Køkken

Sådan vælger du det perfekte armatur

Simone Clausen / Foto: PR 31.01.2022
Vi guider her til, hvordan du finder det perfekte armatur, altså vandhanen, til dit hjem. Det er vigtigt at du får et armatur med rette egenskaber og æstetik.

Find det rette armatur

Du er i kontakt med et armatur flere gange dagligt. Derfor er det vigtigt, at du vælger et armatur, der passer perfekt til dit behov.

Måske går du op i, at det skal have flere funktioner eller måske er det æstetiske udtryk det vigtigste?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Uanset hvad, findes der et hav af armaturer ude på markedet. Spørgsmålet er blot, hvilket et du/I skal vælge til hjemmet.

Sådan vælger du det rigtige armatur

I jagten på det helt rigtige armatur, er der nogle ting, som er værd at overveje, så du er sikker på, at du vælger det helt rigtige armatur til din bolig. Vi har derfor samlet nogle tips til dig, som kan hjælpe dig med at have formålet for øje.

Inden du køber dit armatur, skal du overveje:

  • Vælg armaturet ud fra den stil, du ønsker i rummet, samt ud fra dine badeværelses- og køkkenmøbler, så det passer sammen. Det kan betyde, at du skal overveje, om du ønsker armatur i messing, forkromet, sort osv.
  • Reflekter over, hvordan du skal bruge det kommende armatur. Altså skal det være et-grebsarmatur, et berøringsfrit armatur med sensor, et armatur med udtrækstud, et armatur med kogende vand eller noget helt andet.
  • Dit nye armatur skal være VA-godkendt. Det vil sige, at dit armatur skal leve op til de danske krav for vand- og afløbsinstallationer.
  • Undersøg historien bag brandet af armaturet som f.eks. Grohe eller Vola. Ofte har de en gennemgående stil eller historie, som du gerne vil tage med hjem.

Armatur til køkken

Et armatur i et køkken skal være praktisk, fordi der ofte bliver arbejdet en del omkring vasken, når der skal laves mad. Men det betyder ikke nødvendigvis, at du skal gå på kompromis med æstetikken. Vandhaner i køkkenet skal tit have flere funktioner i dag, og for mange betyder det endda kogende vand og/eller danskvand.

Armaturer til køkken er typisk større og højere, da du skal kunne vaske gryder og diverse køkkenredskaber under det. Vandhanen i dit køkken har derfor ofte en lang hals, og du også også få armaturer til køkkenet som er fleksibelt, til når du f.eks. gør gryder rene.

Armatur med kogende vand

Du kan blive helt fri for elkedlen på køkkenbordet, hvis du vælger et armatur, der kan lave kogende vand. Med et enkelt tryk kan du få kogende vand direkte fra hanen, når du skal koge pasta, æg, eller når du skal sætte noget i blød.

Der er sket en mindre revolution, når det kommer til armaturer med kogende vand. De dukker op i flere og flere køkkener, og det er ikke ualmindeligt at det vejer tungt, når der skal vælges et nyt armatur til køkkenet. Derudover kan flere vandhaner også lave danskvand og iskoldt vand.

Der findes forskellige firmaer, der tilbyder vandhaner til køkkenet med kogende vand. Blandt andre Grohe, Taurus og Quooker, som kan ses på billedet nedenfor. Modellen hedder Fusion Round og er her vist i bruneret messing.

Et-grebs-armatur

Når du skal kigge efter et nyt armatur, skal du også overveje, om det skal have et eller to greb.

Mange armaturer fås i dag med ét greb, hvor du kan justere varmt og koldt vand. Går du efter et mere traditionelt udtryk, kan du med fordel gå efter et armatur med to greb.

Køkkenarmaturet på billedet er fra Vola og hedder KV1. Det er designet af ingen ringere end Arne Jacobsen til byggeriet af den danske Nationalbank tilbage i 1968, og det blev dermed det første VOLA-armatur.

Arne Jacobsens design er blandt andet kendetegnet ved dets enkelthed, altså at alt det overflødige er skåret væk – hvilket også ses i VOLAs armaturer.

Armatur i krom

Sort armatur

En trend, som virkelig ses i nutidens køkkener og badeværelser, er de sorte armaturer. De sorte armaturer kan bidrage til at give rummet et mere råt look.

Er de bærende elementer i rummet lyse, såsom skabene eller væggene, kan det sorte armatur skabe en kontrast til det lyse rum. Ellers suppler med andre sorte eller mørke elementer, så rummet bliver mere gennemført. Husk, vælger du et sort armatur i køkkenet, skal du ofte tørre det af, så der ikke danner sig hvide kalkpletter.

