Indretning
Tips & tricks
Guide: Find vej i en jungle af grønne mærker
af Christiane Holtmann
14.03.2017
Foto: Pernille Greve.
Hvad skal du gå efter, når du gerne vil købe økologisk eller bæredygtigt? Der findes et hav af produkter med forskellige mærkninger, der skal vejlede os - men det kan være vanskeligt at gennemskue, hvad de enkelte mærker egentlig betyder. Bliv klogere med vores guide her!
Hvis du gerne vil være bevidst om, hvad du bruger penge på, og hvad du putter i munden, er det en god idé at tjekke, hvilke grønne mærker varerne har - eller ikke har.
For at gøre det nemmere at fylde kurven med god samvittighed, har vi lavet en grundig og overskuelig guide til de mest almindelige mærkningsordninger, som findes herhjemme! Læs med her, og bliv klogere på, hvilke mærkater du skal kigge efter, næste gang du tager i supermarkedet.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Til dig der vil købe økologisk ...
- Ø-mærket: Varer med Ø’et kontrolleres og godkendes af Fødevareministeriet. Er udenlandske varer pakket og kontrolleret i Danmark, kan de også blive mærket med Ø’et, hvis de lever op til kravene. Der tale om en frivillig mærkningsordning.
- Det grønne blad: Det grønne blad er EU’s officielle økologimærke. Mærkningen er obligatorisk, hvorfor du i Danmark ofte finder det i kombination med Ø-mærket. Produktet overholder krav og retningslinjer for den økologiske landbrugssektor etableret af EU. Dette betyder, at mindst 95% af produktet er fremstillet af økologiske ingredienser og materialer.
- EcoCert: EcoCert er en privat fransk organisation, men har bredt sig internationalt, og findes på produkter fra hele verden. Mærket bruges både på økologiske og naturlige produkter, og har også fokus på både fair trade og bæredygtighed.
- GOTS: Global Organic Textile Standart (GOTS) er den globale standart for økologiske tekstiler, og den du skal lede efter hvis du vil have økologisk tøj og tekstil.
- Debio: Det norske økologimærke.
- Bio-Siegel: Det officielle økologimærke i Tyskland. Det administreres af de tyske landbrugsmyndigheder, og produkter med dette mærke overholder EU's officielle standarder for økologisk fødevareproduktion.
- KRAV: En privat mærkningsordning i Sverige, der tager højde for sundhed, dyrevelfærd, social ansvarlighed og klimapåvirkning.
- BEST Naturtextil: Mærket er et tysk økologimærke til tekstiler og administreres af International Association of Natural Textile Industry. Tøj med dette mærke lever op til krav om økologi og social ansvarlighed.
- The Soil Association: Et engelsk økologimærke, der findes på bl.a. fødevarer, tekstiler og kosmetiske produkter.
- EKO: Mærket er et hollandsk økologimærke, der administres af EKO Fonden i samarbejde med Skal Biocontrole der certificerer varer og ydelser som økologiske, på vegne af de hollandske myndigheder. EKO mærket findes på importerede fødevarer, tekstiler og trævarer.
Til dig der tænker på miljøet ...
- Svanemærket: Svanemærket er det nordiske miljømærke, som findes på non-food produkter. Det administreres af Det Nordiske Ministerråd, og mærket indikerer, at et produkt er et af de mindst skadelige inden for sin kategori. Der tages højde for hele produktets livscyklus, altså både udvinding af råmaterialer, produktion, brug af produktet, udsmidning og genanvendelse.
- Blomsten: Blomsten er EU’s officielle miljømærkningsordning og svarer til det nordiske Svanemærke.
- Rainforest Alliance: Den grønne frø findes primært på kaffe, te og kakao. Det er en miljøorganisation der arbejder for bevarelse af miljø, dyreliv og biologiske systemer, i verdens regnskove. Der tages også hensyn til social bæredygtighed.
- UTZ: Mærket finder du på kaffe, te, kakao og hasselnødder. UTZ er en non-profit organisation fra Holland og deres certifikat viser at der tages hensyn til bæredygtig produktion, dyrkningsmetoder og arbejdsforhold for bønderne.
- FSC: FSC står for Forest Stewardship Council og er det eneste internationale mærke for ansvarlige og miljøvenlige træ- og papirprodukter. Det betyder at det anvendte træ er groet, fældet og behandlet ansvarligt for mennesker og miljø, og at der plantes nyt træ som kompensation.
- MSC: Er en privat, international mærkningsordning. MSC står for Marine Stewardship Council, og du finder mærket på vildfanget fisk- og skaldyrsprodukter. Mærket er din garanti for miljøvenligt og bæredygtigt fiskeri i forhold til FN-standard.
Få gode råd om bæredygtighed: Redaktionens 7 bæredygtige hverdagstips
Til dig der går op i social bæredygtighed ...
- Fairtrade: Fairtrade er en international organisation og Fairtrade-mærket tager hensyn til miljømæssig og social bæredygtighed ved at arbejde for, at bønder og plantageejere får en fair pris for deres varer, mens de samtidig skal leve op til en række miljøkrav. I Danmark er ca 3 ud af 4 Fairtrade-varer også mærket med det røde Ø.
Til dig der vil undgå unødvendig kemi ...
- Den Blå Krans: er Astma Allergi Danmarks allergimærke. Mærkning med Den Blå Krans kræver at produktet ikke indeholder stoffer der er kendt for at være allergifremkaldende som f.eks. parfume.
- Tiltro til tekstiler: Tiltro til tekstiler-mærket administreres af den private organisation Oeko-Tex Association. I Danmark er det Teknologisk Institut der administrerer mærkningen. Oeko-Tex Association stiller krav om grænser for sundhedsskadelige stoffer i tekstiler, og Tiltro til tekstiler-mærket er garanti for at det tøj du står med i hånden, er lavet af tekstiler der overholder disse krav.