Hyacinter
Forlæng blomsternes levetid

5 tips til at få hyacinter til at holde længere

af Freja Lyngbo 2.04.2024
Foto: Stine Heilmann.
Hyacinter blomstrer fra marts til maj, men har du hentet dem ind i stuen, kan du forlænge deres levetid en anelse længere. Se her, hvordan du gør!

Sådan får du dine afskårne hyacinter til at holde længere

Hyacinten er en løgplante og skal passes herefter. Udover at skifte vand dagligt samt at sikre dig, at de ikke står i direkte sollys, er der et par ting, du kan gøre for at forlænge dine hyacinters levetid. Se bare her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. Stil ikke hyacinterne ved frugtsålen

Frugtskålen og buketten med hyacinter ved siden af hinanden er et smukt stilleben. Men en del frugter udskiller stoffet ethylen, når de modnes. Ethylen får blomsterne til at udvikle sig alt for hurtigt, og det resulterer i, at de ikke holder så lang tid, som de ellers ville være i stand til. Så undgå at have en frugtskål stående i nærheden af din buket.

2. Undgå for dybt eller varmt vand

Hyacinter må ikke sættes i for dybt eller for meget vand. Sørg for, at der ikke er mere end ca. 2-5 cm vand i vasen. Hyacinter skal desuden - ligesom tulipaner - stå i koldt vand, gerne ca. 15°.

3. Brug ikke blomsternæring

Mange blomsterhandlere giver blomsternæring med til de fleste slags buketter, men faktisk har hyacinter og andre løgblomster slet ikke godt af blomsternæring. Det får dem nemlig til at vokse alt for stærkt, hvilket resulterer i, at de ikke holder særligt længe.

4. Giv hyacinterne et lige snit

I modsætning til f.eks. roser skal hyacinter have et lige snit. Undgå også at klippe dem for langt op – helst ikke mere end et par cm. Den lidt fyldige, runde bund på stænglen er nemlig en del af hyacintens løg, og den bør ikke skæres af. Så lever blomsten længere, og den dufter mere intenst.

5. Stil hyacinterne i det køligste rum

Hyacinten 'sover' bedst i kølige omgivelser. Derfor kan du med fordel lade dem overnatte i husets koldeste rum. Hvis du ikke orker at skulle flytte rundt på vasen, kan de sagtens have en fast plads døgnet rundt. Fx i entréen eller i soveværelset, hvor der ofte er køligere end i stuen.