Inspiration til din advenstkrans
Indretning

Hvordan skal din adventskrans se ud i år? Her har du 23 fantastiske bud

af Redaktionen / Styling: Stalks and Roots, Høeg+Møller og Bo Büll / Foto: Carina Kruger, Inhouse fotografi cph, Pernille Enoch, Martin Tanggaard og PR 6.10.2022
Få inspiration til dette års adventskrans. Vi har samlet 23 bud på smukke utraditionelle adventskranse, både fra den lette til den svære og fra den klassiske til den trendy.

Har du også svært ved at være opfindsom, når det kommer til at lave en adventskrans? Du har nok prøvet den klassiske Karen Blixens adventskrans, Rosendals adventskrans eller Georg Jensens adventskrans. Hvis du har mod på mere, kan du også lave din egen adventskrans.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi har samlet mange adventskranse herunder, som du kan drage inspiration af. Og vi har samlet lidt for enhver smag. Der er både de enkelte adventskranse, de store adventskranse, adventskranse på fad, hængende adventskranse og endda en spiselig en. Så vi garanterer for, at der er lidt for en hver smag.

HVAD ER EN ADVENTSKRANS?

Ordet advent stammer fra det latinske 'adventus domini', der betyder 'Herrens komme'. I adventstiden tæller vi ned til julenat, og første søndag i advent er altid den fjerde søndag før juledag.

Adventskransen blev først for alvor almindelig i Danmark i løbet af 1940'erne og 1950'erne – først i de danske hjem og senere i kirken.

Skikken er oprindelig tysk og kom til Danmark dels via Sønderjylland, der i 1920 skiftede nationalitet fra tysk til dansk – dels via Christian 10.s hustru dronning Alexandrine, der havde skikken med sig fra sit tyske ophav og i 1918 indførte adventskransen i kongehuset.

TIP! For at lave adventsdekorationerne her, kommer du langt med følgende materialer: Ståltråd til at vikle 
materialer omkring kranse og grene, en saks, mos, grene med bær, grene med blade, kogler, blomster – både tørrede 
og friske – lys, lyseholdere og anden diskret pynt.

SE OGSÅ: Pynt op med bæredygtig julepynt

23 fantastisk adventskranse

Blomstrende blikfang

Det skal du bruge:

 1. En oasiskrans
 2. Fire 60 cm lange stearinlys
 3. Velourbånd
 4. Små granspidser, grankogler og kristtorn
 5. Indfarvede asparges, musehaler, rosenpeber og papirknopper
 6. Tørrede blomster, f.eks. kornblomster eller margueritter

Sådan laver du din blomstrende adventskrans:

Gør oasiskransen våd, og sæt de lange stearinlys fast i kransen med lige afstand. Dæk kanten med små granspidser og kvisttorn, og placér musehaler, kornblomster, rosenpeber, papirknopper og grankogler i små grupper, indtil oasiskransen er helt dækket. Lad gerne enkelte blomster flyde med det grønne ud over bordkanten for et mere skødesløst udtryk. Slut af med at tilføje en stor sløjfe i velourbånd. Alternativt kan du binde fire mindre sløjfer og placere dem rundt om hvert enkelt lys.

Kompakt moslandskab

Det skal du bruge:

 1. En halmkrans
 2. Vindseltråd
 3. Fire 60 cm lange stearinlys
 4. Fire lyseholdere
 5. Lak
 6. Guldstøv
 7. Indfarvet mos

Sådan laver du din kompakte moslandskabskrans:

Bind den indfarvede mos omkring en halmkrans i ønsket størrelse, og fastgør mosset med vindseltråd. Sæt derefter de fire lys i lyseholdere, og placér dem over for hinanden i kransen. Slut af med at sprøjte lidt lak, så mosset holder sin form, og drys til sidst med guldstøv, så kransen skinner diskret.

