Rengøring og husholdning

Sådan fjerner du pletter på tøjet

af Redaktionen 1.10.2021
Foto: Dianna Nielsson.
Det er bare så irriterende, når den hvide kjole, du lige har købt, får en grim plet. Vil du undgå at skulle fjerne pletten med et af de skrappe pletfjerningsmidler fra supermarkedet, kan du prøve dig frem med alternativer, du alligevel har derhjemme.

Du kender det sikkert: Det er mandag morgen, du løber i rundkreds om kap med tiden, og lige i det du skal til at tage sko på og låse døren bag dig, spilder du noget på blusen lige der, hvor ingen kan undgå at lægge mærke til det.

Det er bare så irriterende, men endnu mere frustrerende er det ikke at vide, hvad der skal til for at fjerne pletten. Derfor har vi samlet en liste over nogle af de pletter, der oftest på mærkværdig vis finder vej til vores tøj - og svaret på, hvordan du fjerner dem!

Flere husmortips: Rengør du din mikroovn i et snuptag

Sådan fjerner du pletter på tøjet: 

Græs. Vi danskere er ret så begejstrede for at "komme på græs", så snart vejret viser sig fra sin gode side, men en hyggelig picnictur kan hurtigt ende med grønne plamager på de nyvaskede hvide bukser. Prøv at duppe en smule eddike på, og lad pletten virke et par timer. Den grønne plet forsvinder næsten helt, og efter en vask er der intet at se. 

Rødvin. Hvis du er til middagsselskab og spilder rødvin på kjolen, så frygt ej! Grib bare fat i rødvinens lyse, frugtige kammerat, hvidvinen, og dup forsigtigt et par dråber på pletten. Vi garanterer, det hjælper! 

Blod. Har du fået en plet blod på dit tøj? Brintoverilte er svaret! Hæld et par dråber på, og lad det virke lidt, inden du vasker den væk i hånden eller giver det en tur i vaskemaskinen. 

Olie. Har du spildt olie i forbindelse med madlavningen, eller fik du en smule på tøjet, da din kæde røg af, så kan du ty til skolelærerens favoritværktøj: Kridtet! 

Kaffe. En klassiker udi pletter - især mandag morgen! Heldigvis kan du redde situationen ved at duppe med en smule bagepulver blandet op med vand. 

Sved. Har du fået irriterende, gule plamager under armene, kan du gribe ud efter citronen på grøntsagshylden. Dryp citron på pletten, lad virke og vask derefter. Så er din hvide t-shirt næsten så god som ny! 

Læbestift. Den farvende, smukke stift gør sig nu engang bare bedst på læberne. Har du alligevel fået en lille plet på tøjet, kan du prøve at fjerne den med en vådserviet.

Kuglepen. Har du været lidt for ivrig med kuglepennen, kan du forsøge at fjerne de små pletter eller streger fra tøjet med mælk. Det virker overraskende godt! 

Make-up. Pudder på kjolen har aldrig rigtig gjort noget godt for nogen. Grib baberskummet, og fordel det på pletten. Det hvide skum fjerner effektivt den irriterende plet. 

Læs også: Sådan passer du bedst på dine sko