købe et levende juletræ i potte. Det er lidt dyrere, men kan til gengæld nydes i flere år. Et mindre træ i potte kan også være utrolig fint, hvis du ikke har så meget plads – og så kan det opbevares på altanen eller plantes ud i haven efter jul.
De seneste år er der også kommet mange udgaver i plastik, som har en ganske fin lighed med ægte træer – men som kan gemmes og genbruges år efter år.

 

Din adfærd er vigtig for det samlede klimaregnskab

Klimaregnskabet påvirkes især af din adfærd, når du henter juletræet, og når du er færdig med at bruge dit juletræ.

Vigtigst af alt er, at du bør købe dit juletræ tæt på, hvor du bor. Kører du 25 kilometer i stedet for 5 kilometer efter dit juletræ, skubbes klimaregnskabet kraftigt i negativ retning. Selvom det måske er mere hyggeligt at fælde træet selv i en skov sammen med familien, er det bedre for klimaet, hvis man sender en lastbil med et vognlæs juletræer ind til et supermarked, et byggemarked eller en plads i byen, frem for at alle selv kører ud til en plantage for at fælde træet.

Når du er færdig med juletræet, er der én oplagt løsning, hvis du vil være klimavenlig: Aflevér dit juletræ på genbrugsstationen. Nogle steder laves træet til flis, der bruges til at beskytte bede mod ukrudt, andre steder brændes det for at lave el og varme – og kigger man på karbonkredsløbet, er det en fordel for klimaet at udvinde varme og el af aflagte juletræer frem for at bruge olie og gas.

27 smukke juletræer

Når du har valgt det rette juletræ, skal det sættes op, så det kan sprede julestemning, men for at det bliver helt, som det skal være, skal træet pyntes. Vi har derfor samlet 27 fantastiske juletræer, som du kan lade dig inspirere af.

juletræ

Rød er den mest klassiske julefarve, og i kombination med det grønne træ bliver julen helt traditionel. Dog kan det spices op med nogle enkelte afstikkere i andre farver. Foto: Birgitta Wolfgang.

juletræ

Hvis du er træt af de klassiske julekulger og ornamenter, kan du gøre træet helt enkelt med sløjfer i fint bånd. Supplér med levende lys og en klassisk julestjerne. På den måde får du et helt enkelt juletræ uden for mange dikkedarer. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

juletræ

Julens helt store hit i år er traditionel julepynt, og et af elementerne er flagranken på juletræet. Ved at vælge en flagranke til træet er du altså både klassisk og med på noderne. Foto: Birgitta Wolfgang.

juletræ

Nogle kan lide et juletræ spækket med pynt, men ved at have nogle færre ting på træet, får hvert enkelt stykke pynt lov til at komme til sin ret. Foto: Stine Christiansen.

juletræ

Grantræet i sig selv er en naturlig måde at få naturen ind til jul, men hvis ikke det er nok, er grankogler på juletræet en fin måde at få endnu mere natur på. Her er koglerne suppleret af velourornamenter og lys, og det giver en helt enkel og rolig finish på juletræet. Foto: Andreas Mikkel Hansen.

juletræ

Den mest klassiske diameter på glaskugler er cirka 8 cm. På træet her har man valgt nogle væsentligt mindre stykker pynt, og det gør, at juletræet fremstår roligt, selv om der er en del pynt på. Foto: Anitta Behrendt.

juletræ

Hvis du ønsker et fuldkomment utraditionelt look på dit juletræ, gælder det om at vælge pynt i så mange forskellige former og farver som muligt. Bland både pangfarver som pink, gul og turkis med guld og sølv, og vær ikke bange for at inddrage hjemmelavet pynt også. Det giver et personligt træ.

juletræ

Et juletræ med et enkelt udtryk kan være en god idé, hvis ikke du ønsker, at julen fuldstændig overtager hjemmet. Hold dig til to simple farver pynt, som heller ikke afviger for meget i farverne. Foto: Pia Olsen.

juletræ

Først skal træet vises, siden skal det spises... Vi kender formentlig alle sammen frasen, men hvor ofte har du pyntet dit træ udelukkende med spiselige ting? Måske aldrig, men det kan både gøres fint og enkelt. Her bærer juletræet både marcipangrise, kringleformede bolsjer og kræmmerhuse med bolsjer i, og det er både lækkert og praktisk, for så er der ikke særligt meget pynt, der skal pakkes ned, når julen er ovre. Foto: Elisabeth Kruse.

juletræ

Hvid, sølv og lilla udgør en god trio, og det gælder også, når det kommer til juletræspynt. Foto: Frederikke Heiberg.

