Sådan dyrker du hyacinter

Hyacint, Hyacinthus orientalis, er en smuk og velduftende løgvækst, som leder de fleste tanker hen på både jul og på forår - og hvis du vil drive hyacinter i lbomst til jul, er det snart tid til at få fat i løgene og komme i gang!

Hyacintens farverige blomster er et dekorativt indspark - hvadenten du dyrker dem i boligen eller i haven - og de er samtidigt også nemme at have med at gøre. Her får du vores bedste tips til, hvordan du dyrker hyacinter inde og ude.

Læs også: DIY - lav søde sammenplantninger

Sådan dyrker du hyacinter i vindueskarmen

Hvis du køber hyacintløg til drivning, skal du enten købe dem, som allerede står i en potte, eller også skal du være sikker på, at løgene er beregnet til drivning. Hvis dine hyacinter står inde, skal de stå lyst uden direkte sol. For at få dem til at holde længst muligt skal de stå køligt eller bare sættes køligt om natten. 

Løget indeholder al den næring, planten har brug for, så du skal ikke gøde, men vær omhyggelig med vandingen. 

Løg, der drives i vand, skal sættes i en beholder, hvor løget kan hvile på kanten uden at komme i direkte kontakt med vandet. Dæk løgtoppen med et kræmmerhus, så den ikke får lys. Når du kan se, at blomsterne bryde frem, så fjern kræmmerhuset, og sørg for, at planten får masser af lys. 

Køber du løgene i jord, skal de blot holdes med vand og lys.

TIP: Dine afblomstrerede hyacinter kan plantes ud i haven, hvor de vil blomstre til næste forår. 

Mere grøn inspiration: Driv smukke løgvækster frem

Sådan dyrker du hyacinter i haven

Hvis løgene skal være i haven, skal de sættes i september-oktober måned i ca. 20 cm's dybde i en veldrænet og gerne let, jord. 

De drevne løg kan plantes ud, når de er færdige med at blomstre indenfor. Lad dem vokse videre med bladene, og sæt dem først ud, når de er ved at visne ned. Hyacinterne formerer sig kun langsomt med sideløg, men du kan tage løgene op, pille sideløgene af og sætte dem i jorden igen hver for sig.

TIP: Når løgene skal rives frem indendørs, skal du gå efter såkaldte præparerede løg, der har fået en behandling, så de kan blomstre flere måneder tidligere end normalt. Du kan altså godt drive hyacinter indendørs fra løg, som ikke er præparerede, men de vil ikke nå at kunne komme i blomst til jul.

Læs også: 8 nyttige krukketips