haven_paa_taget_tagterrasse_primaer
Terrasse og altan

Se Annas perfekte tag-have: 80 m2 med frugttræer og blomster i førstesals højde!

af Camilla Tange Peylecke. Redigeret til web. Foto Peter Kragballe 15.06.2021
Kan man sidde i skyggen under et æbletræ i førstesals højde? Anna Sofie Jacobsen og Julian Jahn tog udfordringen op og har skabt en oase på taget med træer, urtehave og hyggekroge ud fra deres villalejlighed. Se den her!

Anna har indrettet en fantastisk have på tagterrassen

Da Anna Sofie Jacobsen og Julian Jahn flyttede ud af København, ledte de længe efter et sted, som kunne give dem det uderum, de havde længtes sådan efter. En villalejlighed kom til salg, en førstesals lejlighed med mange muligheder – blandt andet et 80 m2² uudnyttet tag lige uden for det, der dengang var et soveværelsesvindue.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mange streger blev tegnet, og efter ganske kort tid besluttede de sig for at købe.

Hele drømmen om en have skulle opfyldes på taget, og parret tegnede og drømte om projektet. Men hvad er det, der kendetegner en ”rigtig” have?

Ifølge Anna var det at sidde i skyggen af et æbletræ en af de helt store drømme.

– Vi valgte at købe nogle lidt store træer, roser og frugtbuske fra starten. Det har vi ikke fortrudt et sekund, siger hun.

En anden var, at de skulle kunne spise frugt, bær, grøntsager og urter fra egen have.

– Og ja, man kan godt gro æbler, blomster hindbær, ribs, solbær, jordbær og blåbær på første sal, siger hun, der både har fået plads til frugttræer, bærbuske, urtehave og dyrkede grøntsager.

Med tiden voksede kærligheden til alt det grønne. Målet om at lave en overdådig frodighed på taget endte også med at få indflydelse på Annas arbejdsliv. I 2019 valgte hun at skifte jobbet som embedsmand ud med en tilværelse som selvstændig konsulent, og dermed blev der også frihed til at dyrke havelivet endnu mere. Derfor valgte Anna at stifte ”Haven på taget”, som både er et projekt og en forretning.

LÆS OGSÅ: Se Nadia Lassens fantastiske terrasse, som får ude og inde til at smelte perfekt sammen

Blomster som skulpturer

Ambitionen er at gøre op med myten om, at det kræver helt særlige evner at få planter til at gro, og at det dermed kun er folk med grønne fingre forundt at dyrke smukke blomster i krukke eller bede.

I haven på første sal har Anna da også valgt at blande blomster med buskene og træerne, og de mange blomsterkasser rummer alle tænkelige blomster både fra løg, stauder og sået fra frø.

En tredje drøm for parret var nemlig at være selvforsynende med skønne blomster det meste af året. Især løgplanter fungerer godt og giver mulighed for at have farvestrålende bede hele året rundt.

­ – Jeg er mest til de vilde og særlige løg, nogle vil nok kalde dem dekadente og svulstige, men det er lige præcis det, jeg søger efter, når jeg finder løg til sæsonen: De løg, der giver blomster, som i sig selv er en skulptur, og som er udtryksfulde og betagende i alle stadier; som knop, fuld udsprunget og i forfald, siger Anna.

Parret har desuden tænkt i at have flere hyggekroge, så man både kan sidde flere sammen ved spisetid, søge skygge fra trækronerne på en bænk eller dase i en hængekøje.

LÆS OGSÅ: Forvandl din terrasse til en udendørs stue

haven_paa_taget_anna_sofie_jacobsen

Hvem

Anna Sofie Jacobsen, konsulent og ejer af Haven på Taget (@havenpaataget) og Studio Profondo, Julian Jahn, arkitekt associeret partner hos Elgaard Architecture samt deres fire børn.

Hvad

Førstesals villalejlighed på 120 m² med tilhørende 80 m² taghave.

haven_paa_taget_tagterrasse

Haven har direkte forbindelse til stuen i første sals højde og ligger desuden ud for soveværelset. Med glasdøre kan parret nyde udsigten året rundt.

haven_paa_taget_spisebord_vindsejl_tagterrasse

Det hvide sejl overdækker haven og skaber en praktisk skygge, men skærmer også mod blikke. Havemøblerne er fra Hay og keramikken vintage.

haven_paa_taget_haengekoeje_tagterrasse

Søjler rundt om tagterrassen er ikke kun gode til at hænge sejl i, der kan give skygge, men kan også bruges til hængekøjer og tørresnore. Det fuldender fornemmelsen af en ”rigtig” have.

LÆS OGSÅ: Altan, terrasse eller have: Sådan vælger du de rette møbler

haven_paa_taget_havemoebler_spisebord_tagterrasse

Idéen med blomsterkasser og kæmpe krukker kan bruges i alle uderum, det inddeler dit uderum i mere overskuelige områder og skaber naturlige små, frodige kroge. Alle plantekasser og krukker har et vandningssystem fra Gardena, der sørger for, at intet tørrer ud.

haven_paa_taget_baenk_hay_aebletrae

Tænk i forskellige hyggekroge, når du indretter terrasse. Ved hjælp af træer og kummer bliver der skærmet af, så man kan gå på opdagelse. Puden er fra The Apartment, og bænken fra Hay.

haven_paa_taget_aebletrae_tagterrasse

Træer og blomster bombarderer sanserne med dufte og farver. Anna har både tænkt i, at hun vil gro noget, der kan spises, og som blot ser smukt ud. Ved at plante træer bliver illussionen af en have stærkere.

LÆS OGSÅ: Sådan indretter du den perfekte altan

haven-paa-taget_koekken_udgang_terrasse.

Parret har valgt en træterrasse, hvor brædderne løber i samme retning som gulvet indenfor. Det giver en sammehæng mellem ude og inde.

MERE INSPIRATION? Vi har samlet 33 inspirerende uderum, som du kan gå på opdagels i.

traeterrasse-med-parasol-sortmalet-sommerhus-med-hvide-vinduer