Det gyldne glimt

​Det skal du bruge:

 1. Fire stearinlys på 60 cm
 2. Fire lyseholdere med spyd
 3. Guldspray
 4. Fire glas
 5. En rund skål
 6. Vindseltråd
 7. Indfarvede asparges (ca. en meter lange)
 8. Fire små blodappelsiner
 9. Ca. 20 kristtornblade

Sådan laver du din adventskrans med det gyldne glimt:

Stil en rund skål på hovedet, og form og sno de gyldne aspargesgrene omkring skålen. Tag derefter aspargeskransen af skålen, og placér den oven på fire små glas. Læg en blodappelsin oven på hvert glas, og stik et lys i hver blodappelsin. Spray kristtornbladene med guldspray på begge sider, og sæt dem fast med vindseltråd, så bladene svæver fra aspargeskransen.

ADVENTSKRANS - INSPIRATION FRA STRANDEN

Bliv inspireret af stranden og lav en adventskrans med et vejrbidt look!

Den maritime adventskrans er en god undskyldning for at gå en rask tur på stranden. Et stykke drivtømmer fundet i strandkanten er udgangspunktet for naturens egen vejrbidte krans.

Det skal du bruge til din adventskrans:

 1. Et stykke drivtømmer - et stort stykke bark, et brændestykke eller et afskallet bræt kan også bruges, det giver bare et lidt andet udtryk.
 2. Fire grå bloklys, vi brugte 'Eco Friendly'-bloklys fra Broste Copenhagen.
 3. Forstenet søpindsvin eller strandsten til dekoration, find dem i en hobbybutik.
 4. En gran- eller koglegren og lidt ler.

Sådan laver du en vejrbidt adventskrans:

Giv hvert af de fire lys en lille klat ler i bunden, og tryk bunden mod drivtømmeret, så lyset sidder godt fast. Lysene må gerne være lidt forskudte i forhold til hinanden. Arranger søpindsvin eller sten omkring lysene, og afslut med en grangren. Husk at holde øje med lysene, når de er tændt.

SE OGSÅ: DIY julepynt

ADVENTSKRANS MED ET TOUCH AF GENBRUG

En adventskrans behøver ikke at være dyr. Vi viser dig, hvordan du kan bruge genbrugsmaterialer til at lave en fin krans. Forbruget gløder i december, og det er rigelig grund til at tænke i genbrug, når du laver årets adventskrans. Gå på opdagelse i skraldespanden - det kan give de mest overraskende løsninger!

Det skal du bruge:

 1. Tom plante-emballage
 2. Fire slanke lys
 3. Et stykke oasis
 4. Krogede grene uden blade - vi brugte grene fra et gammelt pæretræ
 5. En tørret lærkegren med kogler
 6. En lille fyrretræskvist

Sådan laver du kransen:

Rengør og tør emballagen. Klip stykker af oasis, som passer i størrelsen til emballagens huller, og pres oasis ned i. Stil lysene i fire af hullerne, og arranger grenene i de andre huller - de må gerne "stritte lidt op" for en skulpturel virkning. Dæk oasis med små lærkekogler. Lav evt. et lille stilleben med små sølvkugler og en stor pinjekogle som kontrast.

DEN SPISELIGE

Er du typen, der godt kan lide at nippe lidt fra din adventskrans, så gør den spiselig med nødder og karameller, og lad det samtidig fungere som pynt.

Det skal du bruge:

 1. Bakke
 2. 4 bloklys, evt. med mønster,
 3. Nødder
 4. Karameller pakket i papir
 5. Papirstjerner
 6. Små grønne kviste.

Sådan gør du:

Sæt lysene på en rektangulær bakke på langs. Fyld bakken med nødder og indpakkede karameller eller chokolader. Læg et par flettede stjerner og et par små grønne kviste enebær ved.

Lys med præget mønster, flettede stjerner og papirfoldepynt (Broste Copenhagen), karameller og chokolader (Notre Dame).

DEN, DER HOLDER FOR EVIGT

Denne adventskrans er til dig, der er til det mere rå og neutrale look i sorte, grå og hvide nuancer. Den kan genbruges til næste år, og holder for evigt!

