lyskilder-lampeguide-forside_belysning-guide
Belysning

Slut med dårlig belysning! Få et lynkursus i indretning med lys og lamper

af Lene Hardt Andresen. Redigeret til web. Foto: Another Studio og PR 3.10.2022
Lys har stor indflydelse på både vores hjems udseende og vores velbefindende. Glem ikke vigtigheden af godt lys - følg denne guide, og du vil se (og mærke) forskel.

Et oplyst hjem

Lys har en reel indflydelse på store dele af vores liv. Det kan godt være, vi ikke tænker over det til hverdag, men lys er en altafgørende faktor for vores velbefindende.

Lamper er som om prikken over i'et, og giver følelsen af et fuldkomment hjem. Men lamper giver ikke kun følelsen af at have et færdigt hjem - faktisk har lys stor indvirkning på, hvordan vi har det. Derfor mister du også energi om vinteren - mens længere dage og lyse nætter om sommeren, tanker dine energidepoter op.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Selvom kunstig belysning aldrig kan erstatte dagslyset, så påvirker idendørs belysning stadig vores produktion af søvnhormoner og lykkehormoner, ifølge Ellen Kathrine Hansen, arkitekt og lektor ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi ved Aalborg Universitet.

Men hvordan bruger vi egentlig lyset korrekt? Vi har talt med lysdesigner Sara Løvengreen om, hvilke tommelfingerregler og begreber vi skal kende, så vi kan bruge lys korrekt i indretningen.

Find den rette lyskilde

Cri-værdi og kelvin... Ja, hvad er det nu liiige det er?

1. Farvegengivelse: Hvis du stiller et træbord ud i dagslys, ser du de naturlige farver. Når du stiller det indenfor, ændrer det karakter alt efter hvor god kvalitet, lyset er. Farvegengivelse handler derfor om, hvor tæt de viste farver er på naturligt dagslys.

2. Cri-værdi: Farvegengivelse er altså lysets kvalitet og måles i cri-værdi, som kan aflæses på pakken, når du køber lyskilden. Skalaen går fra 0-100, hvor 100 svarer til dagslys. Hvis du gerne vil oplyse hjemmet med lys af god kvalitet, anbefaler Sara Løvengreen, lysdesigner ved Anker &. Co, at du går efter en lyskilde med en cri-værdi på mere end 90. Når du kommer under 90, begynder kvaliteten at blive for dårlig.

3. Kelvin: Varmen på lyset måles i kelvingrader og har meget at sige i forhold til stemningen i rummet. Jo lavere kelvin, jo varmere lys – og omvendt. I et hjem ligger farvetemperaturen normalt omkring 2700-2800 kelvin, og efterhånden fås mange lysteknologier, der kan hæve og sænke kelvingraderne alt efter, hvilken stemning du gerne vil opnå.

lampeguide_rette_lyskilde

Foto: Klaus Langelund

3 slags lys du skal indrette med

Tænk på, hvad det er lampens funktion har dér hvor du skal bruge den. Nogle gange har du brug for hyggebelysning, mens du andre gange skal bruge funktionel arbejdsbelysning. Find ud af, hvilket slags lys du har brug for:

1. Rettet eller direkte lys

Rettet eller direkte lys er en kegle af lys – ligesom du ser i spots eller lamper, hvor selve lampeskærmen leder lyset i en bestemt retning.

lamper_lys_belysning_lyskilder_lampeguide

Foto: PR

2. Indirekte lys

Indirekte lys er lys, der kastes mod en flade og reflekteres tilbage i rummet. Selve lyskilden er dækket, og det giver et blødere lys end det rettede.

lamper_lys_belysning_lyskilder_lampeguide

Foto: PR

3. Diffust eller spredt lys

Diffust eller spredt lys er lys, der kastes i alle retninger og laver en jævn fordeling i rummet. Selve lys­kilden er dækket af en skærm, der sikrer det bløde lys i rummet – for eksempel en ris­papirlampe eller en skærm af opalglas.

lamper_lys_belysning_lyskilder_lampeguide

Foto: PR

6 lampetips til korrekt belysning

Få flere tips til at få den helt korrekte besysning, og fif til hvilke typer lamper du skal gå efter.

1. Adskil grundbelysning og dekorativt lys

Når du indretter med lys, er det vigtigt at adskille grundbelysning fra dekorativ belysning. Grundbelysningen er karakteriseret ved alt det skjulte lys – ofte som spots i loftet – der gør, at rummet er godt oplyst og føles rart at være i. Dekorativ belysning er derimod de lamper, der er flotte at se på, og som skaber en hyggelig stemning:

lamper_lys_belysning_lyskilder_lampeguide

Foto: Another Studio

2. Skab lysrum

Ret noget af grundbelysningen mod væggene, som vil kaste lyset tilbage i rummet og skabe en god atmosfære. Husk på, at lys først er noget, når det rammer noget, og en pendel midt i stuen vil ramme gulvet og loftet, mens resten af rummet vil være dødt. Leg derfor gerne med at skabe lysrum, hvor du fremhæver særlige elementer i indretningen. På billedet her lyser lampen op i loftet for at trække opmærksomheden hen mod det bølgede mønster.

lamper_lys_belysning_lyskilder_lampeguide

Foto: Anne-Catherine Scoffoni

3. Fokuseret lys

Hvis du har et rum med god grundbelysning, skal du bruge nedadrettet lys ved spisepladsen ligesom her, hvor en firearmet lampe giver godt lys til aftensmaden. Designklassikere som Flowerpot og Koglen, der giver diffust og indirekte stemningslys, er desværre ikke ideelle over spisebordet, men frygt ej, hvis du – ligesom mange andre – har kastet hele og halve opsparinger efter de æstetiske pendler. Det kan nemt reddes ved at supplere med rettet lys, som giver det lys, du har brug for ved bordet.

lamper_lys_belysning_lyskilder_lampeguide

Foto: Another Studio

4. Indirekte lys i loftet

De steder, hvor du skal kunne se – ved klædeskabet, spejlet og i sengen, hvor du læser – er det en god idé med rettet lys. Over sengen må du aldrig hænge noget, der blænder, for når du ligger ned, vil du se direkte op i det. Vælg derfor en lampe, der lyser med diffust eller indirekte lys i loftet, siger lysdesigner Sara Løvengreen.

lamper_lys_belysning_lyskilder_lampeguide

Foto: Pia Winther

5. Læselys

Når du skal indrette dit læsehjørne, er det vigtigt med rettet lys, der peger hen mod det, du skal kunne se. Derfor går det ikke med en dekorativ lampe med varmt lys og en glasskærm – heller ikke selv om den ser flot ud. Heldigvis findes der mange læselamper, som både er pæne at se på og sikrer det rette læselys.

lamper_lys_belysning_lyskilder_lampeguide

Foto: Kia Hartelius

6. Kombiner rettet og diffust lys

Ved spejlet, hvor du lægger din makeup, er det en fordel at kombinere det rettede og diffuse lys. Det rettede lys er det, der giver dig det gode lys, så du kan se, hvad du laver, men det giver samtidig også skygger i ansigtet. Derfor vil du gerne have noget diffust lys udad mod dit ansigt, som fjerner skyggerne igen. Ved at indbygge en lyskilde bag spejlet, får du det diffuse lys, mens lampen kan give det rettede, siger Sara Løvengreen.

lamper_lys_belysning_lyskilder_lampeguide

Foto: Mia Mortensen

Er du vild med dette badeværelse? Så se resten af hjemmet her (åbner i ny fane).