Guide til kaktus
Stueplanter

Sådan passer du din kaktus

af Hanne Gabel Christensen. 19.10.2020
Kaktus er et evigt hit i hjemmet, og med alverdens former og pigge er der nok at vælge imellem. Bliv klogere på, hvordan du passer bedst på dine kaktus!

Den smukke og hårdføre kaktus har indtaget pladsen i mange vindueskarme de seneste år. Og med rette! Kaktus er nemlig forholdsvis nem at passe på, og kan blive meget gammel, hvis man giver den de rette forudsætninger for at trives i hjemmet. Se her, hvordan!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan plejer du din kaktus

Her får du de bedste kaktus-tips opsummeret.

  • Giv din kaktus en masse lys, så bliver den flot og kompakt. For lidt lys gør, at planten bliver tynd og bleg. Sæt gerne din kaktus på en sydvendt placering i direkte sol, det har den kun godt af.
  • Du vander bedst din kaktus ved at lade jorden tørre helt ud og så gennemvande den, frem for at vande oftere med en mindre mængde vand.
  • I sommerhalvåret skal kaktussen vandes en til to gange om ugen. Fra 1. oktober går kaktus i væksthvile, og man skal derfor skære ned på vandingen. Om vinteren skal kaktussen kun vandes, hvis den er lille og står et lunt sted med tør luft, ellers ikke. Mærk efter, om jorden er helt tør. Hvis det er tilfældet, så giv kaktussen lidt vand.
  • Kaktus kræver ikke meget næring. I vækstsæsonen (forår til efterår) kan du give lidt flydende gødning samtidig med, at du vander. Opløsningen skal kun være halvt så stærk som anbefalet for andre stueplanter.
  • Jorden, kaktussen står i, er altafgørende for dens trivsel. Brug en porøs, gerne sandholdig jord for at give luft til rødderne, og undgå overvanding. Du kan også købe særlig kaktusjord.
  • Lad aldrig din kaktus stå for fugtigt, for så vil den rådne.

Få din kaktus til at vokse

Din kaktus bør ompottes hvert andet-tredje år, hvis du gerne vil have, at den vokser sig større. Vær forsigtig, når du skal ompotte din kaktus!

Tornene er for det meste ikke farlige, men kan være ubehagelige. Brug en lang pincet eller et par havehandsker, når du skal flytte planten. Større kaktus med lange torne kan forsigtigt vikles ind i et håndklæde, som kan bruges til at holde planten med.
Når du har fået planten og rodnettet op, fjerner du lidt af den gamle jord fra rødderne og sætter planten i den nye potte med jord til kaktus.
Efterfyld med kaktusjord, og giv den godt med vand.