Fliser med bløde fuger, der er renset for skimmelsvamp
Tips & tricks

Sådan fjerner du skimmelsvamp fra fugerne

af Freja Bang Lyngbo. 17.05.2023
Foto: File Under Pop
Har der dannet sig små, sorte pletter i fugerne i din bruseniche? Det er højst sandsynligt skimmelsvampe, og de skal fjernes hurtigst muligt, da de kan bidrage til et sundhedsskadeligt indeklima.

Har du opdaget sorte pletter på fugerne mellem fliserne på dit badeværelse eller i brusenichen, er de højst sandsynligt angrebet af skimmelsvamp. Svampene er ikke farlige i sig selv, men affaldsstofferne deri påvirker indeklimaet i en sådan grad, at de bliver skadelige.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan forebygger du skimmelsvamp

Det bedste, du kan gøre, for at holde skimmelsvampene for døren, er at holde fliser og fuger tørre. Tør derfor gerne brusenichen af efter hvert bad, og luft ud eller tænd for ventilationen for at reducere luftfugtigheden.

Det er også vigtigt at fjerne og forebygge kalk, da kalken gør det nemmere for snavs og skidt at sætte sig – og dét giver gode vækstbetingelser for skimmelsvampen.

Er skaden sket, kan det heldigvis i de fleste tilfælde lade sig gøre at kommer pletterne og svampen til livs. Herunder kan du læse, hvordan du gør.

Sådan fjerner du skimmelsvamp fra fuger

Pletterne forekommer oftest på bløde fuger, men ses også på hårde mørtelfuger. Guiden her er beregnet til bløde fuger.

  1. Smør et godt lag brun sæbe ud over fugerne, og lad det sidde i et par minutter. Skrub grundigt efter.
  2. Er der stadig misfarvninger efter skimmelsvampen, kan du bruge et blegemiddel som f.eks. citronsyre. Jo længere tid skimmelsvampene har været til stede, jo sværere er de at komme til livs.
  3. Hvis det ikke kan lade sig gøre at fjerne skimmelsvampen, eller hvis fugen løsner sig, bør du udskifte den med en ny, da vandet ellers kan trænge ind bagved. Du kan finde en guide til at skifte fugerne her.