Guide: Gør et billigt IKEA-køkken lækkert
Køkken

Gør et billigt IKEA-køkken lækkert

Onsdag d. 15. juli 2020 (Først udgivet d. 28 jan 2016) - af Christine Agertoft / Foto: Mette Wotlkjær 28.01.2016
Hvis du er på jagt efter et billigt køkken, så har vi samlet 10 eksempler på, hvordan du kan gøre et IKEA-køkken designlækkert og personligt.

Enhver boligejer ved, at det koster knaster at forvandle sit gamle køkken til drømmekøkkenet, og mange ender med at leve med deres slidte køkken, fordi de simpelthen ikke kan overskue at give op mod 200.000 kr. for et køkken.

Se også: IKEA-køkken med designfronter

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan gør du et billigt IKEA-køkken personligt

Hvis køkken-budgettet er mere beskedent, ender mange med at smutte en tur i IKEA. Her opdager de, at et køkken kan fås meget billigere, men at det kræver rigtig meget kreativitet at forvandle standardmodulerne til noget, der både er personligt og designlækkert. Men det er slet ikke umuligt, og faktisk kan resultatet ende med at være dit superpersonlige drømmekøkken.

Gode råd til at designe et drømmekøkken fra IKEA:

  1. Se, hvad du ikke får! Selvom du ved, at budgettet ikke rækker til et designkøkken fra et af de store køkkenfirmaer, så er det alligevel værd at indhente et tilbud. Ved at tage en snak med et køkkenfirma, kan du få afklaret nogle af dine ønsker, se skræddersyede muligheder og få en fornemmelse af, hvor du skal gå på kompromis, hvis du vælger IKEA-køkkenet. Samtidig vil et professionelt køkkenfirma hjælpe dig med at opmåle, tegne og lave et budget, som du hele tiden kan holde din skræddersyede IKEA-løsning op imod. IKEA-løsningen må jo ikke blive dyrere end drømmekøkkenet!
  2. Lad dig ikke forføre af nemhed! Når du står der midt i IKEA-kaos, og det går op for dig, hvor mange småting du faktisk selv skal tage stilling til, når du vælger køkkenmoduler fra den svenske møbelgigant, så er det meget nemt at blive overvældet og ende med at købe ALT der. Men lad dig ikke forføre af, at det lyder 1000 gange nemmere end at skulle kombinere standardmoduler med hvidevarer, du selv køber eller en bordplade, som din mand kan lave. Heller holde igen end at ende med et katalogkøkken, som du valgte af bekvemmelighed.
  3. Costomize eller hack dit IKEA-køkken! Hvis du vil have IKEA-prisen men ikke looket, så undersøg mulighederne for at costomize eller "hacke" køkkenet. Der er nogle virksomheder, såsom &snufl og Reform, der har specialiceret sig i at lave smukke fronter til IKEAs standardmoduler, og de kan hjælpe dig med at forvandle dit køkken. Du kan også selv gå på jagt efter smukke unikke håndtag, lave din egen bordplade eller tale med en smed eller snedker om at lave nogle specialløsninger, der giver dig det unikke drømmekøkken, du drømte om oprindeligt.

Hvad koster et nyt køkken?

Et helt nyt køkken kan koste fra omkring 40.000 kroner og op, men det kommer helt an på, hvad dine køkkenønsker indebærer, og hvor stort dit køkken er. Drømmer du om et skræddersyet snedkerkøkken, kan det let koste i omegnen af 300.00 kroner. Vælger du derimod et fra for eksempel IKEA, og bor du i en lille lejlighed, vil du komme langt for de 40.000.

Flere og flere firmaer, som for eksempel Reform og &Shufl, specialiserer sig også i lave snedkerlåger, der passer til IKEAs køkkenmoduler, så du kan få følelsen af speciallavet køkken, men til en langt lavere pris.

Er budgettet til dit nye køkken meget stramt, kan du også overveje, om du kan nøjes med at få køkkenlågerne omlakeret og bordpladen og grebene skiftet.

