Tips & tricks

5 tips til miljøvenlig rengøring

af Bianca Anthony Sørensen 24.08.2018
Foto: Karna Maffait.
Rengøring er nødvendigt, men det behøver skrap kemi ikke at være! Dit hjem kan sagtens blive skinnende rent på miljøvenlig vis. Bliv skidtet kvit på med disse 5 tips!

De seneste år er mange blevet mere og mere opmærksomme på rengøringsmidlers miljøskadelige indhold, og vi er begyndt at se os om efter gode alternativer.

Skrap kemi letter måske rengøringen, men hvis du ikke er bange for lidt ekstra knofedt, eller at bruge et par ekstra minutter på at bikse hjemmelavede blandinger sammen, er der masser af alternativer, der ikke er ligeså skadelige for miljøet - og som også samtidig er mindre skadelig for din egen sundhed.

Vi har samlet 5 gode tips til miljøvenlig rengøring - flere af dem med helt almindelige ting fra husholdningen. Så kan du smøge ærmerne op, og spare miljøet for unødig kemi!

TIP: Svanen og Blomsten er de nordiske og europæiske miljømærker. Gå efter disse, når du køber rengøringsmidler, hvis du vil sikre, at de er mindst muligt miljø- og helbredsbelastende.

Se også hvordan du gør rent med salt

5 tips til miljøvenlig rengøring

#1: Desinficerende spray
Få bugt med bakterierne med en let, hjemmelavet blanding, der blot kan hældes på en sprayflaske: 3,5 dl vand, 1½ spsk. æblecidereddike og 20 dråber lavendelolie.

#2: Afløbsrens
Hvis du har et stoppet afløb, kan du, før du tyer til skrappere midler, forsøge at hælde kogende vand ned gennem røret. Hvis det ikke er nok til at fjerne tilstopningen, kan du hælde ½ dl natron i afløbet, og dernæst 2 dl æblecidereddike. Lad det sidde og boble i max 15 minutter, og skyl så efter med kogende vand.

#3: Glasrens
Put æblecidereddike (gerne økologisk), eller sågar vodka i sprayflasken, og brug det til at pudse spejle og glasoverflader med. Bare spray på, og tør godt efter med et viskestykke. Dine spejle bliver skinnende fine på ingen tid.

TIP: Undgå allergi ved at vælge rengøringsmidler med Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark.

#4: Afkalkning:
Du kan bruge noget så simpelt som en citron til at afkalke din vask med. Skær den over i halve, og kør citronen over de tilkalkede overflader. Citronsyren er en naturlig, mild afkalker. Vask efter med vand og et par dråber sæbe. Det dufter samtidig skønt og friskt!

#5: Mikroovnsrens:
Hvis du har snavs og indtørret mad i mikroovnen, så hæld 2 dl vand og 2 dl eddike i en skål. Stil skålen ind i mikroovnen, skru op og lad væsken koge i ca. 3 minutter. Det tager lugten, og du kan efterfølgende blot fjerne skidt og snavs med en tør klud!

Læs også: 5 rengøringsmyter - sandt eller falsk?

TIP: Kaffegrums er også rigtig godt til at fjerne uønsket lugt. Stil fx en skål grums i køleskabet, og bliv lugten kvit!

Se her, hvordan du nemt laver dit egen rengøringsmiddel:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.