Det skal du bruge:

 1. Metalfad
 2. 4 forskellige lys formet som juletræer i grå
 3. Sten
 4. Forskellig julepynt som kugler og andre ophæng.

Sådan gør du:

Placér de 4 lys på metalfadet, evt. med vokspuder, så de står ordentligt fast. Læg sten og julepynt i hvidt, sølv og evt. et par sorte ting på fadet, så det bliver fyldt ud.

Lys (Broste Copenhagen), julepynt og zinkfad (Notre Dame).

SE OGSÅ: 25 julegaver til under 500 kr.

LAV EN SMUK ADVENTSKRANS

Lav en smuk adventskrans af naturmaterialer. Her får du blomsterdesigner Annette von Einems opskrift på denne smukke adventskrans, som slet ikke er så svær at lave, som den ser ud til.

En smuk adventskrans er en vigtig del af julen hos mange. Måske går du frem efter en klassisk model år efter år, eller også hører du til typen, som kaster sig over et nyt advents-projekt. Og måske skal det slet ikke være en krans, men nærmere en dekoration.

Med enkle naturmaterialer kan du lave en virkelig flot adventskrans. Vi giver dig blomsterdesignerens opskrift på fire forskellige adventskranse, som ovenikøbet er nemme at lave!

ADVENTSKRANS: MODERNE KLASSIKER

Det skal du bruge:

 1. Kraftig halmkrans
 2. Mos
 3. Naturkogler
 4. Vinseltråd (sort, guld, sølv, bronze eller neutral)
 5. Koralbregne
 6. 4 lyseholdere
 7. 4 høje laklys
 8. Grønne glimmerstjerner på tråd

Sådan gør du:

Bind et let tyndt lag dækkende mos og kogler, forskudt af hinanden, om den kraftige halmkrans. Brug metaltråd, enten sort, hvis du vil have det helt neutralt, eller guld-, sølv- eller bronzemetaltråd, hvis du ønsker en fin lille synlig detalje i kransen.

Bind derefter den lette koralbregne tæt på med metaltråd. Placér lyseholdere i gruppe eller forskudt, og sæt lysene i.

Pynt af med grønne glimmerstjerner på tråd.

DEN DEKADENTE

Skab en farvestrålende og overdådig adventskrans med blomster og kulørte lys. Kombinér gerne store og små blomsterhoveder, og tilføj enkelte grene med bær.

Sæt lysene på en række i den ene side af kransen for et asymmetrisk look. Placér blomsterne i grupper, og variér længden af blomsternes stilke – det giver et mere tilfældigt og moderne udtryk. Vælg blomster og lys, der harmonerer, men ikke er ens. Laklysene er fra Ester & Erik.

Kransen kan naturligvis også laves af friske blomster og blade, men holder sig så kortere. De, der har brug for vand, kan du sætte i små reagensglas med vand ned i kransen og placere blomsterne deri. Husk at fylde vand på jævnligt og udskifte blomster og grene, hvis de bliver kedelige.

ADVENTSKRANS I ET TRADITIONELT, MEN PJUSKET LOOK

Hent inspiration fra den traditionelle adventskrans og pift den op med et pjusket look. Det ser godt ud og gør den nem at binde.

Den traditionelle grankrans i en pjusket nytolkning. Det ser ikke alene godt ud, men det gør også kransen nem at binde.

Det skal du bruge:

 1. En oasisring, cirka 30 cm i diameter
 2. Fire lyseholdere og fire lys (eller fire lys på spyd)
 3. Et bundt af forskellige typer gran - vi brugte blandt andet lærk, taks, tuja, kristtjørn og rødgran
 4. Små tørre grene
 5. Et fad til at stille kransen på

Sådan laver du kransen:

Vand oasiskransen, læg den på et fad, og stik fire lyseholdere i. Klip grangrenene i mindre stykker på cirka 10-12 cm's længde, og klip nålene af de nederste to cm af stilkene. Fordel kvistene i oasis, så de sidder tilfældigt. Lad nogle af dem stikke lidt ud over fadet. Stik til sidst de enkelte tørre grene i kransen, så de stikker op over granen. Husk at vande adventskransen en gang imellem, så holder den sig frisk længere.

