stueplanter_groenne_planter_store_til_stuen
Stue

Stueplanter: Masser af inspiration til grøn indretning

af Wotkjær og Kattrup og Charlotte Kobberøe Fink. Foto: Peter Kragballe 20.01.2022
Gør din bolig forårsklar med grønne planter i alverdens farver og former. Se med her, hvor vi præsenterer dig for masser fine af slagsen og deler tips og inspiration til grøn indretning.

Lad de grønne planter indtage dit hjem og sprede glæde og godt indeklima. Her får du vores guide til nemme, grønne planter til din bolig!

Du behøver ikke at være udstyret med grønne fingre for at have grønne planter i dit hjem. Dels er grønne planter langt nemmere at holde end blomstrende planter, dels kan du vælge de mere nøjsomme af slagsen som sukkulenter og kaktus, som ikke behøver særlig meget pleje.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Bud på grønne planter til boligen:

Det kan være sin sag at holde liv i de blomstrende glæder, men med disse grønne planter er der næsten garanti for plantesucces.

 1. Kaktus, f.eks. Cactus, Crassula og Hatiora, er et godt bud på stueplanter, der kræver minimal pleje.
 2. Sukkulenter og miniplanter, f.eks. Peperomia Nevada, minisukkulent og Echeveria, kan sagtens klare, at du ikke er flittig med vandkanden. Når de får vand, liver de hurtigt op igen, hvis de er blevet lidt slatne.
 3. Hængeplanter, f.eks. Aloe White beauty og Senecio herreanus, er gode i planteophæng, så du også kan få grøn dekoration op i højden.
 4. Monstera, som også hedder Fingerphilodendron. En tropisk plante, der gerne vil stå lyst, men ikke i fuld sol. Og så kan den klare sig uden så meget vand.
 5. Pilea – pengeplanten, vi så overalt for et par år siden, og som siden har hængt ved i de danske hjem. Nem at passe og få til at formere sig.
 6. Violinfigen, en dekorativ plante, der kan blive imponerende stor og derfor tager sig godt ud i større rum, hvor den har plads til at brede sig.
 7. Gummitræ, en meget brugt stueplante, som har fået et comeback i boligen. Den er nem at passe og få til at vokse, hvis den står lyst, men ikke i direkte sol. Det er desuden en god idé at gøde den i sommerhalvåret.
 8. Palmer, kommer i et hav af forskellige udgaver og er gode til at give fylde til indretningen. For eksempel er kentiapalme eller bananpalme gode bud på stueplanter.
 9. Bregner, har været brugt som stueplanter meget længe og igen ved at gøre sit indpas i indretningen. Prøv for eksempel den klassiske nyrebregne eller den lysegrønne fugleredebregne.
 10. Paraplyplante, er et godt bud, hvis du ikke har synderligt grønne fingre. Den vokse taknemmeligt, hvis bare du husker at vande den nogenlunde regelmæssigt.

5 tips til en grøn bolig

 1. Drop at plante mange planter i den samme krukke. Plant i stedet en flok forskellige planter i hver deres potte, og placer dem smukt sammen.

 2. Arrangér dine planter på en lille bakke, så er de nemme at fjerne, hvis du har brug for mere bordplads.

 3. Skamler og sideborde er den helt store trend i boligen. Brug dem til dine potteplanter, og lad en lampe kaste lys direkte på planterne for en fed effekt.

 4. Etagepotter til ophæng har fået en revival, og udvalget er efterhånden stort. Har du en nøgen plads i hjørnet, eller mangler du vindueskarme og hylder, så er hængeanordningerne ideelle til at skabe liv og fylde.

 5. Lad planterne stå i forskudte plan. Det giver også god mulighed for at bruge forskellige størrelser planter. Brug fantasien, når du tænker i potter og skjulere. Kurve i filt, flet, gummi og keramik m.m. kan sagtens gøre det ud for urtepotteskjulere. Husk at lade planten stå i egen potte og underskål, så den kan vandes, uden at vandet siver igennem til tæpper og gulve.

Få masser af inspiration til grønne stueplante: Både store og små

groenne_planter_til_stuen_-_aloe_vera

Har du et hjørne i hjemmet, hvor der ikke er plads til møbler, kan du i stedet stille en grøn plante direkte på gulvet, så området stadig kommer i spil i indretningen. Planten er en klassisk Aloe vera-plante.

Foto: Peter Kragballe

groenne-stueplanter_store.

Har du god plads i rummet, så vælg en stor stueplante, som kan få lov til at brede sig i rummet.

Foto: Cathrine Ertmann

groenne_planter_i_stuen_-_monstera

Den tropiske monstera har efterhånden fundet vej til mange hjem, og den taknemmelige stueplante vokser flittigt med minimal pleje. Vær dog opmærksom på, at da det er en regnskovsplante, vil den hellere vokse henad end opad – så giv den støtte med en plantepind, så retningen bliver rigtig.

Foto: Kira Brandt

stueplanter_groenne_store_violinfigen_

En stor stueplante fungerer næsten som et møbel i sig selv. Her er det en violinfigen, som skaber liv og giver stuen karakter.

Foto: Christina Kayser O.

groenne_planter_i_stuen_-_bananpalme

Vær omhyggelig, når du vælger krukke til din stueplante. Den skal både passe til hjemmets æstetik, og så er det rigtig godt, at den grønne plante også har plads til at kunne vokse. Hvis du plante er følsom over for at stå med rødderne i vand (det er de fleste), så overvej også at vælge en krukke med dræn.

Foto: Peter Kragballe

stueplanter_groenne_store_

Skab sammenhæng i din indretning med masser af grønne stueplanter i samme nuance. Hvis du indretter med planter i både gulv-, mellem- og loftshøjde med hjælp fra f.eks. planteophæng, er planterne med til at binde indretningen sammen.

Foto: Christina Kayser O.

groenne_planter_i_stuen_-_lykkekastanjetrae

En skulpturel plante som dette lukkekastanjetræ giver karakter til din indretning. De store stueplanter er som ofte også en dyr affære at investere i, så overvej dit valg nøje – og brug tid på at sætte dig ind i pleje og pasning.

Foto: Benjamin Lee Rønning

groenne-planter-til-stuen_violinfigen.

Vælg en krukke til din stueplante, som passer til resten af rummets indretning. Her er det en violinfigen i en rødbrun terrakottakrukke, der matcher den mørkerøde lædersofa og på den måde skaber sammenhæng i stuen.

Foto: Peter Kragballe

groenne_planter_til_stuen_

Er din indretning holdt i rolige og afdæmpede farver, kan du hurtigt tilføre et farvestrejf med en grøn stueplante i en smuk krukke.

Foto: Peter Kragballe