IKEA-KØKKEN MED SMUKT TILBEHØR

Et standardkøkken kan piftes op med nye fliser hele vejen fra træbordplade til loft og med cool lamper. Fliserne er fra Mosaikhjørnet, og værkstedslamperne fra Dora. Ovnen er fra Siemens og gasdropinettet fra Voss. Køkkenlågerne er fra IKEA.

NYE FONTER OG BORDPLADE

Fronter og bordplade er bestilt hos Reform, der laver nye fronter til IKEA-køkkener. Designet på disse låger hedder Basis og kan bestilles i alle farver. Bordpladen er i sort linoleum med kant i natureg, ligesom bagbeklædningen i grebene er natureg. Det det kostet:
Låger: 24.000 kr.
Bordplade: 16.000 kr.

STÅL OG FLISER

Køkkenet med stålfronter er fra IKEA. Bemærk det sorte linoleum på gulvet, der giver taktilitet til rummet. Selve bordpladen er belagt med almindelige hvide 10 x 10 cm fliser.

HOS LOUISE T. JOHANSEN, BLOGGER PÅ MORTILMERNEE.DK

Louise og Jesper valgte for et par år siden at male gulvet med grå epoxy. Det har givet en visuel ro og skaber sammenhæng mellem alle rum. Køkken og armatur er fra Ikea, mens løberen er fra Stilleben. Lamperne er fra Muuto, og hylden på væggen fra Trævarefabrikernes Udsalg.

IKEA MED ET TVIST

Skabslåger og fronter i laminat er fra &Shufl, mens køkkenmodulerne er fra Ikea. Bordplade og hylder i hvidolieret asketræ og fliser fra Classica Seta. Urtepotter fra Rig-tig by Stelton. Sozu-vandhane fra Zeromix og Zerox-vasken er en Blanco steel art. Gulvet er sæbebehandlet fyrretræ. LÆS flere detaljer om køkkenet her!

ENKELTHED OG NEDTONEDE FARVER

Køkkenet er en IKEA-model i højglans tilsat en hvidpigmenteret bordplade i massivt træ og er indrettet efter samme princip om enkelhed og beherskede farver som resten af boligen. På en hylde står et gammelt fransk spejl og et sæt mundblæste rødvinsglas, og på bordet er en række små franske krukker med krydderier inden for rækkevidde, når der laves mad.

HYGGE I HØJSÆDET

Hyggen er i højsædet i dette hvide IKEA-køkken. Lysekronen fra Ilva giver et behageligt lys, mens de indbyggede spots sørger for arbejdslys. De sandfarvede fliser matcher farven på væggen, der minder om kaffe med en god sjat mælk i.

ET BIG KØKKEN

Dette køkken består af basismoduler fra IKEA med fronter, der er designet af den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels designbureau, BIG. Det er firmaet Reform, der forhandler køkkenet.

IKEA-KØKKEN HJEMME HOS MALENE FRA BOLIGCIOUS.DK

Næste projekt hos Jesper og Malene er et nyt køkken. Eller i hvert fald en opdatering. Malene drømmer om en hel flisevæg og en hvid bordplade. Og måske skal køkkenet males blåt. Køkkenet er fra Ikea, mens væglamperne er fra Ilva. Gulvtæppet i vinyl er fra frkmage.dk.

SOMMERHUS MED IKEA-KØKKEN

Køkkenet er holdt enkelt i grå. Fra Ikea. Overskabene er droppet til fordel for et par hylder og nogle kroge til gryder og service, så sommerhusstemningen bevares trods det strømlinede køkkenvalg. Tæpper fra Pappelina.
- Køkkenet har stået os i 23.000 kr., alt inklusive, undtagen køleskab – og jeg er imponeret over, at man kan få så fint et køkken for de penge, fortæller sommerhusets ejer, Kirsten Fejerskov.

Mere køkken-inspiration?

Kan du heller ikke få for meget køkken-inspiration? Vi har sammensat et galleri med hele 20 stilfulde køkkener. Se dem alle her!