Haveindretning

Økologisk gartneri med hjerte og sjæl

Foto og 14.02.2017
tekst: Tina Brok Hansen
Hos det økologiske gartneri Grennessminde ved Taastrup kan du plukke frugt og grønt samt nyde en kop kaffe i grønne omgivelser. Her er kvaliteten i top, og som ekstra bonus giver stedet unge med særlige behov en chance for at dygtigøre sig i gartneriet og cafeen.

Når man kører ind ad indkørslen til det økologiske gartneri Grennessminde ved Taastrup ca. 20 km vest for København, er det slet ikke til at forstå, at man lige har forceret den hektiske Holbækmotorvej. Her hersker fredfyldt landidyl med bølgende grønne marker, et frodigt gartneri og fritgående dyr, der vrinsker, rapper, øffer og mæher velkommen til.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vestegnens perle

Folk på egnen kalder Grennessminde for Vestegnens uopdagede perle, og det er ikke en underdrivelse. Så langt øjet rækker, er der noget smukt at se på, og snart begynder det at krible i fingrene efter at plukke økologiske tomater i væksthusenes lange rækker, høste porrer, squash eller kål direkte fra marken, klø en glad frilandsgris bag øret, plukke sig en smuk buket sommerblomster, hilse på islænderhestene Daniel og Efi, købe økologiske planter, plukke æbler osv., osv.

Til inspiration: Smuk væg med kabe-maling

Væksthus og café

Noget af det, der især bidrager til at gøre Grennessminde til noget helt særligt, er væksthuset med tilhørende butik og den hyggeligste café med friskbagt brød fra eget bageri. Selve idéen med at drive en café og et bageri sammen med et gartneri ser man ikke mange steder i Danmark. Folkene bag Grennessminde har da også været et smut i udlandet for at hente inspiration, blandt andet i Stockholm og London.

Prøv også: Stikkelsbærgrød med vaniljeis

Erhverserfaring til unge med særlige behov

Grennessminde er også et sted, hvor de lærer unge et fag og giver dem erhvervserfaring. Det økologiske gartneri og bageriet blot er et af mange tiltag i Grennessminde-virksomheden, som blev startet i 1984 og er drevet af en selvejende fond med socialøkonomisk fokus. Grennessminde har dag- og botilbud for unge med særlige behov i alderen 16-30 år.

Rundtomkring i Taastrup driver de forskellige værksteder såsom tømrer- og smedeværkstedet samt et industrikøkken og et landbrug med dyrehold og anlægsgartneri. På disse steder forbereder man de unge på at kunne klarer sig ”ude i det virkelige liv”, så de senere kan varetage jobs i erhvervslivet. Her på gartneriet er de unge med til at passe blomster, afgrøder og dyr, betjene kunderne i butikken og i caféen, og snart vil de også kunne være med til at bage ægte Grennessminde-brød.

Læs også: 16 myter om bæredygtige materialer

Kom med på en grøn rundtur på Grennessminde i galleriet her!