Belysning

Sådan finder du det perfekte lys til hjemmet

af Cecilie Møller Rasmussen / Foto: Pernille Enoch, Kristofer Johnsson, Bjarni B. Jacobsen, Cecilie Loulou Simonson og PR 4.09.2019
Standerlampe, pendler eller lysekrone? Vi guider dig til, hvordan du får den mest optimale belysning i dit hjem!

Hvor højt skal pendlen hænge over spisebordet? Eller lysekronen i gangen? Og hvor mange forskellige slags lamper er egentlig nødvendige i stuen?

Der er mange ting, der skal overvejes nøje, når det kommer til den perfekte belysning i hjemmet. Den rette belysning er nemlig afgørende for, at den verdensberømte danske hygge kan sænke sig på bedste vis.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her på siden har vi samlet nogle tips og tricks til, hvordan du bedst bringer lys ind i din bolig.

LÆS OGSÅ: 35 lamper over dit spisebord

Lys til forskellige rum

Det er ikke kun lysets spredning, der bestemmer hvor hyggeligt belysningen opfattes, det er også pæren. Vælg derfor forskellige pærer med varmt og koldt lys til de forskellige dele af hjemmet.

Farvetemperaturen angives i kelvin, så jo lavere tal på kelvinskalaen des mere varm farve.

Plafond eller pendel?

For at lyse et rum op står valget ofte mellem pendel eller den flade plafond. Plafonden er god i entréer, garderober og andre steder, hvor døre går op og i. En skinne med pendler kan give lys i flere retninger og er god til smalle rum.

Lumen

I de gamle glødepære-tider vidste du sikkert, hvor mange watt din pære skulle være for at give det rette lys. Nu skal du i stedet lære lumen (lm) at kende. Stemningslys ligger ofte på 125-470 lm, og ved almen belysning skal du gå efter 430-800 lm.

Skift stemning med belysning

Udover at gennemtænke, hvilke dele af dit hjem der skal oplyses, er det også vigtigt ikke at have ens lys i alle lamper. Derfor er lysdæmpere en god idé. De gør det også nemt at skifte belysning alt efter stemning.

Lys til kontoret

Højre- eller venstrehåndet? Det har betydning for placeringen af din skrivebordslampe. Stil lampen i modsatte side af den hånd, du skriver med, så du ikke skygger for lyskeglen med pen eller mus.

LÆS OGSÅ: 9 trendy papirlamper til dit hjem.

Statement-lamper

Indimellem kan man blive forelsket i en lampe på grund af dens smukke udseende, men hvis funktion og placering ikke er taget i betragtning, kan det ende med et fejlkøb. Fx bruger mange Flos’ Snoopy-lampe som skrivebordslampe, men lyset falder tæt ved foden, og skærmen kan ikke drejes, så den er ikke ideel til arbejdsbrug. Brug i stedet statement-lamperne til hyggebelysning.

De vigtige lyskilder

Én er ikke nok, og det er to eller tre heller ikke. Du har brug for op mod syv lyskilder i stuen for både at dække det funktionelle og hyggelige lys. Lyskilderne indebærer bl.a. overordnet belysning, punktbelysning, læsebelysning og stemningsbelsyning.

Respektér designet

Når du skal vælge pærer, skal du ikke blot se på styrken, men også designet. Nogle lamper bruger pæren som en del af designet, og så må man tage hensyn til den oprindelige idé.

Lys på badeværelset

På badeværelset har du brug for at kunne se dit ansigt klart, så ud over omgivende lys fra fx en plafond har du brug for lys, der ikke kaster skygger eller refleksioner fra alle de blanke materialer. Derfor er afskærmet lys på siden af spejlet smart. Vælger du alligevel at hænge en nedadrettende lampe op over spejlet, er det godt at vælge en pære med topforsegling.

Udendørs belysning

Også ude har lyset en stor betydning for vores opfattelse af rum. Er der kulsort udenfor, kommer hjemmet til at virke mindre, da synet slutter ved det mørke vindue. Med lamper sat i god afstand til boligen skaber du dybde og horisont med en lang sigtelinje.

Den perfekte afstand

Har du flere lamper hængende ved siden af hinanden, bliver det oftest både flottest, hvis du hænger dem med en afstand på halvanden gange skærmens bredde. Ellers 80 cm's mellemrum, hvis de er smalle. Over køkkenbordet eller bardisken skal afstanden op til lampen være 50-60 cm fra bordpladen.

Lys i entréen

Pendler kan fremhæve forløbet fx i en gang, og de skal hænge 30-40 cm over døren, så de kan svinge frit. Pas på, at pæren ikke er for skarp – vælg helst en pendel, der ikke er åben forneden, for at undgå at den blænder.

Dæmpbare lyskilder

I soveværelset har du ikke behov for særlig mange lyskilder, men kan nøjes med én overordnet lampe og en læselampe tæt ved sengen. Vælg gerne en læselampe, der kan dæmpes, så du langsomt kan skrue ned og dermed give plads til kroppens søvnhormoner

.

Fremme eller skjult?

Når du vælger væglampe, så overvej, om ledningen skal være fremme eller skjult. Det er en del flottere, hvis du får fræset den ind i væggen, men det er også mindre fleksibelt. Indlejrede lamper giver god mening på badeværelset eller i køkkenet, men mindre i stuen, da man oftere flytter rundt.

Lysekronen

Lysekroner – både de gamle i glas og moderne varianter – kaster lys over hele rummet, og de kræver deres plads. Normalt siger man, at den skal hænge mindst 200 cm over gulvet og mindst 30-40 cm over dørkarmen.

Lysekrone som spisebordslampe

Lyskeglen fra en lysekrone går oftest opad, så det lys, der falder, er bi-lys og ofte forstyrret af skyggespil. Derfor er lampen ikke ideel over et spisebord, men vælger du alligevel at bruge en lysekrone som pendel, så hæng den 75-80 cm over bordpladen.

Kast lys på din reol

Lamper kan give en rar effekt som del af en reol, hvor de lyser indholdet op.

Design og belysning

Design kommer oftest først, når man skal vælge belysning, men det er også værd at overveje lysets spredning, og hvad lampen skal bruges til. En stor hvid papirslampe som denne kan sprede meget lys og dermed give overordnet belysning i et rum.

Spisebordlampens perfekte placering

Det kan være temmelig generende, hvis lampen over spisebordet hænger for højt. En tommelfingerregel er, at spisebordslampen skal hænge 50-60 cm over bordpladen, så den lyser hele bordet op.

Hvor mange lamper over spisebord?

Der findes ingen gylden regel for, hvor mange lamper der skal over spisebordet. Et større spisebord på 2 meter kan sagtens bære mere end én lampe. Flere mindre lamper kan også fungere — 3 eller 5 er et godt antal.