Ledvance
Annonce

5 oplysende tips: Sådan indretter du dit hjem med lys

Annonce for Ledvance 2.11.2023
Har du også mindst et rum i hjemmet, hvor en stor loftslampe lyser hele rummet op? Heldigvis kan du sagtens skabe den rette lyssætning med kun få enkle tommelfingerregler. Her får du lysdesignerens bedste råd til at opnå den perfekte belysning.

Dagslys, arbejdslys, læselys og hyggelys …

I løbet af en dag har vi brug for mange forskellige former for lys. Selv om det umiddelbart ikke virker så svært at sætte et par lamper op i hjemmet, kræver det alligevel lidt ekstra at opnå den perfekte belysning.

Vi har spurgt lysdesigner fra Ledvance Mette Hvam Larsen, hvordan man lyssætter sit hjem, så der både er plads til hygge og varme i de mørke måneder, godt lys til læsning og arbejde, og masser af lys, når man har brug for et skud energi. Rådene er faktisk mere simple, end man skulle tro.

LEDVANCE

LEDVANCE er en international belysningsvirksomhed, som leverer lys til virksomheder og private. Deres produktsortiment SMART+ indeholder en kæmpe vifte af produkter, du nemt kan styre ved hjælp af en app på telefonen eller med stemmen, hvis du har en smarthøjttaler. I appen kan du lave automatiseringer, så lyset f.eks. automatisk tænder, når solen går ned, og rutiner, så du med et klik kan indstille lyset i stuen til filmhygge. Hvis du har købt RGB-pærer (farvepærer) kan du ud over hvidt lys lege med 16 millioner farver. Du kan læse mere om SMART+ her, og du kan blandt andet købe dem hos Bauhaus, Lampeguru, BilligVVS, LEDpaerer og Greenline.

5 råd til lyssætning i hjemmet

Tip 1: Undgå blændinger

Mette Hvam Larsen ser ofte hjem, hvor lyset kan skabe store eller små gener i de mørke timer. Blændinger kan ifølge lysdesigneren have både fysiske og psykiske konsekvenser:

– Større blændinger kan være stressende og endda forårsage hovedpine, fortæller hun.

Derfor råder hun til at placere lyset, så det ikke forstyrrer synsfeltet, når man opholder sig i nærheden. Det kan forhindres ved at sikre sig, at lyset ikke er i samme højde som synsfeltet, at det ikke er for skarpt, og at det er afskærmet eller diffust.

– Er lyskilden i stuen, så tænk på, om lyset vil give genskær i vinduet eller tv-skærmen, om det vil blænde dig, når du sidder eller ligger i din sofa, og om det vil forstyrre samtaler omkring stuebordet, siger Mette Hvam Larsen.

Mette Hvam Larsen, lysdesigner hos Ledvance
Lysdesigner hos Ledvance Mette Hvam Larsen understreger, at man som udgangspunkt ikke kan lave fejl, for alle er forskellige, men at der nogle ting, hun synes, man skal overveje, inden man opsætter lyset i privaten.
Foto: Ledvance

Tip 2: Skab zoner i rummet

Det kan virke fristende blot at hænge en stor loftslampe op, der er stærk nok til at lyse hele rummet op, og så er man færdig med dét projekt. Men ifølge Mette Hvam Larsen er det en dårlig idé at springe designdelen over. I stedet anbefaler hun at skabe forskellige zoner med lys:

– I stedet for blot at placere en stor lampe i loftet, kan du udnytte arkitekturen i dit hjem til at indrette med lys, fortæller hun.

Hun foreslår, at man tænker LED-bånd ind i sin indretning. Det gør det muligt at belyse vægge, lofter eller gulve med indirekte lys, som skaber den perfekte belysning.

– Man kan sætte LED-bånd op på indersiden af bjælker i loftet, under skabe eller bag gardinstangen. Dermed gemmes lyskilden væk, og man kan skabe atmosfæriske lyszoner med diskret lys, der ikke blænder eller generer øjet.

Hun fortæller også, at menneskets øje rent biologisk godt kan lide, at der er skygger. Det kan man understøtte ved at placere lyskilder i forskellige højder For eksempel kan man indrette med både en pendel over sofabordet og mindre bordlamper placeret rundt omkring i rummet, og så kan man bruge en gulvlampe som læselampe ved siden af sofaen.

Ledvance
Foto: Ledvance

Tip 3: Tilpas lyset til døgnrytmen

Du har sikkert hørt mange gange, at det ikke er en god idé at se tv eller ligge og kigge ind i mobilen lige før sengetid. Det blå lys i skærmene hæmmer nemlig kroppens produktion af søvnhormonet melatonin og kan dermed forstyrre din døgnrytme.