SE OGSÅ: Den fineste moderne julepynt

DEN LETTE

Få evt. din blomsterhandler til at binde en krans af nøgne grene til dig, så du bare skal vikle bærgrene omkring den. Sæt fire lyseholdere i, bind fire bånd omkring, og kransen er klar til at oplyse stuen.

DEN POETISKE

Hvem siger, en adventskrans kun har fire lys? Bind en tynd krans i gran med spinkle lys hele vejen rundt, og tænd tre-fire lys hver søndag. Pynt kransen med eventyrlige papirklip og simpel pynt i rolige farver.

Du skal bruge:

 1. Fyr gran
 2. Corokiagrene
 3. Hegnstråd eller tynd metalwire
 4. Lysholdere
 5. Vindseltråd
 6. Kertelys
 7. Pynt i lyse farver

Sådan gør du:

Klip hegnstråd over i den ønskede længde, og form det til en krans med vindseltråd. Klargør fyrgranet, og klip corokiagrene af dit spøgelsestræ. Bind skiftevis totter af fyrgran og corokiagrene på kransen, og lad det gerne stritte lidt. Når kransen er færdig, binder du pynt på med hvid sytråd. Fæst lysholdere og lys på kransen, og afslut med at lave et ophæng af tynde metalwirer.

Den grenede

Troldgrene har været i mange danske hjem i løbet af årene, om man har brug den dekorativt eller ej. Så hvorfor ikke lave en adventskrans ud af de snoede grene. Vi giver her et bud på, hvordan du kan lave en dekorativ adventskrans med grenene.

Det skal du bruge til din adventskrans:

 1. Et ovalt metalstativ med ophæng og lyseholdere
 2. Grene af troldhassel
 3. Troldpil
 4. 2 bundter mistelten
 5. 4 husløg
 6. Lidt mos
 7. Hobbylim
 8. Røde bær
 9. 4 lys
 10. 2 m bånd

Sådan gør du:

Hæng stativet, hvor det skal være, og vikl troldgrenene omkring. Sno dem godt ind i hinanden, så der dannes løkker. Stik korte og lange misteltengrene ind mellem troldgrenene. Fjern jorden fra husløgene, og pak dem enkeltvis ind i lidt mos. Sæt dem i kransen. Lim de røde bær på hist og pist, og læg også nogle bær på lyseholderne. Til sidst sættes lysene i, og båndet bindes omkring holderne.

TIP: Spray mosset omkring husløgene med en vandforstøver af og til, så holder det længere.

HÆNGENDE ADVENTSKRANS MED LÆDER

Skru op for julehyggen med en hængende adventskrans. I denne adventskrans er gran, eukalyptus og læder kombineret på smukkeste vis. Se hvordan du laver den her!

SE OGSÅ: Hjemmelavet julepynt: Smukt origamiprisme

ENKLE OG MODERNE ADVENTSKRANSE

DEN ELEGANTE

En adventskrans kan sagtens være spinkel og elegant. Tag en nedfalden gren med hjem fra skoven – eller blomsterhandleren – og pynt den med mos, amaryllis og grene med bær. Julekugler og lyseholdere fuldender dekorationen, der løfter julestemningen på spisebordet. Karen Blixen, forgyldt lyseholder. H 17 cm, 129,95 kr. (Rosendahl). Paper Jewel og Paper Scoop, julekugler i papir med lædersnor. Ø 7,5-10 cm, 49 kr. pr. stk. (Nordstjerne).

