Forskellige arter af elefantøre/alocasia
Stueplanter

Pasning og pleje af elefantøre

af Christina Riis Jensen. 5.11.2022
Foto: Frederik Johs/skovdalnordic.com
Når først du har styr på pasningen af din elefantøre, vil du få en smuk og livlig plante, der hurtigt bliver en uundværlig del af hjemmet! Se her, hvordan du passer den bedst muligt.

Elefantøre, eller Alocasia, kan være en svær plante at have med at gøre. Men hvis du knækker koden til, hvordan du passer den bedst muligt, får du en fascinerende og givende plante. Selvom planten egentlig er stor, fremstår den ikke klodset på grund af dens lange, tynde stængler. Dens størrelse og form gør, at den er særligt egnet som hjørneplante i dit hjem, hvor den vil stå dekorativt og eksotisk i indretningen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Pasning af elefantøre

Alocasia er en planteslægt, som er bedre kendt under navnet elefantøre. Planterne er knoldvækster med store, langstilkede blade. De har deres kaldenavn efter bladenes form, der kan minde om et elefantøre.

Arter af elefantøre

De mest kendte arter er

  • Alocasia ’Polly’, som har en intens, dyb mørkegrøn med lysegrønne, meget tydelige aftegninger. Bladene er spidse og nærmest takkede, og bladenes underside er mørkerøde/lilla
  • Alocasia ’Zebrina’, som bedst kendes på sine zebrastribede stængler med hjerte- eller pileformede, spidse blade, som er grønne
  • Alocasia ’Lauterbachiana’ er kendetegnet ved sine rødlige stængler og opretstående, lange, smalle, bølgede blade med mørkegrøn overside og mørkerød underside

Placering af elefantøre

Elefantøre vil foretrække en lys placering væk fra direkte sollys, som ellers kan svide bladene. Placer den lidt inde i rummet eller i et nord-østvendt vindue. Den kommer fra tropiske egne, så den foretrækker varme og høj luftfugtighed. Den bryder sig slet ikke om kulde, så du gør bedst i at placere den væk fra døre og vinduer, hvor den kan få træk. Øg luftfugtigheden omkring den ved at give den vand fra en forstøver regelmæssigt. Alocasia vokser mod lyset, så husk at vende den en gang imellem, så den ikke vokser skævt.

Vanding af elefantøre

Elefantøre skal vandes rigeligt, og jorden skal hele tiden holdes fugtig. Den må ikke tørre ud mellem vandinger, men jorden skal heller ikke være direkte våd, for så er der fare for, at rødderne rådner. På grund af dens behov for meget vand, er det ekstra vigtigt med dræn i bunden, så overskydende vand kan løbe fra. Vand gerne med vand, der har stuetemperatur. Brug gødningspinde eller tilfør flydende gødning to gange om måneden i sommerhalvåret.

Nogle Alocasia-planter klapper sine blade sammen om vinteren, hvor den går i dvale. Du skal vande sparsomt i vinterhalvåret og udelade gødning, men planten må stadig ikke tørre helt ud. Efterhånden som vi går ind i foråret og vækstsæsonen, vil planten have brug for hyppigere vanding.

Jord til elefantøre

På grund af plantens behov for fugtig jord, vil der være risiko for overvanding og råd i rødderne. Det kan være en god idé at plante den i en let og luftig jord, som ikke kan suge så meget vand. Du kan med fordel blande kokosmuld og perlite i din pottejord. Eller du kan tilføje lidt grus eller sand.

Formering af elefantøre

Det er vanskeligt at formere din Alocasia-plante. Det kan dog godt lade sig gøre ved at dele rodknolden, sådan at der er rødder på alle delene, og så planter du roddelene dybt i hver sin potte i en luftig jordblanding. Husk at holde jorden fugtig. I nogle tilfælde kan planten selv danne små knolde. De vil ligge i jorden mellem rødderne, og de kan også plantes for sig selv.

Hvad fejler din elefantøre?

  • Bladene drypper: Overvanding. Planten prøver at komme af med overskydende vand. Det forsvinder, når du vander mindre
  • Falmede blade: Planten skifter løbende gamle blade ud. Fjern de gamle blade, når de bliver grimme. Hvis alle bladene falmer eller bliver blege i farven, får den nok for meget sol
  • Brune blade: Står for køligt. Undgå at stille den, hvor den får træk
  • Tørre, sprøde blade: Miljøet omkring planten er ikke fugtigt nok. Øg luftfugtigheden og vand med forstøver regelmæssigt
  • Tørre, gule blade med spind: Spindemider. Vask planten regelmæssigt i en blanding af vand, sæbe og sprit

TIP: Tjek dine planter regelmæssigt for skadedyr ved at nærstudere dem. De bliver båret af vinden, så de kan lige pludselig være i en plante, som så kan smitte andre planter. Derfor er det vigtigt at få bekæmpet dem i tide.