Det samme gælder blåt intenst lys fra lamper, fortæller Mette Hvam Larsen:

– I mine øjne er hvidt og blåt lys mest til arbejdsbelysning eller rum uden dagslys. Hvidt lys kan være forstyrrende i stuen eller i soveværelset i de mørke aftentimer, hvor vores øjne har brug for varme, dæmpede toner til at danne søvnhormoner, siger hun.

Den ideelle løsning, fortæller hun, er at lyssætte sit hjem med smarte lyskilder. Her er det nemlig muligt at indstille lyset efter sin døgnrytme. For eksempel kan man indstille lyset til om morgenen at skifte fra varmt til koldt lys, og om aftenen at skifte fra koldt til varmt lys. Man kan også vælge at indstille til varmt lys i de rum, man opholder sig mest i om aftenen. På den måde kan man skabe en behagelig atmosfære og tilpasse belysningen til ens døgnrytme.

Farvetemperaturen i lys måles i kelvin. Mette Hvam Larsen fortæller, at 2700 K er varmt lys, og 4000 K betyder koldt lys.

Ledvance
Alle lyskilder kan styres via appen LEDVANCE, hvor man kan skifte farve og lysstyrke alt efter behov. Man kan også bunke lyskilderne sammen, så flere lamper skifter farve på samme tid, og lade farverne skifte i takt med musik eller lyd fra computer eller tv. Man styrer selv, om flere lamper skal kobles sammen – både indendørs og udendørs.
Foto: Ledvance

Tip 4: Overvej farvesammensætningen

Det er blevet meget populært at oplyse hjemmet i forskellige farver med smart RGB-belysning, og det kan være både sjovt og hyggeligt at skifte farver både indendørs og udendørs alt efter humør og ønsket atmosfære.

Og selv om farvevalget helt afhænger af smag, er der farver, der komplimenterer hinanden bedre end andre, fortæller Mette Hvam Larsen.

Hun anbefaler, at man gentænker sit farvevalg og overvejer, hvilke farver der passer sammen, og hvilket rum de skaber. Det giver mulighed for at skabe et stemningsfuldt og roligt lysdesign, uden at det bliver kedeligt.

– Når du sætter lys til en fest, så undersøg farvespektret, og brug de farver, som komplimenterer hinanden, siger lysdesigneren.

Hun påpeger, at man kan gå efter komplementærfarverne, når man lyssætter med farver. Komplementære farver er f.eks. rød/grøn, gul/lilla og blå/orange. De kan bruges til at sætte fokus på noget bestemt og skabe en spændende stemning.

Tip 5: Tænk over farvegengivelsen

Har du nogensinde oplevet, at din makeup ser helt anderledes ud, når du ser dig selv i dagslys, end når du lagde den om morgenen? Eller at din røde kjole pludselig ser orange ud, når du bevæger dig fra ét rum til et andet?

Det er ifølge Mette Hvam Larsen, fordi der er forskel på, hvor godt elektrisk lys gengiver farver, og det kan have en betydelig indflydelse på, hvordan farver opfattes.

Det måles ved hjælp af en værdi kendt som Ra-værdi eller CRI (Color Rendering Index), hvor en værdi på Ra80 (eller CRI 80) er det, man oftest finder i private hjem. I dag har teknologien inden for elektrisk belysning udviklet sig, så man kan vælge lyskilder med en meget høj farvegengivelsesværdi, såsom Ra90 (CRI 90) eller endda Ra95 (CRI 95).

– Hvis du vil lade den naturlige farve i dit tøj stå klart, når du står og prøver det derhjemme, bør du indrette med elektrisk lys med en farvegengivelse på mindst Ra90 (CRI 90), fortæller Mette Hvam Larsen.

Lysdesigneren fortsætter:

– Hvis du vil undgå ubehagelige overraskelser – som efter ankomst til havefesten at opdage, at du har brugt alt for meget rouge – skal din lyskilde kunne gengive farver næsten ligesom dagslys, som har RA100. Jo tættere på 100, Ra-værdien eller CRI værdien er, jo bedre bliver farvegengivelsen, fortæller hun.

Selv små ændringer i lyssætningen kan have en stor indvirkning på den måde, man oplever sit hjem på. Ved at vælge og placere sine lyskilder omhyggeligt kan man nemlig relativt let skabe en belysning, der fremhæver farver og detaljer i hjemmet på den bedste måde.

Mette Hvam Larsen prøver sig tit frem med ny belysning hjemme hos sig selv:

– Man skal have det sjovt med at prøve sig frem. Alle er forskellige og har forskellig smag. Med smart-styret belysning er det let at lege med og indstille lyset, så det passer til netop den enkelte. Hvis du ikke ved, hvordan du skal gribe dit lysdesign an, synes jeg, at de her fem tommelfingerregler er et rigtigt godt sted at starte.