juletræ

Har du højt til loftet? Så kan du med fordel vælge et juletræ, der har mere højde på. Her er det store træ pyntet med traditionelt pynt som røde glaskugler, flagranke og hvide papirklip, men det er suppleret af nogle få ting, der stikker ud. Foto: Anitta Behrendt.

juletræ

Ved udelukkende at vælge hvide ting når juletræet skal pyntes, skaber du fornemmelsen af sne, og det kan jo ofte være noget, vi kigger langt efter juleaften, så måske det er måden, at få hvid jul på? Foto: Birgitta Wolfgang.

juletræ

Har du valgt et særligt farvetema til jul? Så kan du med fordel føre temaet med over på juletræet. Her står en adventskrans i lilla og blå toner, og de to farver går igen på det pyntede juletræ. De levende lys på træet matcher endda dem i kransen, og det giver et godt samspil mellem de forskellige juleelementer. Foto: Martin Sølyst.

juletræ

Guld er det mest klassiske metal til jul. Her er træet pyntet helt enkelt med julekugler i den traditionelle farve og grankogler. Foto: Louise Scheutz-Klixbüll.

juletræ

Sort, guld og sølv pryder juletræet her. Pynten i guld giver mere varme til træet, og er et godt supplement til de lidt kolde toner sort og sølv. Foto: Elisabeth Kruse.

juletræ

Hvis du har et juletræstæppe med knald på farverne, kan du med fordel vælge at hænge simpel pynt i afdæmpede farver på grantræet. For at få mere fylde på toppen kan du vælge mere voluminøs pynt på de øverste grene som her. Foto: Birgitta Wolfgang.

juletræ

Jordfarver er en af de allerstørste boligtendenser lige nu, og de kan også sagtens gøre et juletræ fint. Se bare her, hvordan brune julekugler går i spænd med guld. Foto: Kira Brandt.

juletræ

Turkis og pink er det nok de færreste, der forbinder med jul. Ikke desto mindre udgør de to farver pynten på juletræet her, og det giver et legende udtryk på træet. Pangfarverne er suppleret af få meget traditionelle juleting som en hvid engel og flettede julestjerner. Foto: Frederikke Heiberg.

juletræ

Sølv og guld sammen er en kombination, mange kan være afholdende overfor. Men her er juletræet pyntet udelukkende i de to metalliske farver, og det giver et træ, der stråler af glans. Særligt når flammerne fra de levende lys spejler sig i de blanke glaskugler - hvadend det er en sølv eller guld version. Foto: Katrine Kaul.

juletræ

Flagranken er meget traditionel på juletræet, men her er Dannebrog repræsenteret på en anderledes måde. Foto: Mia Mortensen.

juletræ

Julekugler er næsten en selvfølge, når juletræet bliver beklædt med pynt, men glaskuglerne bliver ofte suppleret af andre former. Det er ikke tilfældet på juletræet her, men i stedet er der valgt kugler i forskellige størrelser, og det giver spil til det enkle træ. Foto: Anitta Behrendt.

juletræ

Mørkeblå er efterhånden blevet en del af julens farver, og det gælder også på juletræet. Træet her er pyntet i blå, hvid og en smule guld, og så er der også få stykker hjemmelavet pynt. Foto: Pia Olsen.

juletræ

Minimalistiske hjem i sort og hvid kan hurtigt blive overtaget af alverdens farverigt julepynt, men man kan med fordel vælge at pynte sit træ i de to nuancer, for at gøre det hele meget strømlinet og stilrent. Foto: Kira Brandt.

juletræ

Less is more er en velkendt sætning, men når det gælder julen, er der ingen skam i at gå fuldt ud! Et juletræ med masser af pynt, der stikker i alle mulige retninger, er et helt personligt træ, og det er umuligt at pynte træet på præcis samme måde næste år. Foto: Birgitta Wolfgang.

juletræ

Rød, guld og grøn er tre farver, der er mest traditionelle og klassiske, når det kommer til jul. Her er den røde trukket ud af ligningen, og det resultatet er et juletræ udelukkende i grøn og guld. Foto: Jens Barslund.

juletræ

Efter julen kommer nytåret, men hvorfor ikke kombinere de to en smule? Lad sølv tråde hænge på træet som et festligt indspark og en forsmag på nytåret. Foto: Frederikke Heiberg.

juletræ

Ofte, når vi skal finde pynt til vores juletræer, vælger vi pynt, der hænger ned fra grangrenen. Her hænger snefnug ned, men på grenene sidder fugle. Enkelte grene er desuden malet i en hvid farve, og det gør, at træet er helt simpelt - uden det ser upyntet ud. Foto: Elisabeth Kruse.

Mere juleinspiration? Læs vores interview med boligredaktøren om hvordan julepynten skal se ud i 2020.

julepynt 2020