Bananfluer tiltrækkes af frugt og gæret mad
Tips & tricks

Sådan slipper du af med bananfluer

Af Linda Østergaard & Max Martinussen. 28.02.2020
Illustration: Freja Bang Lyngbo. Foto: Colourbox og Shutterstock.
De fleste har nok kæmpet med de små, brune bananfluer, der pludselig hersker i køkkenet og kan være svære at komme af med. Få her 8 tips til at slippe af med bananfluer!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Pludselig vrimler det med de irriterende bananfluer over alt i køkkenet. Du fanger måske et par stykker, men det kan være svært at slippe helt af med dem igen.

De elsker gæret og fordærvet frugt, og derfor ses de tit ved frugtskålen og ved skraldespanden. De små fluer bliver især tiltrukket af gammel eller rådden frugt og grøntsager, madrester og sjatter af sodavand, vin og øl.

Sådan ser en bananflue ud.

Sådan kommer du af med bananfluer

Bananfluer kan yngle indendørs året rundt, og de formerer sig hurtigt. På deres ganske korte levetid kan bananfluerne nå at lægge helt op til 200 æg. Det har gjort, at den er et yndet forsøgsdyr i genetiske eksperimenter - den er er let og hurtig at formere, og så er dens DNA forholdsvis simpel. Her får du vores bedst tips til at slippe af med de irriterende bananfluer, og vi viser dig, hvordan du selv kan lave insektfælder.

Hvad er en bananflue?

 • Videnskabeligt navn: Drosophila melanogaster
 • Bananfluen hører til frugtfluer og eddikefluer
 • Den er ca. 3 mm.
 • Den lever af gærceller
 • Den lægger op til 25 æg om dagen
 • Bananfluer udgør ingen smittefare, og er ikke farlige.
 • De ses oftest i august måned, hvor der er varmest

8 tips til at slippe af med bananfluer

 1. Fjern overmoden frugt eller gamle grøntsager og dåser med bundsjatter, der tiltrækker dem. Undgå også at have beskidte tallerkener stående med søde madrester som ketchup, marmelade osv., som bananfluer særdeles godt kan lide.
 2. Ud med de gamle krydderurter, så snart de er for kedelige til brug. En halvdød persille er det perfekte sted at yngle.
 3. Tøm skraldespanden hver dag. Hvis du smider gammel frugt og grøntsager ud, så gør det til en vane at skifte den med det samme.
 4. Læg låg på frugtskålen - brug evt. en tallerken. Overvej at opbevare alt frugt og grønt i køleskabet.
 5. Hold karklude og køkkensvampe rene og tørre, og skift dem hver dag.
 6. Rengør dagligt køkkenvasken og rens afløbet ind i mellem. Madresterne sætter sig ved afløbet, hvor bananfluer kan yngle.
 7. Skift den frugtduftende opvaskesæbe ud med en neutral, der ikke lokker dem til.
 8. Lav eller køb en fælde, der kan fange og dræbe bananfluerne.

Sådan laver du en eddikefælde

 1. Du skal bruge et glas, en saks, en pose, en elastik og lidt eddike.
 2. Klip et lille hjørne af plasticposen, så bananfluerne kan komme ind.
 3. Prop posen ned over glasset, så hjørnet med hul er over glassets åbning.
 4. Træk elastikken over glasset, så posen holdes fast på glasset.
 5. Stop posen let ned, så hjørnet med hul danner en tragt ned i glasset. Klip evt. overskydende plastic af.
 6. Kom eddike i glasset, og placér fælden, hvor fluerne er.
 7. Æbleeddike skulle efter sigende virke rigtig godt. Du kan også blande noget sødt i din eddike, som sukker eller saft, for at lokke lidt ekstra. Hvis ikke du har eddike, kan du forsøge dig med gammel frugt, eller andet sødt som ketchup eller marmelade.
 8. Hvis bananfluer er et tilbagevendende problem, hvor du bor, kan du lave en mere genanvendelig fælde. Brug et syltetøjsglas med huller i låget, så kan du hurtig stille en fælde frem, og tømme og vaske den af igen, når problemet er klaret.
frugtfluer fanget i fælde

Sådan laver du en sæbefælde

En anden fælde, der er væsentligt hurtigere at sætte op end eddikefælden er sæbefælden. Her skal du bruge en skål eller en tallerken, hvor du hælder eddike og en smule opvaskemiddel i. Eddiken tiltrækker bananfluerne, og opvaskemidlet gør, at de bliver fanget i eddiken og drukner. Det skyldes at opvaskemidlet ændrer overfladespændingen, så fluerne falder i, når de sætter sig ved kanten.

Bekæmp bananfluer med købte fælder

De fælder, der findes på markedet, fungerer på samme måde som øvrige hjemmelavede fælder. Ofte er de lavet som en beholder, hvor der tilføres noget lokkemiddel, der både medfølger fælden og kan købes separat. Midlet kan være klæbrigt, eller beholderen udformet på samme måde som eddikefælden, hvor fluerne ikke kan finde ud, når først de er inde. Nogle fælder er lavet, så de ligner et stykke frugt, der kan falde i et med den øvrige frugt i frugtskålen (ikke for fluens, men for din skyld).

Fluepapir er effektivt imod bananfluer, men det er knapt så kønt at have hængende. Der findes en del produkter imod insekter i byggemarkederne. Her fås også insektspray, hvis du vil gøre noget aktivt - men det virker kun meget kortsigtet, og skal bruges ofte.

Bananfluer i potteplanterne?

Hvis du oplever, at der flyver bananfluer op fra dine planter, når du vander, er det nok sørgemyg, du har fået, og ikke bananfluer. Det er ganske let at slippe af med sørgemyg. De går ikke i eddikefælden, som bananfluerne gør det, men sørgemyggene trives i våde stueplanter. Tricket er at lufte ud ofte og ikke at overvande, men lade planterne tørre ud i en tid - så vil du hurtigt opleve, at sørgemyggene fordufter.