DEN SIMPLE

Lav en simpel bakke med 24 lys, og lad de mange tændte lys sprede den varmeste julestemning. Tænd seks lys i en klynge ved søndag i advent, eller tæl ned til juleaften, og tænd et nyt lys hver dag. En simpel dekoration til dig, der ikke har grønne fingre.

Du skal bruge:

 1. Bedelys
 2. Bakke i træ
 3. Små skruer
 4. Frøstande

Sådan gør du:

Sæt 24 små kryds på bagsiden af en træbakke, og bor 24 tynde skruer i bakken fra bagsiden. Varm skruerne med en lighter, og sæt de små bedelys fast på hver enkelt skrue. Pynt bakken med dekorative frøstande fra grøftekanten.

Bakke. 299 kr. (Cozy Living). Bedelys. 7 stk. 25 kr. (Ib Laursen). Velourjulekugle. 29 kr. pr. stk. (House Doctor). Væggen er malet i farven Grounded Red fra Jotun.

DEN ENKLE

En messingring med grene og blomster skaber en enkel adventsdekoration, hvis du hænger fire lyseholdere på. Du kan selv vælge mellem grene og blomster, så den passer ind til din personlige stil.

Messingring, Ø 30 cm, 199 kr. (Strups). Karen Blixen, forgyldt lyseholder. H 17 cm, 129,95 kr. (Rosendahl). Blomster og grene er fra Bloomon.

DEN LEVENDE ADVENTSKRANS

Grønne planter, kviste og blomster, gør din adventskrans levende. Hvis du er til en anderledes og naturlig krans, er denne helt sikkert noget for dig!

Det skal du bruge:

 1. 4 bloklys i forskellig størrelse
 2. Gamle glas som fx syltetøjsglas, vinglas mm.
 3. Små vaser,
 4. Potter
 5. Kaktusser
 6. Sukkulenter
 7. Grankvist

Sådan gør du:

Sæt et enkelt lys i et syltetøjsglas og resten på en bakke, direkte på bordet eller i vindueskarmen. Sæt de små kaktusser og sukkulenter i forskellige glas, og placér dem imellem lysene. Suppler med en enkelt grankvist i en vase og et par juleroser. Dekorér med julepynt og en hvid hjort.

Glas og hvid hjort (Notre Dame), papirpynt og lille keramikvase (Stilleben).

DEN TRENDY

Tørrede blomster er tilbage i indretningen, hvorfor de selvfølgelig også kan bruges til jul. Lav en enkel, men effektfuld adventskrans ved at fæstne forskellige tørrede blomster på en bladkrans og placere fire lys i kransens midte. Brug dine farvorit blomster, så den passer til din personlige stil.

DEN UTRADITIONELLE

En frisk buket blomster gør de fleste af os i godt humør, men det er alt for sjældent, vi bruger de friske blomster til jul. Gå efter blomster i brændte farver kombineret med lilla, og lav en smuk frisk dekoration, som holder hele julen – hvis du altså husker at vande den hver dag.

Du skal bruge:

 1. Aflangt fad med lav kant
 2. Grøn oasis
 3. Adventsstage i metal
 4. Farvede lys
 5. Friske blomster

Her er brugt:

 1. Kalla
 2. Crysantenum
 3. Blade fra parykbusk
 4. Roser
 5. Buketroser
 6. Nutan soleil
 7. Siergras i rød
 8. Staude bibernelle
 9. Grene med bær
 10. Tidsler
 11. Montbretia
 12. Tricyrtis

Sådan gør du:

Snit alle blomsterne med et skråsnit, og fyld et aflangt fad med våd oasis. Start med at sætte blomsterne helt tæt langs kanten af fadet. Når de nederste blomster er placeret, presses adventskransen i metal fast i oasissen. Derefter pyntes midten og toppen mere tilfældigt med flere blomster. Afslut kransen med lidt tilfældigt strittende græsser.

Lys. 4 stk. 40 kr. (Broste Copenhagen). Adventskrans i metal. 148 kr. (House Doctor). Rullebord. 1.695 kr. (Ib Laursen). Væggen er malet i farven Daydream fra Jotun.

