Ispinde fra en fryser
Let, men effektiv metode

Spar penge: Sådan afrimer du din fryser korrekt

Af redaktionen, kilde: Bolius 5.09.2022
Foto: Jakob Helbig.
Vi ved det egentligt godt. Fryseren skal afrimes 1-2 gange om året - det gør faktisk en forskel for energiforbruget og i sidste ende pengepungen.

En fryser, der ikke er afrimet, bruger uhensigtsmæssigt meget strøm på at bevare den rette køletemperatur. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt får tømt fryseren og skilt dig af med den overflødige is. Faktisk kan bare 2mm rim på fryserens køleelementer og sidevægge betyde en stigning på op til 20% i energiforbruget. Av!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan afrimer du din fryser

Denne metode til at afrime din fryser er nem at gå til og kan sikkert bruges. Det er dog altid en god idé at undersøge om producenten af din fryser anbefaler en bestemt måde af afrime.

Fjern de frosne madvarer

Det giver bedst mening at afrime fryseren på et tidspunkt, hvor du i forvejen er ved at komme i bund med dit frosne hakkekød, ærter, bær, flutes, eller hvad du nu har liggende. Har du stadig madvarer tilbage i fryseren, så tag dem ud, og opbevar dem i en køletaske. Hvis det er koldt udenfor, kan du også stille madvarerne i en pose på terrassen, fx på havebordet, hvor evt. dyr i haven ikke så nemt kan komme til dem.

Brug aldrig en kniv

Sluk for strømmen til fryseren. Er der store stykker af fast is i fryseren, kan du prøve forsigtigt at fjerne dem med hænderne - det er en god idé at tage et par handsker på. Stil herefter en opvaskebalje med varmt vand ind i din fryser, luk lågen, og lad baljen stå i ca. et kvarter. Skrab så isen væk med en træ- eller plastikskraber, der ikke ridser. Brug endelig ikke en kniv, da den kan ødelægge fryseren. Er der prop i bunden af din fryser, tager du den ud og sætter en skål under, så det smeltede is kan løbe fra. Har der ophobet sig meget store mængder af is i fryseren, bliver du måske nødt til at stille en ny portion varmt vand ind i fryseren, efter at du har skrabet i isen.

Gør fryseren ren

Når al isen er smeltet og løbet fra, bør du vaske fryseren og tætningslister med sæbevand og tørre med en ren klud. Når fryseren er helt tør, kan du igen lægge dine frosne madvarer tilbage. Er der is på dem, kan du fjerne så meget som muligt med hænderne, inden du lægger dem på plads. Afrim herefter din fryser 1-2 gange om året.

Hvor lang tid tager det at afrime?

Du kan forvente, at det som minimum vil tage et par timer at afrime din fryser. Hav tålmodighed.

Hvis du ikke benytter metoden med en balje varmt vand, vil processen være endnu længere. Faktisk kan de fleste frysere bevare en frysetemperatur uden strøm i op til 24 timer, hvis lågen holdes lukket. Så det er ikke en holdbar løsning at slukke for strømmen, placere en balje i bunden og bare vente.

Kilde: bolius.dk