Armatur med udtræk

Armaturer med en fleksibel udtrækstud giver bevægelsesfrihed og betyder, at du kan trække vandhanen ud og dermed bruge i hele vasken. Det gør det nemmere at rense både beskidte gryder, grøntsager og nå ud til vaskens hjørner.

Det fleksible køkkenarmatur har navnet Sync og er fra tyske Dornbracht. Armaturet har to forskellige stråletyper, naturlig og kraftig, som kan bruges alt efter behov.

Firkantet armatur

Handhaner kan sagtens fremstå som et dekorativt og skulpturelt element i enten badeværelset eller køkkenet.

Går du på jagt, kan du godt finde vandhaner, der nærmest ligner kunst. Et god bud er dette armatur fra Dornbrachts, der har navnet Lot.

De skarpe kanter og det firkantede udseende gør, at armaturet bliver et statement i dit køkken.

Rundt armatur

Udover de firkantede armaturer kan du også gå efter de runde former, når du skal vælge den rigtige vandhane.

Den rundt og organiske form er med til at bløde køkkenets udseende op. Armaturet her er fra Damixa, og designet skulle gerne lede tankerne hen på en smuk svane. Modellen hedder Venus.

Armatur til badeværelse

Når det kommer til armatur til badeværelset, har du lidt mere frihed til at vælge. Du behøver ikke vælge et højt armatur, som til køkkenet, fordi du primært skal bruge det til at vaske hænder.

Nedenfor kan du finde inspiration til, hvilket armatur der kan komme til at pryde dit badeværelse.

Armatur håndvask

Et af de valg du står over for, i jagten på et nyt armatur, er valget af materiale. De tre mest populære materialer til armaturer er blankt krom, børstet krom og rustfrit stål.

Det mest anvendte er blankt krom, da det med sit blanke udseende er et sikkert valg af badeværelsesarmatur. Derudover er det også nemt at rengøre.

Armaturet Inspera fra Oras er forkromet og er med sin ét-grebs løft-op bundventil et klassisk valg af vandhane til håndvasken på badeværelset.

Armatur i messing

Skab et eksklusivt look på badeværelset med et armatur i messing. Armaturer i messing er blevet mere populære de senere år, da de både kan repræsentere det moderne og traditionelle udtryk. Vælger du en vandhane på badeværelset i messing, kan du nemt gøre dit badeværelses-look mere eksklusivt.

Messingarmaturet her er fra Damixa, som i 1966 introducerede det første et-grebsbetjenings armaturer.

Armatur med sensor

Det føles næsten som magi, når du fører hænderne ind under en vandhane, og vandet straks tændes via en sensor. Udover at være nem at bruge, er dette også det mest hygiejniske valg af armatur, da du undgår alle de bakterier, som ellers ville sidde på håndtaget.

De berøringsfrie armaturer er også miljøvenlige, da sensoren automatisk sparer på mængden af vand, som anvendes. Desuden er det nemt at gøre rent, fordi der ikke er nogen kanter og kroge.

Det her berøringsfrie armatur hedder Free og er fra Damixa.

Et armatur definerer stilen

Valget af et armatur er ikke blot tilfældigt. Det er en måde, hvorpå du kan præge stilen i et helt rum. Vælger du et markant armatur, kan det nemt fungere som blikfang, når folk træder ind i rummet. Det er med til at understrege din stil i hjemmet.

Om vandhanen så er romantisk, klassisk, minimalistisk, moderne eller måske modig.

Hvilket armatur skal jeg vælge?

Du behøver ikke gå på kompromis med både det funktionelle og æstetiske, når du skal købe nyt armatur. Der findes masser af vandhander, som lever op til begge krav. Så hvorfor nøjes.

Armaturet skal først og fremmet passe til det rum, det skal installeres i. Er det til køkkenet? Badeværelset? Eller bryggerset? Det stiller selvfølgelig krav til, hvilke funktioner vandhanen har.

Udtræk, sensor og kogende vand

Er du til det praktiske, er det en god idé at vælge en vandhane med udtræk, så du nemt kan vaske op og gøre vasken ren. Du kan også vælge en vandhane med sensor, hvis du vil vaske hænder på en nemmere og mere hygiejnisk måde.

Armaturer, der kan lave kogende vand, er blevet mere og mere udbredt rundt omkring i de danske køkkener. Du kan tilmed også få armaturer, der kan lave danskvand og iskoldt vand.

Stort udvalg af armaturer

Udvalget af armaturer er udvidet markant de seneste år og findes i et utal af forskellige varianter, brands og designs. Materialeudvalget kan bestå af alt fra messing, rustfrit stål, krom m.fl. men også valget af den helt rigtige form af armatur, alt afhængigt af om det skal være rundt, kantet eller noget helt tredje.

Det kan nemt blive et vanskeligt valg, da armaturet både skal passe til stilen i rummet, men også være af praktisk og af god kvalitet.