Køkken

Indret et smukt køkken-alrum

Fredag, 2. september 2022 - 14:15 - Foto: Andreas Hansen, Anders Schønnemann, Birgitta Wolfgang, Filippa Tredal, Frederikke Heiberg, Jim Hensley, Johan Selén, Kira Brandt, Lene K. Kristiansen, Maria Vous, Mette Wotkjær, Mikkel Adsbøl og Yvonne Mikkelse 2.09.2022
Kig med her, hvis du er på jagt efter inspiration til et smukt køkken-alrum. Vi har nemlig samlet en masse inspirerende billeder, tips og vigtige råd.

Et køkken-alrum er efterhånden normen i nybyggede huse og lejligheder, men mange ældre boliger får også omdannet den originale planløsning med separat køkken og spisestue til den moderne åbne løsning.

Forklaringen er simpel: Vi vil gerne være sammen med familien, mens vi laver mad. Fremfor at stå alene i køkkenet og røre i gryderne vil vi hyggesnakke, mens vi snitter grøntsager.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men det betyder også, at køkken-alrummet bliver hjertet i hjemmet, og hjemmets hjerte skal ikke bare være et praktisk værksted. Det skal være indbydende, smukt, hyggeligt og selvfølgelig også praktisk. Derfor har vi samlet nogle tips til dig, der drømmer om lige netop sådan et køkken-alrum.

Se også: Find din køkkenstil

Det skal du tænke på, når du indretter dit køkken-alrum

Èn ting er indretning af køkken-alrummet, en anden ting er praktik. Hvis ikke det fungerer, vil du hurtigt opdage at hverdagsopgaver kan blive en byrde. Tænk derfor over:

  • Akustik
  • Køkkenø
  • Overskabe
  • Bordplads

Akustikken: Den største udfordring ved et køkken-alrum er akustikken. De mange glatte overflader, larmende køkkenmaskiner og rummets størrelse kan gøre, at det lyder som om, du står midt på en banegård. Det gør det svært at samtale, hvilket netop er meningen med køkken-alrummet.

Tænk derfor meget i at bryde lyden. Det kan være ved at lægge et tæppe under spisebordet, hænge lamper op, der forhindrer lyden i at bevæger sig fra køkkendelen ud i resten af rummet, vælge polstrede spisebordsstole eller opsætte en reol.

Køkkenø: Bordplads er en evig mangelvare i køkkenet, og det er også noget af det, man tit giver køb på, når man skal indrette et smukt køkken-alrum.

Løsningen kan være en køkkenø. Den stjæler selvfølgelig plads fra resten af rummet, men den er en effektiv måde at skaffe både bordplads og opbevaring på samme tid. Inden du vælger din køkkenø, skal du være opmærksom på, hvilke behov, den skal opfylde: Skal den fx bare fungere som ekstra bordplads eller skal den også rumme håndvask, opvaskemaskine og kogeplader?

Du kan også vælge en en mobil køkkenø, som kan rulles til side, når der skal være plads til ekstra mange gæster omkring spisebordet.

Overskabe: I de senere år er det blevet populært at undlade overskabe i køkken-alrummet og i stedet erstatte dem med åbne reoler, hvor du kan udstille dit smuk køkkengrej og service.

Hvis du vælger en løsning uden overskabe, skal du være opmærksom på, at du mister en del opbevaring. Den skal enten findes et andet sted, eller også skal du i gang med at sortere grundigt i køkkenudstyret. Løsningen kan fx være et smukt vitrineskab i alrummet eller en skænk, med plads til glas og tallerkner.

Bordplads: Tænk over hvilke zoner du bruger, når du bruger køkkenet: hvor snitter du grøntsager, hvor er der plads til kaffemaskine eller røremaskine? Selvom det er skønt med højskabe, så du får ekstra opbevaring, kan det i nogle tilfælde være lige så vigtigt, at du husker at få bordplads nok.

Find dit køkken-alrum

Hvilken køkken-alrum stil er du mest til? I galleriet herunder har vi samlet moderne og aktuelle køkken-alrum, så du kan finde den stil, som passer til dit hjem og din smag. Du finder også tips til at få stilen fra favoritbilledet overført til dit eget køkken-alrum. Rigtig god fornøjelse med jagten!

Se også: 7 smukke spisestuer med Y-stolen i fokus

Et køkken-alrum man vil hænge ud i

Med behagelige barstole og god belysning får man nemmere lyst til at hænge ud i køkken-alrummet. Samtalekøkkenet er stadig populært, og det forstår vi godt, da du nemt kan samle familie og venner, selv når maden tilberedes. Et køkken-alrum med barstole er en sikker vinder, for kokken som gerne vil have selskab når middaggen tilberedes.

Køkkenø som rumdeler

Her er der valgt en køkkenø, som ikke kun bidrager til mængden af arbejdsplads, men også fungerer som en rumdeler mellem køkken og spiseområde. På den måde får du både et samtalekøkken, men også mulighed for at få zoner ind i rummet, så familien kan have gang i forskellige aktiviteter på samme tid.

Art deco i køkken-alrummet

Inddrag art deco-elementer i dit køkken-alrum ved at lægge grafiske fliser på gulvet som her på billedet. Hvis du synes, at fliserne virker for kolde kan, kan du tilføje tekstiler i støvede, varme farver som fx et tæppe. Er du vild med fliser i køkken-alrummet, kan du også nøjes med et back-splash i fliser.

