Sådan får du et skinnende rent toilet

Der er intet som et skinnende rent badeværelse, men nogle ting kan bare ikke fjernes med en almindelig omgang universalrengøring. Har dit toilet gule og brune belægninger i kanten, så er det formentlig blevet ramt af okker. Okker består af små lerpartikler, som ofte forekommer i det danske vand. Det er ganske ufarligt, men ret irriterende for øjet. Vi giver dig 4 gode råd til, hvordan du kommer okker til livs.

Læs også: Sådan fjerner du lugten fra vaskemaskinen 

Eddike skal der til

Hvis dit toilet er ramt af okker, kan du prøve at fjerne det med en omgang eddikesyre. Det er et kraftigt middel, så du skal være varsom med det. 

Du starter med at sætte toiletpapir på det ramte område. Sørg for at komme så langt ind under kanten som muligt, så du får det hele med.  Herefter hælder du eddikesyre over og lader papiret sidde natten over. Hvis lugten af eddike generer dig, kan du komme madfolie henover kummen. Er du ikke helt tilfreds med resultatet, kan du også komme lidt eddikesyre på en skuresvamp og fjerne det sidste med håndkraft. Gentag evt processen, hvis ikke alle gule belægninger er væk. 

Almindelig lagereddike kan også anvendes og er med til at fjerne lette belægninger. Denne metode tager dog længere tid om at virke og er derfor ikke så praktisk, hvis du kun har et enkelt toilet.

 

Miljøvenlig afkalkning med citronsyre

Med citronsyre får du et miljøvenligt afkalkningsmiddel. Bland en smule op med lunkentv vand, og gør brug af samme metode som ved eddike. og fremgangsmåden er den samme som med eddiken. Citronsyre er en fordel, hvis du ikke bryder dig om eddikelugten. 

 

Skål i cola 

Ja, den er god nok. Måske gør cola tænderne gule, men når det kommer til toilettet, er det en helt anden snak. Det skyldes, at cola har en kalkfjernende effekt grundet den lave ph-værdi. Ulempen ved denne metode er dog, at du tilfører føde til mikroorganismerne i toiletkummen pga. sukkeret i colaen. Hvis du alligevel gerne vil prøve denne metode af, bliver du nødt til at fore hele kummen med toiletpapir, da cola ikke er tyktflydende, hvorfor du ikke kan fjerne kalk på lodrette flader. 

Giv toilettet en opvask 

Hvis du skal bruge en løsning, der gerne skal virke her og nu, kan du komme lidt opvaskemiddel i kummen og skure med toiletbørsten. Ellers kan du selvfølelig også bruge en omgang wc-rens, som har en hurtig effekt. 

Flere smarte rengøringstips: Sådan får du dine blomstervaser rene