DEN SVÆRE

Tidsler, hvide blomster og små grankogler er de vigtigste materialer til denne krans, der er bundet af nøgne grene. Du kan sagtens variere materialerne, men hold dig til de hvide, grønne og brune nuancer for at skabe det enkle og stilrene udtryk. Den her adventskrans er kreeret af blomsterdesigner Bo Büll.

DEN EVIGT SMUKKE

Evighedsbuketter med tørrede blomster har været en af de helt store tendenser de seneste år. Hop med på den bæredygtige trend, og bind din adventskrans af tørrede materialer, tilsat enkelte friske blomster.

Du skal bruge:

 1. Fad
 2. Lysholdere
 3. Lange tynde lys
 4. Vindseltråd
 5. Halmkrans
 6. Tørrede blomster og græsser

Her er brugt:

 1. Tørrede hortensia i lyslilla og lilla
 2. Asparagus, gråt strittende mos
 3. Totter af calocephalus brownii
 4. Nigella
 5. Tidsler
 6. Statice i lilla
 7. Phalaris i hvid og natur
 8. Delphinium
 9. Valmuefrøstande
 10. Setaria i lilla

Sådan gør du:

Gør blomster og græsser klar, og vandforstøv dem, før du begynder at binde. På den måde knækker de ikke så let. Brug kviste i samme korte længde, hvis kransen skal være ensartet tyk hele vejen rundt. Begynd med at binde to til tre kviste på kransen med vindseltråd. Vikl tråden nogle gange omkring kransen, så den sidder godt fast. Bind herefter kvistene enkeltvis til kransen. Afslut, og sæt lysspyd i kransen, og pynt med lange slanke farvede lys. Læg adventskransen på et smukt fad.

Fad i marmor. 289 kr. (Broste Copenhagen). Lys. 2 stk. 48 kr. (Ester &Erik). Lysholder. 12 kr. pr. stk. (Ib Laursen). Papirkugle. 2 stl. 58 kr. (Broste Copenhagen). Bordlampe. 1.299 kr. (Cozy Living). Væggen er malet i farven Local Green fra Jotun.

DEN EKSTRAVAGANTE

Lad dig inspirere af den smukke krans på forsiden, som er bundet af både friske og tørrede blomster. Supplér løbende med nye, friske.

Du skal bruge:

 1. Tyk halmkrans
 2. Vindseltråd
 3. 4 bloklys i forskellige højder
 4. Tørrede og friske blomster
 5. Græsser og siv

Her er brugt:

 1. Tørrede hortensiahoveder
 2. Tørrede dadelgrene
 3. Tørrede setaria i lilla og bordeaux
 4. Tørrede elichrysum monstrosum
 5. Hvide kogler
 6. Friske hortensia i bordeaux og rosa
 7. Siergras, farvet rødt
 8. Staude bibernelle
 9. Eucalyptus med bær
 10. Parykbusk
 11. Islandsk mos
 12. Rød skimmia
 13. Skankthansurt

Sådan gør du:

Læg alle blomster og græsser frem i sorterede bunker, og klip dem til, så alle har samme længde. Fæst din vindseltråd på halmkransen. Læg en tot grønt eller en blomst på kransen med hovedet til venstre og stilk pegende til højre, og vikl tråden rundt om stilken et par gange. Læg næste tot/stilk på samme måde, men så den akkurat dækker den forrige vindseltråd. Fortsæt på denne måde, og brug skiftevis tørrede og friske blomster blandet med siv og græsser. Husk at binde godt ned ad siderne på halmkransen.

Fortsæt, til du er hele vejen rundt. Afslut ved at løfte det første lag blomster op, og bind ind under det. Læg kransen på et fad, og stil lysene i midten.

Fad. 425 kr. (Bloomingville). Bloklys. 60-100 kr. (Broste Copenhagen).

SE OGSÅ: 14 idéer til dit julebord