SE OGSÅ: 6-tips til den store køkken-makeover

Fokus på nærvær i køkken-alrummet

I dette køkken-alrum er der fokus på nærvær og samtaler, da spisebordet er placeret i midten af køkkenet. Ved at lægge et gulvtæppe under spisebordet bryder man akustikken og markerer spiseområdet i rummet. Køkken-alrum der er indrettet på den måde, inviterer til middagge, sociale aktiviteter og hyggestunder.

Køkken-alrum med kontrast

En køkkenø behøver ikke matche køkkenet eller være fast. Her fungerer en køkkenø på ben i en markant kontrastfarve som skillevæg mellem arbejdskøkken og spisestue. Du kan faktisk nemt lave din egen køkkenø i dit køkken-alrum, ved at bruge bogkasser eller et andet møbel på ben. Så kan du også rykke rundt, den dag du har brug for det.

Skab farvebalance i køkken-alrummet

Er dit køkken præget af lyse farver, og er dine gulve og vægge hvide, så kan du skabe kontrast ved at indrette køkken-alrummet med et mørkt spisebord og spisebordsstole. Man ser i dag mange lejligheder, hvor der er fjernet en væg, så der er plads til køkkenalrum - men det kan alligevel knibe lidt med pladsen. I så fald er det en god idé med et rundt bord i alrummet, så du nemt kan 'klemme' ekstra gæster ind til middag.

Køkken-alrum med fokus på personlig interesse

Denne køkkenø er skabt til at sidde ved og hyggesnakke, mens man nyder et godt glas vin. Ejerne går tydeligvis op i madlavning, og derfor skal rummet også indrettes med deres interesse for øje.

Kreativt køkken-alrum

Hvis du ved, at du ikke får brug for køkkenet særlig ofte, kan du også vælge at indrette køkken-alrummet med masser af kreative påfund. I dette køkken er det form og kreativitet frem for funktionalitet, og det virker, fordi udgangspunktet er ejernes livsstil.

Indret et køkken-alrum med plads til samvær

Her har ejerne valgt at nøjes med et køkken, der fylder den ene væg. Fokus er ikke på plads til store kulinariske eksperimenter, men på samvær omkring bordet.

Funktionel køkkenø

En køkkenø med masser af funktionalitet. Her er der både håndvask, spiseområde og opbevaring samlet i én køkkenø. Når køkkenet er meget minimaistisk, kan det give en spændende udtryk med åbne hylder, hvor du kan skifte ud i farver, som du ønsker.

Giv dit køkken-alrum kant med simple elementer

Har du et trækøkken som bærer præg af lyse farver, kan du bryde det med mørkere farver, som her hvor de sorte lamper og barstole giver kant og liv til køkkenet.

Køkken-alrum med slidstærke materialer

Her er et køkken-alrum som kan tåle at blive brugt! Skab et køkkenværksted som har med materialer i marmor, træ og kobber, der kan tåle at blive brugt og med tiden får en flot patina. Vil du have et køkken alrum med masser af personlighed, så er åbne hylder til dig! Du kan altid skifte rundt og bytte ud, når du trænger til farve- eller formskifte på hylderne.

Industrielt køkken-alrum

Med mange kroge og gamle trækasser på køkkenøen kan du give dit køkken-alrum et industrielt look.

Skab plads til et køkken-alrum

Bor du i en ældre bolig, kan det være, at du bliver nødt til at omstrukturere plantegningen og lægge nogle vægge ned, for at skabe et køkken-alrum. Det har man valgt at gøre i dette hjem, hvor køkken og spisestue nu er forbundet. Her fungerer det fint, at køkkenet går i et med spisestuen, men at man lige skal rundt om hjørnet - det skaber zoner, som kan være rare, hvis du gerne vil have en smule adskillelse til hverdag.

Skab personlighed i dit køkken-alrum

Et køkken med både barstole og mange siddepladser omkring spisebordet giver plads til masser af samvær. Hvis du ønsker at skabe dynamik og personlighed i dit køkken-alrum kan du vælge forskellige spisebordstole.

Udnyt pladsen i dit køkken-alrum

Hvis du har et lille køkken kan du udnytte pladsen med lave barstole, der kan stå under køkkenbordet og trækkes ud, når der er mere brug for spiseplads end arbejdsplads. På den måde kan du udnytte pladsen optimalt i et lille eller smalt køkken.

Hotelstemning i køkken-alrummet

Hvis du lader højskabene gå helt op til loftet, giver det en illusion af en bagvæg samt ekstra opbevaringsplads. Ønsker du samtidig at skabe hotelstemning i dit køkken-alrum er det en god ide at gå efter interiør som store spejle og lysekroner.

Elegant køkken-alrum

Her er der valgt et køkken med push-open funktion på alle skabe og skuffer, som giver køkkenet et minimalitisk og elegant look. Når du vælger et minimalistisk køkken-alrum som dette, er der også altid 'plads til' at tilføje detaljer i farver, som hurtigt kan skiftes ud, når du lyster.

Intimt køkken-alrum

I dette køkken-alrum har familien valgt et lille bord, som skaber en intim stemning, og som er perfekt til hverdagsaftener. Her kan man både lave lektier, arbejde og spise gode måltider sammen.

Køkken-alrum med dekorativ opbevaring

Her har man valgt åbne hylder frem for overskabe, hvilket giver liv til et enkelt rum. Samlingspunktet er skabt i midten af rummet i form af et vintage spisebord, som skaber en afslappet kontrast til det nye køkken.

Et Køkken-alrum med brændovn

En hævet pejs er en helt unik og meget smuk måde at give køkken-alrummet en rustik og varm følelse.